• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Piezo Voroni taky zkouseli a kvuli problemum to opustili. Ale melo to byt co nejvic "offshelf " friendly a je to nekolik let. E3D probe pry funguje dobre a ta by mela byt piezo jestli si to nepletu.

Ten filament changer myslim neco jako MMU ale jen pro dva filamenty. https://github.com/mjonuschat/NightOwl

No a pak je tady https://github.com/ArmoredTurtle/BoxTurtle
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: na moji tiskárně je tam kombinace pieza a klasické bezdotykove sondy..
    Piezo udělá ten tap tryskou na podložku. V ty podložce jsou ty piezo senzory.
    A klasick sonda dělá ten hlavní leveling.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ORBIT: Jen Beacon (a jemu podobne - tedy sondy založené na vířivých proudech) nepoužívají load cell.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    LEXXA: u videa me zaujala slanina, tak jsem na to taky kouknul, ale jinak tohle je přesně to co dela load cell v Prusa tiskárnách :) tedy od MK3,9 dale. Je super, ze se podobně technologie Siri všude!
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Kamarádovi jsem natočil přednášku. #d Tisku nerozumím, ale zdálo se mi že mluví dobře:
    3D tiskárnu potřebujete! Jak přesvědčit drahou polovičku - Svěrákovi - Čtvrtkon
    https://youtu.be/X2qvMaINesU
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: To chce lepší chlazení 😌.
    Na kralika taky pokukuju ale někdo z Voron komunity udělal malej Filament changer ( nemůžu si vzpomenout jak se ten projekt jmenuje ) a ten se mi docela libil když jsem na to koukal. Vic nez kralik.
    Ale jak píšeš, mam dost práce s tim to dodělat a pak ladit protože jsem vyměnil víc věcí. A navic většina co tisknu je stejně single material ( technické tisky) a na podpory by byl lepší toolchanger ( jiny teploty, min odpadu..)
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: z prostorových důvodů zůstávam u dvoukřídla. Pořád mám celkem dost prostoru ke zlepšení než začnu blbnout s tuningem, potřebuju doladit převisy, při větších úhlech to není úplně ono..
    A aktuálně dávám dohromady ERCF.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    LEXXA: Nevim presne jak je to u Beaconu ale u Cartographera je to tak ze ten TAP se pouzije jen pro dolazeni Z offsetu. Takze to dela vse bezkontaktne ( scan ) ale v nejake fazi si udelam TAP na podlozku a diky tomu znam presny offset trysky od podlozky ( nemusim tedy resit jinou podlozku, jinou trysku... ). Predpokladal bych ze Beacon to ma stejne.
    Alespon tak jsem to pochopil. Carto mam na momentalne predelavane tiskarne a tyhle veci pridali v dobe kdy jsem ji zacal predelavat takze se v tom ted motam trochu ( navic ladim vic veci najednou tak je to trochu chaos :) ).

Ale z toho co jsem pochopil tak Carto porad potrebuje dole nekde kov. Porad sleduje zmenu frekvence ktera se "zastavi" kdyz se tryska malou silou opre o neco. Hadal bych ze Beacon to bude mit nejak podobne protoze i na tom videu nize tam ten kovovy plat ( i Al bed ) jsou.

ACID: Ja tam mam PC ( mam v praci moznost si z Makrolonu nechat udelat panely ) a ty mi prijdou v pohode. Pravda je ze mam silnejsi tesneni nez BOM tesneni, na panelech je nalepena izolace a mam tam rychloupinaci klipy. Jedinne co se mi "utahne" po ohrati jsou dvere. Mam klasiku dvojkridlo ale je v planu tam dat Clicky-Clack Fridge Door, byt stavajici dvirka tesni velmi dobre.
    Vzhledem k tomu ze ty rychloupinaci klipy sice drzi ale na muj vkus je to takove divne, tak zvazuju Monolith Panels a mozna ze ten Makrolon vymenim za dutinkovy PC kdyz to stejne mam polepene izolaci. Jen pak budu muset zacit zvazovat toolhead a extruder z neceho na vyssi teplotu ( EZ PCCF a podobne ) nebo rovnou kov. Alespon nektere casti. Uz ted jsem se dostal na 70°C+ vcelku bez obtizi. A vymenit SB za neco od Annex Engineering nebo XOL.
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: dvířka z akrylu se při ohrate komoře prohybaji. Jak expandují, nevlezou se mezi držáky magnetů a boulí se. Už mám nachystané dvířka z PC, jen do nich musím lehce zafrezovat odlehčení a teď byly úplně jiné priority. Pokud se osvědčí, nechám vyrobit z PC i všechny ostatní panely.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SKAUT: jasne asi jsem si to nepsojil dohromady. me prave zarazilo ze delal pak sampling krouceni v case a mozna jsem nejak predpokladal ze mozna ten novy proximity beacon je az tak dobry.
    o par dni driv jsem videl totiz tohle
    Beacon - Beacon Contact is Here - A Surface Scanner and Contact Probe in 1
    https://www.youtube.com/watch?v=Zdp6iVPhsWc&pp=ygUUYmVhY29uIGNvbnRhY3QgcHJvYmU=

a tam teoreticky by clovek nepotreboval zpetnou vazbu do smycky aby odecital vzdalenost. ale to co rikas dava mnohem vetsi smysl.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    LEXXA: Ale je tam magnet a kovova tiskova podlozka. Sice to neni na videu ale rika to nekdy kolem 2:46 ze predtim nez to tam nalepi tak chce na zulovem metrologickem kvadru vyzkouset jak je to ploche .
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SKAUT: Mne moc v tom videu neslo do hlavy jak testoval beaconem kdyz tam neni kov
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Zrovna si neco ctu na jednom Discordu v sekci "spicy chambers" a resi tam ze akrylatove panely nejsou nejlepsi na vyssi teploty. Ze v nic prave hezky "lupe" kdyz nahriva. Tak jsem si vzpomel ze tady o tom padla zminka.
    Takze bych se nebal dat ten heater naplno. Ono stejne nez se prohreje ten kus hliniku poradne tak to chvili trva.
    A kdyby ses chtel drzet vyssich teplot tak bych koukal po PC panelech ( pouzivaji ten dutinkovy a konce uzavrit ). Nebo dat zvenku izolaci.

BTW Bed - videl jsem konecne video od Simona ( VZBot ) s review na grafitovy bed. Je to hezky tak ze me svrbi ruce ze bych to koupil :D
    Graphite 3D printer Bed - Good or bad ?
    https://www.youtube.com/watch?v=rAYkayMsRMs

N2O Factory
    https://n2ofactory.com/
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Tak to je v podstatě to samé co chci s ABS ( nejak ale nechapu jak jsi to myslel s tou certifikací? zvlášť když to je od 3DXTech)
    ACID
    ACID --- ---
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    ANDY_WARHOL: Je to dost podobny, jen pro ESD nechces aby to vedlo moc rychle, staticky naboj chces odvadet postupne aby nedelal moc skody. Takze potrebujes aby to melo zhruba 20-30MOhm na cm. Takze kdyz budes mit ten 20Mohm kus 1cm dlouhej mezi zdrojem a zemi, a na nem 10kV tak potece 0,5 mA (tedy ztrata 5W). To neni moc, ale kdyz to bude v miste kde se to nema jak chladit muze to zacit meknout a kroutit se. Navic je otazka kolik da ten zdroj, a jestli takova ztrata bude tomu systemu vadit nebo ne, taky by pak ten motor nemusel bezet.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KALIBAN: ja tisknu ted jen petg
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    ANDY_WARHOL: a co tisknes? petg? na jednoduchy veci
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KALIBAN: máš texturovanou nebo hladkou podložku? Na texturivany ipa rozhodně nestačí. Musí se to prý nejdřív pořádně umejt saponatem.
    Ale ja pla netusknu, právě proto, že mi nedrží a nechci se tím zabývat, je to takový zbytečný materiál pro mě:)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Btw tohle co jsem posílal není to samé co vodivy filament. Ten se používá například na tisk dotykovych senzorů a má mnohem vyšší podíl uhlíku.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID:
    SPECZ:
    Obecně máte pravdu, ale jsou různe scénáře. Někdy naopak potřebuješ vodinou věc pro ochranu, říká se tomu faradajova klec.

A protože tohle bylo tak nekonkrétní, dal jsem v rámci brainstormingu do placu i tuto variantu. Ale tím sem neříkal, že je to řešení správné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam