• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    JESTEDMAN: já používam Home Assistant
    Home Assistant
    https://www.home-assistant.io/
    koupíš raspberry, nainstaluješ na to hassio podle návodu, pak koupíš chytrý věci, podle návodu je zkonfiguruješ, např tady máš xiaomi gateway https://www.home-assistant.io/integrations/xiaomi_aqara/ a pak nastavíš automatizace tj co se má dělat, když se něco stane, tj typicky, když zmáčkenš chytrej vypínač, tak se rozsvítí chytrá žárovka
    Všechno ovládáš z jedné aplikace normálně přes browser, je i v mobilní verzi, jinak těch UI je několik dalších, akorát si chce nastudovat jako u každýho opensourcu, kterej ti bude vyhovovat a jak je stabilní a jestli na něm pokračuje vývoj, nebo google home / alexu.

Základ je, si někde napsat, co chceš, aby ti to dělalo, pak ti vyjde, co budeš potřebovat za zařízení, ty pak připojíš, pak nastavíš automatizace, já jsem zatím ve fázi, že mám nakoupené skoro všechny věci, koncem týdne by mi měli předat byt po rekonstrukci, pak bude následovat nastavování.
    Jinak příklad, např co chci dělat, chci přes jeden povel zapnout projektor, vypnout natvrdo normální světla, spustit 2minutový program zhasínání v akváriu, spustit plátno, zatáhnout závěsy, přepnout hdmi splitter na správný kanál a probudit nvidia shield. Nebo, když mi vzroste vlhkost nad určitou úroveň, tak spustit odvětrávání ve skříni s akváriem.

BTW jsem možná moc paranoidní, ale nikdy bych si cloudový kamery domů nedal, i ty ostatní věci akorát nastavím přes aplikaci výrobce a pak ji zaříznu na firewallu
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    HONCKA: dík za reakci. geek ani IT nejsem, na to mám otce, ten valí sítě a bavěj ho.
    čtu to asi po třetí a musím říct že jsem total mimo :)
    Dovolim si shrnutí mého pochopení. Pořídím Raspberry, které bude základním modulem komunikující mezi mojí sítí a ostatními zařízeními. Na to můžu připojit skoro cokoliv, tedy i Xiaomi hub, ale vše může běžet vedle sebe, pak tedy můžu třeba kamery pořídit lokální a přes Raspberry to posílat kam se mi zachce (?) Anebo není Xiaomi hub potřeba, ale pak musím ta jednotlivá koncová zařízení přizpůsobit Raspberry (změna firmwaru, portů nebo cojávím).
    Jak by pak vypadalo dálkové ovládání? Xiaomi přes aplikaci a ostatní přes jiné "aplikace"?
    jde mi o to user friendly, aby to zvládla i lehce seznámená osoba.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    JESTEDMAN: Pokud tě to baví a máž nějaký základy scriptování, rozumíš trochu sítím, tak je imho nejlepší si to rozjet lokálně, můžeš pak kombinovat věci, který jsou podporovaný na tom serverovým systému, kterej většinou běží na raspberry, ty nejznámější jsou Home Assistant, OpenHAB a Domoticz. Víceméně pak slouží ty utility od výrobce pouze k tomu, aby si jejich zařízení nakonfiguroval, aby se daly připojit přes API.

Jinak Xiaomi má rozdělené regiony, které jsou navzájem nekompatibilní, nejvíc věcí je v china mainland, appka je normálně v angličtině, akorát třeba ta brána, ke které se připojují senzory přes zigbee, když tam připojuješ něco nového, tak ti to brebentí čínsky.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    rád bych domov trochu zautomatizoval, ale musím přiznat, že se v tom dost ztrácím. Chápu, že pokud se rozhodnu pro jednu značku/technologii, tak je dobré se jí do budoucna držet kvůli kompatibilitě. Uvažuji o nějakých těch čidlech, případně kamerách, světlech, termostat.. Chtěl bych aby to bylo dostupné online nebo v android app, vč nějaké té archivace, nejlépe na mém lokálním serveru.

Dokáže mě někdo nasměrovat? Cena je samozřejmě důležitý faktor. Koukal jsem na Xiaomi, ale nějak jsem vyčetl, že abych mohl rozjet kompletní funkce, tak to musí být lokalizované v číně a to se mi tak nějak nechce..

děkuji
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Jinak tohle vypadá celkem šikovně na automatizaci na závěsy
    SwitchBot Curtain, make your curtains smart in seconds by Wonder Tech Lab — Kickstarter
    https://www.kickstarter.com/...jects/switchbot/switchbot-curtain-make-your-curtains-smart-in-seconds
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: to uz ted asi nedohledam, proste https://www.google.com/search?q=home+assistant+fibaro+fgt001 a tak...
    ale abych omylem nekrivdil, kdyz ted na to koukam co se po tech internetech pise, tak jsem mozna tu kompatibilitu v komunikaci resil u tech Netatmo, po kterych jsem taky koukal... uz je to precejen nejaky patek
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Fibaro hlavice se jmenuje The Heat Controller, proto jsem se radši ptal.

Ad aktualizace - je to první krok. Není to tak dávno, co byly aktualizace prakticky nereálné.

Jestli máš odkazy na nějaké ty diskuse, rád se podívám.
    Ale komunikační protokol je Z-Wave, tam není moc co vymýšlet a reverse-engineerovat, jediný „magický“ hodnoty budou možná nějaký chybový stavy. Což mi nepřijde jako moc práce.
    Jinak tam používají běžný Z-Wave třídy, který jsou popsaný ve specifikaci. (Otázka je, jestli lidi od OpenZWave do ní můžou nahlížet, nebo jim to zakazují nějaké licenční podmínky / NDA.)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: controller = ridici jednotka, mozna jsem zvolil spatnou terminologii, jsem z programatorskyho odvetvi :-)
    s tim firmwarem taky, no, to jsem tenkrat resil s vama, jestli si to pripadne muzu prijet nechat zaktualizovat, ale nakonec jsem to vyhodnotil jako strasnou pakarnu
    kazdopadne ja si umim zmerit a zanalyzovat o kolik je ta teplota vyssi pokud je topeni rozehraty a pokud neni, to neni zas tak vysoka matematika, ale clovek musi mit vubec tu moznost
    v ramci tech commandu a pri reportovani hodnot senzoru se posilaj hodnoty pod nejakyma klicema (klic-hodnota) a pokud se ta komunikace nezverejni, tak neni jak poznat, jake maji nazvy, nebo jakych hodnot muzou nabyvat, aby tomu to zarizeni rozumelo... obcas se to da uhodnout, pokud se to pouziva stejne, jako u jineho otevreneho zarizeni, ale kdyz se vyrobce rozhodne, ze tu komunikaci bude mit unikatni a nezverejni ji, tak pak lidi s ridici jednotkou od jineho vyrobce (nebo opensource a spol) nemaji pristup ke vsem funkcim, ke vsem hodnotam senzoru atd.
    kdyz jsem to tenkrat zkoumal, je to cca rok a pul, tak se to docela resilo, ze fibaro veci jsou super ve fibaro ekosystemu (s fibaro ridici jednotkou), ale s tim HA to nebylo nic moc, to uz vychazely funkcne lip ty danfossy a devola a poppy (jedna a ta sama hlavice)
    jsou mimochodem fakt hodne tiche (MAKROUSEK) rozhodne vic nez samoridici hlavice z conradu, ke kterym jsem se vratil (protoze proc kua spravovat cely HA kdyz mam jen dve hlavice a jeden teplomer a jeste to nebylo uplne stabilni)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    HONCKA: krok stranou by byla bezdrátová Tradfri zásuvka za 249, holt vezmeš 4 kusy. A nebo lépe, Sonoff 4ch, Alza ho má za 729, pokud nechceš brát z Číny, flashneš Tasmota firmware a mělo by být hotovo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Prave. Uz leta se pidim po necem, co by fungovalo aspon tak dobre, jako klasicka hlavice topeni za par stovek. Zatim to nikdo nedokaze napodobit.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SPIKE411: To je celkem pálka, potřebuju to na spínání věci do akvárka. Počítal jsem tak 1500 max.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Zvuk nevydávají v zásadě akorát termopohony, které fungují na principu tepelné roztažnosti.
    To ale vyžaduje trvalé napájení. (Zase někde v rozvaděči budou cvakat relé, pokud to nejsou SSR.)

V bateriových hlavicích se používají servomotory, které kroutí závitem a vysunují trn. To jde typicky slyšet. Některý výrobce to umí líp, jiný hůř.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Dotaz - existuji uz smart hlavice na topeni, ktere nevydavaji zvuk, kdyz otviraji a zaviraji ventil?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HONCKA: Třeba české Netio. Není to žádná Čína za pět šlupek no, ale tvářej se, že vědí, co dělají. :)

ZCS (Zero Current Switching) | NETIO products: Smart power sockets controlled over LAN and WiFi
    https://www.netio-products.com/en/node/1069

Netio Switch - Home Assistant
    https://www.home-assistant.io/integrations/netio
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Tak to ještě prověřím, Jakub je zrovna na dovolené. Měl jsem za to, že tu máme hlavice zapojené bez těch čidel a že to tedy přidali v nějaké revizi firmware, ale dost možná jsem se mýlil.

Controllerem myslíš řídicí jednotku, nebo tu hlavici?

Každopádně zobrazovat tu teplotu z interního čidla moc nedává smysl, protože je z hlediska reálný teploty v místnosti mimo. Nevím, proč po tom pořád všichni tak touží. :) Pro PID regulaci na té samotné hlavici to ale stačí.

Co jsem se dočetl, tak tam snad chybně nebo neobvykle reportují stav baterky, což je jejich Home Center/oficiálnímu Z-Wave SDK asi jedno, ale OpenZWave se to nelíbí.

Hlavice jinak žádný zvláštní API nemají. Vendor lock-in nevím. Ničemu nebrání, používají standardní protokoly (i když v nich můžou mít chybu), v rámci těch command class se prostě vyměňují nějaký standardní datový typy; je jim asi vcelku jedno, jestli někdo používá HA nebo jiný DIY, jenom neplatí lidi, kteří tomu budou ještě poskytovat podporu. Tenhle přístup má asi většina firem, co dělá spotřební elektroniku, v tom mi nepřijdou nějak nepřátelštější než je obvyklé.

Co je může být nepříjemný, jsou (OTA) aktualizace firmware. Stejně jako v případě Philips Hue, IKEA Trådfri apod. je může prakticky provádět jen originální řídicí jednotka, protože na tohle nemají žádnou (otevřenou) infrastrukturu.
    Tak snad alespoň Z-Wave Alliance bude tlačit na to, aby byly aktualizace firmware dostupné i třetím stranám.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Mate nějaký tip na aspoň 4-psa, s podporou home assistant, kde by šla každá zásuvka ovládat zvlášť?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: a k teplote:
    "Do you have Fibaro external sensor paired with Fibaro TRV?

If not, then you see 0 (null) value there, because Fibaro TRV reports temperature meassured by Fibaro external sensor, not temperature measured by TRV itself."

...fibaro forum 18.12.2017 Jakub Jezek Power User
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: jasne, z-wave jo, ale ta komunikace ma uzavrene api a nikdo nevi, co si mezi sebou ty cidla a controller posilaji ... a jediny zpusob, jak na to prijit, je metodou pokusu a omylu, protoze fibaro nechce, aby lidi pouzivali svoje HASSy, ale jen to jejich :-)
    klasicky vendor lock-in, neni to zdaleka jedina firma, co to tak dela ... jen mira rozluseni toho api pro ty hlavice, co jsem tak cetl na HASS foru, neni moc vysoka

GUJER: super :-) kyztak v poste
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Předesílám: Fibaro prodáváme, takže mě můžete brát jako zaujatého.

MR_DAN: Možná jen nechápu, ale Fibaro si žádný proprietární protokol nestřeží. Používají Z-Wave. A podrobnosti ke všem výrobkům, stejně jako u jiných certifikovaných Z-Wave zařízení, jsou na webu Z-Wave Alliance (podporované Z-Wave třídy atd.)
    https://products.z-wavealliance.org/products/3636
    Ale jasně, s DIY bastlířema se nějak zvlášť nebaví.

Ano, z nějakého důvodu se rozhodli, že k těm hlavicím se budou párovat (jen) jejich Bluetooth čidla (asi proto, že tu hlavici dělají i v HomeKit variantě, která používá Bluetooth i na integraci s Applem).
    Ano, k jedné hlavici může být připojené jedno čidlo; jedno čidlo může být připojené až ke třem hlavicím.
    Naměřenou teplotu to ale reportuje i bez toho externího čidla (nakolik to ale dává smysl…).

My si děláme legraci, že Poláci jsou takoví evropští Číňani, ale ty plasty myslím nejsou v žádných parametrech ochuzené nebo nedostačující, nic laciného na nich není, drží barvu (nežloutnou), tvar atd.
    U starých magnetů snad jen hrozilo, že se humpoláckou manipulací ulomí plastový zámeček, to jsem u pár kousků viděl.
    GUJER
    GUJER --- ---
    MR_DAN: tak se můžeme nějak domluvit, zrovna jsem si říkal, že by se mi další dvě hlavice hodily :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam