• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    DREEK
    DREEK --- ---
    Ahoj, aktuálně stavím a hledám elektrikáře, příp. někoho, kdo by alespoň navrhl projekt chytré elektroinstalace podle kterého by se dala instalace provést. Nějakou představu mám, softwarově něco zvládnu, vysekat drážky do zdi také. :)

Uvažuji o následujícím:
    - HW: centrální jednotka NAS, příp. UniPi, Tecomat Foxtrot
    - kabely UTP cat 6A vedené v „husích krcích“ v topologii do hvězdy
    - ovládání světel, rekuperace, teploty (tepelné čerpadlo, podlahové vytápění) - ideálně na základě senzorů v podlaze a místnostech
    - ovládání žaluzii
    - později pár bezpečnostních kamer s čidly
    - SW: Homebridge/Home Assistant, Docker, Node-RED, Grafana, Phoscon
    - celé bych to chtěl automatizovat skrze Node-RED - s tím mám nějaké zkušenosti, nastavil bych si sám

Chci univerzální řešení, kdy např. za pár let bude stačit pouze vyměnit a nastavit centrální jednotku a vše bude fungovat dále, nechci vendor-lock řešení typy Loxone apod.

Nevíte prosím o někom? Uvítám taky rady a zkušenosti čemu se vyhnout obloukem. Děkuji.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ZVIRATKO: pripomnel jsi mi jednu historku z redditu...
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SPIKE411: no ja bych pochopil kdyby to vubec neslo na dalku ovladat (tzn. bylo to sice v Home.app, ale jelo jen z iOS zarizeni po BLE k tomu zamku) - ale tak to neni. Dokud ma Apple TV (nebo jiny hub) v dosahu BLE ten zamek tak to muzu klidne ovladat ze severniho polu. Ale nemuzu to ovladat Hub -> Wifi -> Bridge -> Zamek. Proste neexistuje certifikace pro bridge pro tohle pouziti, jen pro zamek... to mi smysl moc nedava.

holt rozjedu homebridge...

jinak musim pochvalit Nuki - po nekolika letech kdy jsem po necem takovem pokukoval jsem se odhodlal (ve vyberu jsem mel driv treba Danalock, ted i FAB Entr a podobne) a funguje to celkem dobre. Jsem teda trochu nervozni ze se jednoho dne v Home.app ukliknu a ono mi to otevre dvere v byte dokoran :-D ale dela to v zasade to co ma. Problemy na ktere jsem narazil byly spojene spis s tim, ze klice co mam k vlozce jsou moc dlouhe a tluste (respektive ten plast na nich), takze jsem to klestema trochu poladil, a dorazilo mi to s firmware co mel nejakou chybu a blokoval manualni ovladani zamku (zustala sepnuta spojka a clovek se pretlacoval s redukcema k motoru).
    Zkouska ohnem prijde az to budu vysvetlovat mame kdyz mi bude chodit krmit kocoura... :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ZVIRATKO: Právní odpovědnost? (Jakkoli třeba pochybná nebo domnělá.)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    nevim kde jinde si postezovat, tak to udelam tady

proc dopr. nedovoluje Apple pridat do Homekitu chytry zamek pres bridge? Vsichni vyrobci maji tohle omezeni.
    Jediny zpusob je rozjet homebridge/homeassistant a udelat to pres integraci... wtf?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    EFESH: Google Nest má hlavice i kour, muzes taky ovládat hlasem přes Google Home aplikaci ... ale něco to stojí
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EFESH: ssi bych šel po něčem značkovým (netatmo, fibaro)
    EFESH
    EFESH --- ---
    M_ARVIN: Díky za postřehy. To jsem asi značně podcenil (přecenil?) smart home readiness. Já myslel ze spis stojím před rozhodnutím ala IPhone nebo Android, ale pal ze bude vše víceméně plugnplay.

Určitě bych nechtěl na nějaký cloudbase čínský služby.

Kdybych to omezil na smoke detection a termoregulaci, je nejakej all in one systém?
    M_ARVIN
    M_ARVIN --- ---
    EFESH: Nebo možná i jen Google Home (stačí Google Home mini, který udělá gate). Má to podporu docela dost HW a mám pocit že se tam dají nastavovat nějaké routines. Já teda používám doma OpenHAB, ale je to přesně jak píše HONCKA spousta práce/hodin. ... Pozor pokud chceš smart lights, tak se nevyhneš koupi smart vypínačů, jinak je to vlastně k prdu, když vypneš vypínačem na stěně přívod k žárovce -> takže ve výsledku stačí vlastně jen smart vypínač a klasická žárovka.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EFESH: Pokud chceš jet onpremise tak potřebuješ nějaký opensource typu homeassistant, tam jsou potřeba právě dost znalosti (základy scriptování) a čas (než něco zprovozníš k čemu není zrovna dodělaná dokumentace, tak strávíš x hodin googlováním a testováním) případně hotové věci typu Loxone, KNX, atd.. tam ale zaplatíš. Jestli do 20k tak je to ta první varianta

Pokud chceš jet cloud, tak třeba to xiaomi přes china mainland region toho umí dost, ale je zas otázka, jestli bych chtěl, aby např kamera co mám doma streamovala někam na nějaký pofiderní čínský servery
    ATAN
    ATAN --- ---
    No ja jako zaklad pouzil Aqara hub. Mam skoro od vseho nekolik kusu: teplotni cidla, kour, plyn, unik vody, dvere/okna (celkem asi za 6kkc z Ali), ale treba hlavice Aqara nema. Navic musis jet pres Cinsky server (treba kour a plyn ti na EU serveru nezapoji). Asi nejvetsi moznost poskytuje nejaky DIY system na bazi RPi a Homeassitantu jako hub a cidla od ruznych vyrobcu (podle kompatibility s HA).
    EFESH
    EFESH --- ---
    HONCKA: Díky. Dělám si teprve přehled takže ani budget netuším. Rad bych hlavně šel do systému co má smysl a postupně dokupoval, aniž bych se musel kopat do zadku ze ten systém pak nepůjde napojit má nový věci.

Teď bych chtěl aspoň ten smoke detector (3ks) a do zimy radiátory(5x + central?), řekneme do 20 tis i s tou nějakou centrální mozkovnou,
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EFESH: záleží hodně na budgetu a na tom, co si je člověk schopný udělat sám.
    EFESH
    EFESH --- ---
    Ahojte, rad bych doma přešel na smart - ideálně by to kombinovalo následující featury (moc jich není):
    - smart termostat a individuální hlavice na každém telese
    - smart lights(asi přímo konkrétní žárovky?)
    - smart smoke detector
    - případně alarm/kamera

Mate někdo obdobnou zkušenost? Na jaký systém se podívat, kde ma smysl zacit? Jsem úplně na začátku…

Moc díky
    LUDO
    LUDO --- ---
    MEDWYN: hlavne do toho narvi ram, mam nieco podobne a 16GB je mi uz pomaly malo
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    MEDWYN: pomerne dobry pomer cena/vykon mi prijde ze maji Asus PN50 NUCy - jsou v tom Ryzeny a velikosti je to Intel NUCu, vykonu ma teda na rozdavani. Sam mam v racku v podobnych teplotach jak zminujes tu variantu s Ryzenem 3 a bezi naprosto stabilne.
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    MEDWYN: synology nas - všechno co pises tam rozebehnes, neco nativně, většinu v dockeru, zvladne to i stolni verze ;)

ale pokud preferujes vlastni spravu tak spis zakt nejaky zelezo no...
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    Co byste si koupili jako maly domaci server?

Chtel bych tam spustit:
    - Pihole
    - Unifi controller
    - MQTT server
    - Home Assistant
    - Mozna nejaka obecna Unix VM treba sem tam na torrent ci delsi stahovani atd
    - Mozna casem nejake NAS funkce

Predstava byla, ze bych to strcil do racku na pudu a vetsinu tech veci bezel v kontejnerech/VMkach apod.

Necekam od toho hvezdny vypocetni vykon, ale musi to stabilne vydrzet pudni prostredi (teploty klidne 45+, rack ma vetracek)

Rozpocet - idealne dobry pomer cena/vykon, spise nizsi
    BOAR
    BOAR --- ---
    Hledam nejakej zigbee modul, kam bych si pridal 1-2 teplotni senzory, pripadne neco, co ma senzor na kabelu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    V sobotu bude v Brmlabu party a dopoledne bych chtěl rozebrat pár těch sonOFF krabiček a přehrát na tasmotu.

"event"
    [Brmlab hackerspace Prague]

(Kdyby se někdo chtěl účastnit asi bych se nechal ukecat už v pátek)

Tasmota projekt
    News - Tasmota
    https://tasmota.github.io/docs/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam