• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    LEDOFREDO: FYI ve Strašnicích sídlí YATUN, kterej tady Shelly distribuuje a poskytuje mu českou podporu (telefon/e-mail).

Disclaimer: Bez padesátky nemáš do elektriky co šahat.

Je dobrý mít po ruce aspoň fázovku, aby sis ověřil, co je přívodní fáze a co jde z tlačítka ven. (Ale mělo by to taky jít odvodit od schématu zapojení daného žaluziového tlačítka, pravděpodobně tam bude označená jedna vstupní a dvě výstupní svorky.)

Do tlačítka ti teď jde 1x živá fáze (přívod) a ven ti jdou dva dráty, kam stiskem tlačítka pouštíš fázi do jednoho nebo druhého směru motoru.

Pak už by mělo bejt zapojení celkem triviální. L je fáze (standardně černej, hnědej případně šedivej vodič), N je nulák (standardně modrej vodič), ochranná zem (zelenožlutej) tě tady nezajímá.
    Schéma je snad vcelku jednoznačný.
    https://shelly.cloud/knowledge-base/devices/shelly-25/
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    VLADDRACUL: jojo, dospel sem ke stejnemu zaveru :).. z Prahy, ze Strasnic.. pokud by se do toho někomu chtělo, samozrejme bych to uplne normalne zaplatil.. a treba bych se u toho neco naucil :) kdyztak posta
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    LEDOFREDO: Půjde to podle návodu, ale taky bych doporučil někoho, pokud nevíš přesně.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    LEDOFREDO: doporucil bych se do silnoproudu nemichat, pokud nevis, co delas. Odkud jsi?
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    DRIZDIK: zapojit to podle toho schematu je nad me možnosti, nevis nahodou o nejakem návodu víc pro blbecky? Tohle ja mam v soucasne zasuvce na zaluzie.. nebo se na to mam radsi vysrat a domluvit se s nekym elektro-vzdelanym (coz ja nejsem) ?

DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    LEDOFREDO: Do několika, s esphome firmwarem a integrací do Home Assistantu
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    Nemontoval tu nekdo shelly 2.5 do zasuvky na ovladani zaluzii?
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    MARTEN: Ahoj, koupil jsem na zkousku jednu identickou, pevne verim, ze je to ZigBee a ne WiFi :) v popisku od cinana si muzu vybrat...
    Jsem docela zvedavej, jak bude fungovat v porovnani s HT-10R, ktrou uz mam doma a funguje super (v porovnani s resenim od Elektrobocku, ktere hodim po psovi...)
    ZigBee Termostatická Hlavice HT-10R - Tuya | Chytre vypinace
    https://www.chytrevypinace.cz/ZigBee-Termostaticka-Hlavice-HT-10R-Tuya-d228.htm
    ABE
    ABE --- ---
    Ahoj, kdyby někdo měl zájem zbyla mi jedna Zigbee gateway Raspbee II.
    Myslel jsem, že budou potřeba dvě, ale už jedna vše spolehlivě pokryje, takže mam jednu navíc.

[ OFFERINGNABÍZÍM: RaspBee II - Zigbee gateway / Praha ]
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ZORBEN: jo, jsou v pohodě. Byl tam chvilku problém, že tam je uvnitř uložený nějaký časový plán, ale už se to nepere.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    nemate tyhle MARTEN hlavice nekdo vyzkouseny (nebo nejaky podobny za podobny prachy)? docela nad tim taky zacinam uvazovat
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    JELENIPLOUTEF: nemas tam default authenticate dany na no? Případně nějaký access list na mac?
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    FATBOZZ: v chvíli kdy se má připojit zařízení k WiFi v home aplikaci při setupu. Na router se dostane do listu jen se asi neautorizuje.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    PISTA1: Ten fw by takhle mel stacit. Zrovna jsem mikrotika tak nastavil a funguje mi to ok.

JELENIPLOUTEF: Mas nejaky konkretni problem ? Muzes to popsat lepe ? CHROMECAST, GH se nemuze pripojit kam ? Na WIFI, Na Server GOOGLE, ty se nemuzes spojit ve vnitřní síti na to zařízení ? Otázky, samé otázky !
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    JELENIPLOUTEF: Mikrotik dělá přesně to jak ho nastavíš. Když ho někdo použije, tak ví jak na to.
    A logicky pokud se použije quick setup, tak zakáže všechno kromě základního provozu zevnitř-ven, aby zachoval maximální zabezpečení.
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    JELENIPLOUTEF: jediné co se mi podařilo najít je default forward a to vypadá, že mám odfajfkované. Zatím to vypadá, že mikrotik půjde z domu. :D
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    STEMBUS: teď na to koukám, mikrotik je docela peklo, říkal jsem si, že quick setup a home ap z toho udělá něco plug and play. Asi netušíš kde se to v mikrotiku ovlivňuje že?
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    JELENIPLOUTEF: krom toho ze mikroshit, tak... se ujisti ze mas povolenej broadcast na wifi a nemas tam izolaci klientu nebo neco podobneho...
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    Zdravím, někdo kdo se pral s připojením google home a chromecastu k Mikrotiku? Nějak se mi to nedaří.
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    FATBOZZ: https://www.home-assistant.io/integrations/frontier_silicon/

ta integrace je přímo v HA core, čili netřeba přidávat jako integraci, jen u mě rozhodne nezafungovalo nějaký autodiscovery, čili jsem musel ručně přidat do configuration.yaml tak jak je tam uvedený a dál s tím pak pracuješ jako s media_playerem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam