• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    V tomhle případě mi přijde velmi rychlá a dobrá technika drybrush.
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ELDERIK: Zvolil bych šedej filament a potom to vzít jen washem/quick shadem (dělají je do šeda/černa i do hněda).
    Asi nejjednodušší a nejrychlejší způsob, obzvlášť, když vezmeš ten quckshade do kterého to ponoříš a oklepeš ;)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ELDERIK: Vymodelujes, vytisknes, napatinujes stetcem treba akrylovejma barvama, nahodis matnej lak a jsi dobrej
    ELDERIK
    ELDERIK --- ---
    Máte někdo představu jak docílit takového kamenného vzhledu jako ja na téhle fotce? Místo herní desky bych si chtěl vytisknout hexy ze kterých si ten plán složim sám a klidně i větší.

Tohle ultra big verzi používal vydavatel hry při předváděčkách a něčeho podobného bych chtěl ideálně dosáhnout.

ORBIT
    ORBIT --- ---
    RAINBOF: To jasne, ale u figurky vysoky 5cm je velka limitace
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ORBIT: tak dost lidi to ma vyladeny ze nemaj zadny stringy a pak to striknou plnicem. hodne veci pak delaj z dilu a lepi.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    RAINBOF: Neumím si představit tu práci s těmi detaily. To je tak mrňavé že se to nedá zbrousit, ty prsty a detaily na brnění.

Asi budu muset zkusit nahodit nějakou 0,2 trysku a zkusit něco vytisknout.. Ale časem, musím tisknout užitečný věci :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ORBIT: s postprocesingem ano
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    HONCKA: jop, tohle co ukazuješ na fdm neuděláš. Rozhodně ne v téhle velkosti.
    Kdyby to mělo mít 2m na výšku, bylo by to něco jiného, ale u tak malého modelu, když chceš detail a precizní provedení, jedině resin.

Pěkné to máš.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LORDPEET: Ono nejlepší je mít obě, na FDM tisknout inserty a velký věci, na SLA detaily a figurky pro představu tohle jsem tisk naposledy, přiznám se tohle byl opruz, protože to byly 1:1 3d scanovaný dílky ze stavebnice od games workshopu, kdyby to bylo navrhovaný přímo pro tisk, tak by ta figurka byla tak z 5 dílků a ne ze 40 a prostě vteřiňákem je to větší oser než klasickým cementem na plastikový modely. má to nějakých 7cm. Tiskárnu mám Creality Halot Mage, tj takový 10" lowend.
    Ohledně postprocesingu nevím co myslíš, jestli klasický sundaní podpěr, mytí, osušení, vytvrzení, tak je to pořád stejný. Mě to nepřekročí hranice stolu na kterým mám silikonový podložky a na tom tiskárnu a mycí / vytvrzovací stanici. Jako pokud jsem chtěl mít hladký FDM, tak s kitováním a broušením byl mnohem větší opruz a bordel
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    HONCKA: Jo, od tý doby co jsem to řešil to bude s resinama uplně jinde :)
    Pro mě je pořád největší m8jus ten postprocessing a nesmylnost (praktocky to samozřejmě jde) na tom tisknout nějaký jednoduchý věci typu krabička/insert a velký věci.

Když ty, dle mého mínusy, vyměnim za trochu ladění FDMka kde si udělám a uložim tiskový profily pro specifický typy modelů, tak je to pro mě nejlepší :)

Tady to jsou fotky jedněch z prvních pokusů - figurky do deskovky Spartacus: A Game of Blood & Treachery. Tisknutý najednou a normálně na stojáka :)
    Po nastříkání primeren to vypadalo mnohem lépe jak víc vylezly detaily, ale i tak to neni zlý.
    Je to někdy z doby kdy byla MK3 relativně novinka. Já to tiskl na Anycubic 4Max PRO.
    Ta je zajímavá tim, že je to něco mezi bed slingerem a core xy, mam ji a krásně maká dodnes :)

HONCKA
    HONCKA --- ---
    LORDPEET: fakt zalezi na resinu a i s cenou, já mám kroužek pro děcka na malování minuatur, jim to tisknu s nejlevnešího abs like resinu (cca za 400/kg), už to mám fakt vychytaný skoro nula zmetků, nasázím na 1 plat 5 70mm figurek, přes noc to mám vytištěný, další ten to sundam s podpěr omyju, vytvrdím a naprimuju. Kdybych to dal tisknout na průsovi mk3s s 0,2 tryskou tak to budu tisknout pomalu tejden (s ním tisknu terény). Tiskárnu mám ve skladu v práci, doma bych nechtěl mít ani fdm (ani nemůžu kvůli kočkám). Sobě tisknu wargamingový figurky z mecha resinu cca za 800/kg a ty figurky jsou fakt odolný, třeba kopí u 35mm panáčka ohneš skoro nadruhou stranu než praskne. Tam mě ta cena nějak netrápí, figurka do w40k vychází na 5-15kč
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    LORDPEET: Já neříkám, že to nejde :)
    u FDM je ale skoro nutnost vybírat tisknutelný modely nebo je předělat, oddělit ty dlouhé tyčové věci a dělaje zvlášť v lepší orientaci.
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ORBIT: Já projížděl youtube a různý diskuzáky a dá se to právě vychytat, že se i na FDM dají tisknout fakt pěkný figurky :)
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ORBIT: jo jo, já to měl prinárně pro deskovky, tedy jsem chtěl tisknout jak figurky, žetony atd. tak i inserty a různé boxy.
    A teď už je to primárně pro cosplay, takže jak malé doplñky, tak i velké díly.
    Nehledě na to, že v pokoji SLA nechceš, na to potřebuješ aspoň něajkou komůrku (což bych teda měl).
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    LORDPEET: U resinu si myslím, že jsi měl jen špatný resin - resp nevhodný na figurky. Ostatně je dobrý důvod proč všichni figurkáři jedou resin a ne FDM.

Ale naprosto chápu nechuť se patlat s resinem. Já si s tím chci začít hrát a zkoušet, ale nebyl na to zatím čas..
    fdm je easy a teď jsem si konečně upgradnul MK4 na S :D

A doufám, že z toho brzo udělám Core :D
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ORBIT: Já měl problém právě s křehkostí resinových, že to spadlo třeba z 20 cm a něco se ulomilo.
    (SLA tisk/výtisky jsem si zkoušel v práci, abych měl i osobní zkušenost), ale asi záleží i na resinu.
    A ano, strjně tak jsem tento problém měl s FDM, např. prusament mystic brown PLA a nějaké měděné silk PLA bylo šíleně křehký, ale dá se najít filament ci drží. Já už cca dva roky tisknu jen a pouze PETG a tak je to v pohodě :)

Samozřejmě je to na preferencích každého. Já po uvážení všeho možněho preferuju tisk na FDM.
    SLA jsem zvažoval uplně na začátku, když jsem se rozhodoval pro svou první tiskárnu, ale nakonec jsem zvolil větší univerzálnost a tiskový prostor :)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    LORDPEET: Moje zkušenost je ta že resin figurky se nelámou tak snadno jako fdm. Ty vrstvy jsou slabina u tenkých trčících částí jako meče, hole kuše apod..
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    HONCKA: Ne a ani to neni potřeba, tisknu to na vrstvu 0,05 - 0,08 a ten rozdíl je ve výskedku minimální, ty vrstvy nejsou prakticky vidět (tam záleží i na filamentu, některý se krásně slijou a vrstvy zmizí uplně i při vyšších vrstvách) Po přestříknutí základovkou nebo prostě jakoukoli barvou už je to uplně v pohodě.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    btw jsem celkem zvědavý na tohle, jestli to bude fungovat a jaký z toho budou padat výsledky, uv fullcolor 3d tisk za nějaký $3500 je fakt úlet
    https://store.heygears.com/products/heygears-g1-direct
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam