• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    MIKULAS: Omluva z mé strany, rozhodně tu nechci způsobovat pnutí, snažil jsem se o přesný opak, ale úspěšně jsem selhal, pardon.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Mam
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Kdybych chtěl prodat rozchozenyho Prusu mk3s + mmu3 s Revo hotendem a s vestavěným prusa linkem, kolik si kam říct ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MIKULAS: ano něco podobného jsem tu psal take, ale bylo mi vysvětleno, že bych tu myšlenku opustil ve chvíli, kdyby mi někdo ukradl moje dílo :)
    Jsem rád, že v tom nejsem sám
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MIKULAS: patenty funguji/chrani jen kolik let? Dvacet? Po objevu strelnyho prachu tech +/- 20 let od ciny strelnej prach malokdo zkopiroval.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ORBIT, SKAUT: však smyslem mého příspěvku bylo taky pobavit, ale je tu nějaká napjatá atmosféra ...

Ještě ad patenty a Čína ... jsem spíše příznivcem open-source, tedy věřím, že patenty (obecně) brzdí pokrok. Ale jestli někdo tvrdí, že čína všechno kopíruje, tak bych rád dodal, že např. vynález střelného prachu, na kterém v podstatě závisí světová rovnováha, vynalezli právě oni ... a žádné licenční poplatky za to neinkasovali.
    TILIO
    TILIO --- ---
    Ahem

PECA, PECA: V UK existuji patents a designs. Patent je na technicky reseni, design je na... design (tj. jak vec vypada). V US rozlisujou utility patent (vynalezy) a design patent (to co v Evrope nazyvame design nebo prumyslovy vzor). Poznaji se od sebe na prvni pohled. Rikat ze v US je vzhled vyrobku patentovanej je trochu zavadejici, protoze to v podstate smesuje dve ruzny prava (na dve zcela rozdilny veci).

Ze v Americe se udelujou patenty na kraviny je pravda, ale zdaleka ne zas tak moc jak si vetsina lidi mysli.

ORBIT: Nikdo nikomu neda "patent na bambus" proboha, musis chapat, ze lidi pouzivaji velice zkratkovitou mluvu a slovy "bambus je patentovanej" myslej vetsinou, ze je podana patentova prihlaska na konkretni pouziti bambusu v konkretnim kontextu.

Povsimnete si nuance "patentova prihlaska" vs "patent". Podat muze kdokoli cokoli a jsou lidi a firmy, co podavaj neskutecny kokotiny. To, ze je neco podany, ale zdaleka neznamena, ze to bude taky udeleny (tj. ze to bude generovat nejaky prava a komukoli v cemkoli branit).

Dovolte mi jeste podotknout, ze vetsina lidi (vc. novinaru a lecjakyho pravnika, bohuzel) nerozumi patentum ani co by se za nehet veslo a mezi lidma koluje neuveritelny mnozstvi polopravd, mytu, fam a vykriku do tmy. Patentovy pravo dava o dost vetsi snysl nez si myslite, a pokud ctete o patentech neco, kde vase prvni reakce je se rozcilit nebo rozesmat, jaka je to blbost, tak je to vetsinou proto, ze to blbost je, tj. neni to pravda. Howgh, koncim s prednaskou, omlouvam se za OT, ale tohle jsem nemohla nechat jen tak. 😁
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: O to mi ani nešlo, že by mi to přišlo nepřesné. Jenom jsem si to vybavil, že jsem to už někde četl, jak my se divíme kvůli "americkým" patentům na každý prd. Přitom je to tím, že u nás je patent více specifický na skutečné "vynálezy", zatímco něco typu "lightning konektor" pokrývají "pouhé" průmyslové vzory.
    Ale jinak tomu rozumím "za mák", takže nic zásadního.
    Jenom se mi od včerejška nevím proč nechce zastavit hlava... Tak já jdu zase dělat něco jiného a zkusím u toho vydržet... :)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SKAUT: U 3D tisku je velmi malá tolerance pro chyby. Stačí desetinka milimetru a je v pič* :D
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: konkrétní link teď nedohledam, kdyžtak večer, ale existují na ní držáky https://www.printables.com/search/models?q=ov3660
    Mám ještě jednu kameru s jiným OV číslem, ta má ale view angle 140° a to už je moc. Ta 3660 se dělá i ve verzi 110° a to je na 2.4 350 tak akorát.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PECA: Hele, jak jsem to slyšel v podcastu od dotyčného tak prodávám. Opravdu jsem nehledal co úplně přesně postihuje, jak se to jmenuje a jeho číslo.

Zmínil jen že má něco v tomhle smyslu patentované a že jeho právník jej upozorňoval že to Průša tou svou bambusovou Core One porušuje.

Samozřejmě že to může být jinak.
    Smyslem prispevku bylo pobavit, omlouvám se pokud můj vysoce nepřesný příspěvek nekoho hluboce urazil 🤷
    PECA
    PECA --- ---
    SKAUT, ORBIT: Neznám jak to mají v UK (to jako v Británii, aby bylo jasno), ale v USA říkají "patent" i tomu, čemu se u nás říká "průmyslový vzor". Do průmyslového vzoru spadají takové "vifikundace" jako třeba konkrétní design konektoru, kapsička na čajový pytlík na hrníčku z keramiky a právě tam bych zařadil i třeba designové opláštění z bambusu. IMHO si nelze patentovat opláštění něčeho dřevem, jelikož je to spíše otázka vzhledu, nikoli technologie jako takové, byť to může mít nějaké tepelně izolační vlastnosti a možná trochu tlumí vibrace (a rezonuje na jiných). :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ORBIT: To je Britská firma co dělá tiskárny stejného jména ( docela masakr tiskárny BTW ).
    A nechal si patentovat tuším vnější opláštění z bambusu.
    Dal ten patent nějak hned po tom co Bambu vypustila tiskarny.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SKAUT: patentovaný bambus? to je asi jen nejaka velmi specificka podskupina nebo v cine nekomu dali patent na BAMBUS?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ORBIT: Protože Bambus ( materiál) má patentovaný Construct3D, z kterého to chtel delat Průša původně ( a ta první byla ).
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ORBIT: Vidiš, já zas četl, že to udělali jako poctu Průšovu tátovi, který byl truhlář :)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    MIKULAS: To je s prominutím blbost.
    Zisk je na kazdem produktu, jinak to nema vyznam delat. A takovehle exkuzivni veci po nich chteli zakaznici. Zrovna tenhle dreveny kus meli jako gimick na nejakem veletrhu a lidi jim rikali ze by to chteli. Tak udelali limitovanou serii z dubu.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    PECA: na tom je bohužel vidět, že už nejde o tisk, ale o zisk :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Tam sem ji měl taky ( GLADOS držák )ale protože jsem předělával elektroniku tak mi tam už nedosáhl flex ( protože jde do CSI slotu ) a nechtělo se mi čekat na delší.
    To tu širokoúhlou mam taky z AE. Zatím drží ( vzhledem k teplu ).
    Ještě ji možná vyměním ve V0 kde mám obyč ( taky AE ) a nevidim pravy zadní roh bedu ( opět - úplně to nevadí).

Ale až budu předělávat celý toolhead tak přemýšlím o nozzle cam. Na AE jsem našel nejspíš stejnou co prodává 3DO ( tu prvni verzi), musel bych teda bud tollhead PCB s USB hubem, nebo vymenit umbilical ( CAN + USB fousy ) nebo trapně táhnout extra USB kabel ( coz nechci)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: dej link :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam