• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    #dotaz

Mám hlavice k radiátorům Tesla TVA 100 připojený přes ZHA do Home Assistant a příšerně mě serou, neposílají do systému správný hodnoty o teplotě, náhodně se přepínají do dovolenkovejch či jinejch módů. Pak mám jednu hlavici Moes TS0601 a ta se zas neustále odpojuje od zigbee sítě. Má někdo z vás nějaké úžasně spolehlivé hlavice, které se skvěle a plnohodnotně integrujou do HA?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ahoj, mam takovej elektrikarskej dotaz..
    kdyz dam pod hloupej vypinac zigbee rele, da se nastavit, aby ten vypinac to rele neprepinal primo, ale aby to jen vyhodilo event, kterym bych pak pripadne sepnul treba uplne jiny rele? jde mi pochopitelne o prehazeni vypinacu
    je to vec vyberu rele? dosahnul bych toho pripadne s chytrym vypinacem? uplne nejzazsi moznost je bateriovej chytrej vypinac, ale to bych spis nechtel, kdyby byla jina moznost... hloupy vypinace jsou prioritni reseni
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    dotaz, bude mi tohle (https://github.com/keshavdv/victron-hacs/) umet cist data z victron BT dongle, (kterej je pripojenej na victron MPPT), kdyz si nekam do jeho blizkosti nainstaluju ESP32 BT proxy (https://esphome.io/projects/?type=bluetooth) a ten bude integrovanej do HA?
    ted si data ctu akorat pres victron aplikaci v mobilu, ale mit to v HA by bylo cool :))
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Dotaz do plena - uz dvakrat mi zacal protekat pojistak a anzto si to nikdo nevsiml, mam pomerne velky ucet za vodu. Pry bez pojistaku nemuzu kotel provozovat, existuje tedy nejaky chytry, co me notifikuje, kdyz zacne protekat? Nebo existuje nejake chytre cidlo na vodu, co bych strcil do odpadu?
    JOPS
    JOPS --- ---
    Dotaz do placu :) potřebuji venkovní čidlo na pohyb a nějaké signalizační zařízení, které dá echo, že někdo je venku(to bude umístěno vevnitř) . Žárovka, dioda, zvonek ideální by bylo světlo. Problém je, že to od sebe není moc daleko, ale nejde natáhnout drát/kabel, takže něco bezdrátového. Klidně to čidlo může být na baterku.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Mám dotaz, používám generic themostat přímo z HA, kterej vypadá jako karta takto

Ale když kliknu na ty tři tečky vpravo nahoře, tak se mi odněkud otevře takovejhle modal, kterej je hezčí a má tam možnosti nastavení presetů. Kde se to tam bere? Jak ho dokážu dostat vizuálně i funkčně do defaultního view tý karty? Nevíte?

NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    Kolik tak ty shelly hlavice vydrzi na baterku?

Nebo mozna jiny dotaz - existuje nejaka termostaticka hlavice (samozrejme pri splneni cloudless podminky), ke ktere bych dokazal privest dratove napajeni? Mam v rozumnem dosahu kazdeho radiatoru zasuvku, a predstava ze mam dalsi zarizeni ve kterym musim co chvili menit baterku me zatim vzdycky od nakupu chytrych hlavic odrazovala.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    #n00b dotaz: Ahoj, chtěl bych nějaký centrálně říditelný termostatický hlavice na topení a možná potom další sensory pro "chytrou" domácnost, ale chtěl bych zabránit nějakýmu "vendor lock-in" a tomu, že se časem něco rozbije a budu to moc vyhodit celý. Na co bych měl dát pozor, aby to bylo nějak rozumně otevřený? Stačí, že je na tom napsáno Zigbee a Tuya, nebo se mám koukat po něčem úplně jiným? Díky!
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    FRANCIMOUR: salus nemam, tak obecny dotaz - je "climate.hall', 'temperature" urcite spravne ? zkousel jsi pouzit "nastroje pro vyvojare" v homeassistent zda je ten atribut spravne ?
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    Ahoj,

omlouvam se za lama dotaz, ale mam integraci Salus a chtel bych udelat statistics graph z hodnot termostatu, ale za boha nejsem schopen udelat senzor na temp.

Zkousim:

Configuration.yaml
    binary_sensor:
    weather_temperature:
    friendly_name: "Chodba"
    unit_of_measurement: "°C"
    device_class: "temperature"
    state_class: "measurement"
    value_template: "{{ state_attr('climate.hall', 'temperature') }}"

Invalid config for [sensor]: required key not provided @ data['platform']. Got None. (See /config/configuration.yaml, line 20).

termostaty jako takove funguji, ale proste nemuzu prijit na to jak vycitat jen tu teplotu.

Dekuji za pripadne hinty
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    mám teď trochu jednodušší dotaz snad - mám automatizaci, která má vždy poslat notifikaci na můj telefon, pokud device state vybraných entit je déle než 1 minutu 5 sekund ve stavu on. Device jsou sonoff switche s origo FW, kde jsou čerpadla, který někdy zůstanou ve stavu on - z neznámého důvodu, přitom mají nastavený schedule i inching, aby byly on pouze 1 minutu. Důvod teď neřeším, spíš chci vědět, když se to stane. Je to jedna z dalších fail-safe pojistek. Nicméně, abych nemusel na každý čerpadlo dělat zvlášť automatizaci a celou workflow notifikace, tak bych rád, aby mi tu automatizaci spustil takový event u jakéhokoli vybrané entity. Což funguje.

Co ale neumim je, dostat v notifikaci zprávu o tom, která kromě toho, že informuje o eventu mi řekne i to, která z vybraných entit ten event vyvolala.

Dá se tohle nastavit nativně v HA actions nebo musim jít do Node-Red? Dík

Nastavení automatizace

Action
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOAR: používám ZHA, ten umí víc coordinatorů? nejlepší by teda bylo, kdyby se to nějak umělo pospojovat do jedné sítě, ale to asi nejde, co? sorry za lama dotaz, tomu protokolu moc nerozumím.

STEMBUS: vím, ale a) síťově napájené zařízení mám málo, b) naskládal jsem několik zásuvek dolu i nahoru a stejně má nahoře strašlivé výpadky, takže kdybych to protáhl ethernetem nebo aspoň wifi (ta tam je silná), tak by to bylo za mě ideální řešení. Zároveň zatím většina zařízení, co mám a nebo plánuju v blízké době objednávat, jsou baterkový.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    zdravim a mam mozna dotaz trochu na pest (vzhledem k zamereni auditka). Mate nekdo zkusenosti s komercnima smart home systemama - treba Tesla smart nebo neco podobneho?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dotaz, existuje něco jako smart otevírač ventilačky na eurookně?
    Představuji si to jako něco, co by třeba v určitý čas otevřelo na 30 minut ventilačku, popř. by bylo možné otevřít ventilačku on-demand pomocí API či IFTTT.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dotaz, něco mi uniká, nebo stropní světla typu Aurelle, Ally nebo Struana opravdu neumí měnit barvu, jen teplotu bílé?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dotaz, je možné nastavit pro Hue nějakou rutinu, aby když zapnu světlo ručně třeba mezi 22-7 hodinou, když jdu v noci na záchod, aby svítilo jen na 30%? V Hue appce vidím jen různé časovače, ale ne změnu typu světla při zapnutí v určitý čas. Dík.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dotaz, kde levně nakoupit Philips Hue věci? Rád bych dokoupil pár barevných žárovek, ale dávat za jednu 1 500 Kč, to fakt ne :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JOOP: Já už pak nic moc nehledal (stejně se blíží rekonstrukce), ale kdyžtak na to teď padl dotaz na FB, v diskusi je pár odkazů.

https://www.facebook.com/groups/2232679967058877/permalink/2500175343642670/
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    HONCKA: ještě jeden dotaz, spáruji Jablotron s Raspberry?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Dotaz - existuji uz smart hlavice na topeni, ktere nevydavaji zvuk, kdyz otviraji a zaviraji ventil?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam