• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Steppery mam do 180°C + mají chlazení ofukem ( i ve vyhřáté komoře to sníží teplotu dokud bude komora chladnější než stepper ) + časem by mohlo být chlazení vodou , belt bude EPDM.
    Předchozí steppery od TMC byli jen 90°C a dostal jsem se u 5h tisku na 91°C ( uvnitř je samozřejmě víc u těchto od TMC jsem věděl že 90°C je ještě OK ale už na horni hranici) bez chlazení.
    Teď je tam 2x LDO ( HT verze) tak se nebojím.

ACID: Jo i ne. Je dost lidi co jej dali na mista kde je hodně teplo+mechanické namáhání a dost rychle měnili. Takže obyč PACF nejspíš ně, věřil bych tomu od Markedforge ale přidané vlákno to dost vylepší. I jejich blend ( Onyx).
    Z "obyč" PACF jsem si tiskl pár věcí a tam kde bylo něco co přímo topilo+tah ( sroubem) tak docela špatný.
    Spíš přemýšlím nad PET-CF, PPS-CF nebo PC-PBT (GF). Vse samozřejmě po annealingu. O těch vím že jsou vyzkoušené v hodně teplých komorách v podstatě na celé gantry včetně x-carriage kde táhnou řemeny.
    Vyšší level by bylo CNC ale sám nemám a v práci by to neuměli ( horší obsluha..) tak jak bych chtěl já. Ale jak jsem psal, toolhead je jediná věc na gantry která je tisknuta, zbytek jsou CNC dily..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: a motory to dají?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: od MCU teploty se nemůžeš moc odrážet. při 60°C v komoře ( cca 45minut heatsoak a cca 30 minut tisku) má MCU na toolheadu 80°C.
    Navic to rozhanim vetrakem pod bedem + Nevermore bez filtru ( v heatsoak fázi - pak je tam i filtr takže zustane jen bed fan).

Na lepší vysledek kolik máš v komoře to chce merit na vic místech nebo alespoň nekde kde nebude žádný proud vzduchu, žádné topení poblíž a podobně.

Neříkám že to nedrží ale byl docela skok z necelych 50°C na 65°C v soudržnosti vrstev. Tedy u mě na PM filament /Fillamentum ABS kteří by měli mit to ABS čistější ( blíž k základnímu materiálu). Z toho co vim tak to může držet ještě líp tak proč ne.

Nejedu moc rychle ( vnější perimetr jen 70, vnitřní 100 ) protože tak mam vyladěné profily pro kvalitu+ pevnost ( což se teď změní protože obě tiskárny dostanou celý nový toolhead ).
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Me prijde, ze mi ASA drzi uplne nadherne. Ale teda nevim kolik v krabici je stupnu. Teplomer na boku ukazuje divnou hodnotu, MCU je na 80C. Presneji to budu vedet az zprovoznim to STC1000 a dam teplomer nekam bliz k tiskarne.
    Mozna je to ale tim, ze ty jedes na Voronu rychleji? Ja to zkousim na 60 mm/s.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: To je ta fólie 😃.
    Ono to teplotu drží nějak ale díky ztrátám jsem jen kolem 72°C v zimě. A ztráty mám i díky stock dverim - 4mm PC deska s odrazivou fólií - taky časem předělám.Je to lepší než 60°C, i podle toho jak drží vrstvy líp ( u ABS ) ale pořád je to celkem málo. A obzvlášť na PC/ABS/PA. Vytiskne se te, drží to nějak ale podle jiných co zo zkoušeli to chce výš. Takže můj plán je tak 85/90°C, jen budu muset vyměnit dily na toolheadu za buď PCCF nebo materiál který projde annealingem
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Chvili mi teda mozek srotoval nez mi doslo, ze to je zrcadlo :)
    On ten muj box kdyz se zahreje, tak tu teplotu krasne drzi. Ale chce to tak 200-300w a hodinu casu. Ale zase to nechci mit uplne prehraty, jen se mi ted to bude hodit na PC a ASA. Na to ASA budu mit nekdy casem taky Vorona, takze tohle je spis takove docasne reseni.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Jo to chápu. u mě to vypadá takhle ( ale budu to předělávat protože ty odhalený profily vyzáří moc tepla pryč...

WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Snazim se udelat kompromis mezi designem (protoze ten prusa box se mi upravdu libi) a funkcnosti. Chtela jsem dovnitr dat kaucukovou izolaci, ale ono to nesnese moc velkou teplotu Takze drevo jako izolaci a na to prijde hlinikova deska. Ta bude jen prisroubovana, protoze se rozpina jinak nez drevo. Takze v preklizce uz mam pripravene zafrezovani pro matky pro pripevneni k ramu a zavrtne matice na hlinik.
    Hlinik bude sice pusobit trosku jako topeni, ale bude to izolovane od oceloveho ramu a to teplo (snad) zustane uvnitr.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Polepil bych to izolací. Ten original. Neni to úplně nádherný ale funguje to dobře. Ja pouzil tohle zvenku
    https://a.aliexpress.com/_EHonCYk a dovnitř dal fólii na okna ( odráží IR aby nebylo v místnosti moc teplo od sluníčka)
    Nebo se používá dutinkový PC který navic vydrží vyšší teploty .
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PECA: Jo, ten prave zatepluju. Nevim jak moc to pomuze, ale kazdy kousek se pocita.

NAVARA: Uz prepisuju do Fusion i bocnice.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Však krom té jedné desky ho tam všude máš všude okolo :)
    PECA
    PECA --- ---
    WEWERKA: IIRC jsi měla original Prusa box, ne? To je tedy řádný upgrade. :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    WEWERKA: Na druhou stranu teda musim uznat, ze tam bude barva a ta ma odolnost do 100C. Ale v nejhorsim to sezehne jen bocni hrany.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JIRKA207: Myslis, ze drevo bude horet lip nez plexi, ktere tam bylo puvodne? Drevo je odolnejsi. Navic to neni finalni verze, bude tam jeste dalsi vrstva. Jo a je to preklizka :)
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    WEWERKA: Je to dobry napad tesnit to drevem/drevotriskou?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Trosku vylepsuju izolaci enclosure. Zatim jen testovaci fit.

NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tohle nepomůže? V létě nebude s odtahem problém, přidělám rozdvojku na výfuk mobilní klimatizace a ta to vytáhne podtlakem, ale v zimě…

https://www.prusa3d.com/product/advanced-filtration-system-for-original-prusa-enclosure/
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Diky za nasmerovani. Zrovna v popisu na githubu pisou o tom jak neucinny ty domaci cisticky jsou :( To si nastuduju.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ZVIRATKO: diky za zdroje

no ja ted myslim spis takovy ty klasicky dvouslozkovy lepidla, nemyslim resin do tiskarny,,, vetsinou jsem si bral jen rukavice, ale ochranou masku jsem nebral, tak teda asi zacnu,,, co se cetrani tyce, muzu si otevrit okno, ale jsem v suterenu a to vetrani tam neni teda uplne idealni,,,
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Lidi si tisknou různé mezikusy do okna. ale s klasickými okny se to realizuje špatně ( u stahovacího je to jednodušší). Můžeš zkusit inspiraci u Nevermore ( jejich discord)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Odtah ven zni dobre, ale spatne se provadi. Barak je sice nezatepleny, ale stejne nemuzu jen tak udelat diru do zdi :) Mam tu spoustu aktivniho uhli, tak na to budu delat filtr s ventilatorem. K tomu predfiltry a nejake male 24v radialni ventilatory.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam