• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIABOLUSPřátelé českých tradic
    Nejvyšší důležitostí jest českou tradici zachovati! aneb diskuse o českých tradicích, jejich formách, skutečnostech, ale i o folkloru a zvycích...
    rozbalit záhlaví
    ANGELINE
    ANGELINE --- ---
    DIABOLUS: hurá, tak to můžu zblajznout tu šunku!
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Pytlový čtvrtek – pro tento rok 14. února

    Pytlový čtvrtek je druhý den Velikonočního půstu.

    Protože naši předci byli šetrní a nic nesmělo přijít nazmar, tak je tento postní den trochu zvláštní: „ To co po masopustě ještě k jídlu zbude, všechno se sní, stráví, spotřebuje - zpytluje. Ovšem každý ve své chalupě, bez muziky a zpěvu.“ Od toho vznikl i název tohoto dne.
    Tomu co nezbylo nic, držel půst i tento den.

    Takže dojíme nepostní zásoby, aby se nezkazily a hurá do půstu!
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    HARALD: já mám rozepsaný poměrně dlouhý článek o tom co půst vlastně je, jaké má poslaní a co má vyjadřovat, akorát ho ještě nemám hotový. Tohle všechno v něm je. Nicméně nejezení masa má velký tradiční význam a neznamená to hladovění.
    Maso se nejí kuli játrům a ledvinám , které se v tento čas naprosto přirozeně čistí, ale těch důvodů je mnohem více.
    Nejíst maso je základ. Protože jarní půst držím již několik let, tak nejíst 40dní maso mi neskýtá problémy, a protože již to pro mě není předmětem odpírání, tak si každý rok volím si odpustit to, co mi dělá největší problém.

    Letos to třeba bude veškeré sladké a mastné, protože mojí největší závislostí je jídlo a naopak problém do sebe dostat dost tekutin, proto mím úkolem bude zároveň vypít 4l vody denně.
    Někdo jiný si třeba odepře třeba kouření, jiný kávu, nebo cokoliv co ho někam povznese nebo něco naučí.

    Půst ale hlavně není jen o fyzičnu, což Ti nemusím vykládat. Ale hlavně o uvnitřňování, rozímání a hledání přítomnosti a k tomu nám opět pomůže střídmost v jídle.
    ANGELINE
    ANGELINE --- ---
    HARALD: no tak já mám pocit, že když se postíš s cílem se postít, tak to těžko může mít vyprázdněnou podobu. Jestli někdo tradičně prostě nejí 40 dní maso, to mi přijde divné...
    HARALD
    HARALD --- ---
    DIABOLUS: Nechci, aby to, co napíšu, znělo jako nesouhlas s tím, co píšeš. Moc se mi líbí, jak se rozepisuješ o tradicích a nejezení masa je skutečně tradiční přístup k půstu. Ale z církevního pohledu by to mělo být hlavně obdobím přípravy na Velikonoce, odepření si něčeho, nebo prostě dělání něčeho, co člověku umožní se přiblížit Bohu. A "tradiční" nejezení masa mívá často už vyprazdněnou podobu, lidé si neuvědomují proč se postí. Z tohoto pohledu je mnohem cenější, když si člověk zvolí formu půstu, která vyhovuje jemu, než když automaticky hladoví. (A nic proti nejezení masa tam, kde člověk cítí, že to je pro něj vhodná podoba půstu.)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    teď na radiu ČR 2 běží rozhovor duchovního s p. Caithamlovou o půstu. Nalaďte si, je to zajímavé.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---

    Prvním dnem půstu je Popeleční středa.

    Popeleční středa je posuvná. Kdy bude v ten který rok určují Velikonoce. Ostatně od Popeleční středy, potažmo Velikonoc se odvíjí i čas konce masopustu.
    Popeleční vypočítává 40 dní a 6 svátečních neděl od Velikonoc. Velikonoce jsou závislé na prvním jarním úplňku, který je po prvním jarním dnu 21. března.

    Letos je to 13. únor, který připadl na Popeleční středu, zahajuje dlouhý 40ti dení jarní půst a nás čeká v tento den několik důležitých úkonů, abychom se dobře tento rok pomněli.

    V mnoha krajích byl tento den půstem velkým nebo přísným, kdy se nejedlo prakticky vůbec. Jinde se dodržoval a dodržuje přísný půst od masa a tzv. půst újmy, což znamená, že se můžeme najíst do syta jen jednou za den.
    Dnes je pro nás důležité že se v tento den nejí maso a masné výrobky, pije se jen voda a něco málo bylinek. Měli bychom si udělat takový hodně odlechčený den s luštěninami, či bulgurem a rybou. Vhodné je také kyselé zelí s chlebem po vzoru našich předků.

    Je to den také den popelce.
    Spalují se svěcené větvičky jívy, kočičky nebo chcete-li ratolesti, z předešlých Velikonoc. Dříve je pálil farář a potom všem věřícím dělal na čele křížek popelem, to je tzv. popelec, se slovy: "Pamatuj, člověče, že jsi prach a v prach se obrátíš!" a dělá se to tak stále i dnes. Ještě mnoho farností tuto tradici dodržuje a lidé o popeční středě nosí do kostela spálit ratolesti, které je ochraňovali celý rok. Když se nám nechce do kostela a vhodit kočičky do svěceného ohně, můžeme tento rituál udělat sami, ale pamatujte na obrovskou úctu, pokoru a poděkování.
    Popelem vše končí, aby nové z něho mohlo povstat. Půst je od toho aby, se lidé při rozjímání zamysleli, čím mohou být lepší Bohu, bližním a sami sobě, aby na sobě mohli zapracovat.

    Na popeleční středu by se nemělo prát prádlo. Říká se, že prádlo bude pak celý rok špinavé.

    Ten kdo tento den bude péci chléb, tomu tento den při pečení pomáhá sám Pán Bůh se všemi svatými.

    Ten kdo se tento den napije svěcené vody, bude celý rok ochráněn před komáry.

    Zvykem na Ledečsku bylo Hledání Masopustu. Jeden člověk se směšně oblékl a s rozsvícenou lucernou chodil po staveních a hledal Masopust. Ze stavení odešel, až když dostal nějaký zbytek z Masopustu.
    Na Přeloučsku to bylo tzv. Praní zástěr. To ženské vzaly ráno kbelík s mýdlovou vodou, chodily po vsi a hledaly muže, kteří ještě dospávali po masopustu a obličej jim mazaly mýdlem. Ti co se nechtěli dát namazat, museli se vykoupit mincí.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    LURA: já myslím, že jsem tu už v jednom článku psala že tam kde chtějí dodržet tradici a nemají volno, tak to dělají o víkendu předem, je to hektičtější, ale zase je to v rámci tradic a sil, které ten den vládnou.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    jinak kobližky mi chladnou, vyšlo jich 21 a krásných :) a jsou vítečné :)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    LURA: no když mají organizátoři mozek, tak to udělají víkend zpětně a né dopředu, když už je půst. Bohužel jsem se setkala i loni v březnu s veřejnou zabíjačkou na jednom nejmenovaném hradě. Já takové akce ignoruji a pokud je to u nás a mám možnost s tím něco udělat, tak se snažím ostatní přesvedčit aby to bylo o víkend dřív. Ale je to těžké. Proto se musí o tradicích mluvit víc, aby si to lidé spojovali..
    LURA
    LURA --- ---
    HARALD: Asi tak, no :-(
    A je pak těžké vysvětlovat dětem, proč je něco nějak a vlastně je to úplně jinak, protože se z toho vytratil ten původní význam.
    HARALD
    HARALD --- ---
    LURA: Co na to říci? Vytrácí se smysl a zůstává maškarní bez obsahu.
    LURA
    LURA --- ---
    DIABOLUS: Jenže data jsou jedna věc a realita druhá. Aspoň u nás to nikdy není podle toho kalendáře, takže "masopustní" veselí se všemi bál, karnevaly a žranicemi vesele pokračuje kolikrát až do konce března. A třeba u nás v hospodě bude letos masopustní hostina až příští neděli...
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---

    Nu a protože máte to masopustní úterý, ke kterému neodmyslitelně patří koblihy, tak vám sem napíši loni vyzkoušený recepis na domácí kobližky.


    Domácí koblihy jednoduché

    30g másla
    30g cukru nebo 20g fruktozy
    3 žloudky
    asi 1/3 mléka
    30g droždí
    500g hladké nebo polohrubé mouky - můžeme použít i celozrnou - kdo není zvyklí doporučuji dát 1/2 na 1/2 s bílou moukou
    špetka soli
    citrónová kůra
    2 lžičky rumu (můžeme dát i více)

    Na náplň asi 200g zavařeniny
    Na smažení je v recepisu 1 a 1/2 kostky pokrmového tuku. Já smažím na bukvicovém nebo řepkovém oleji.

    Tuk s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloudky. Mezi tím si necháme zkynout kvásek z části vlahého mléka, droždím, trošky cukru a mouky na teplém místě.
    Kvásek přidáme ke žloudkové pěně a střídavě přidáváme mouku a zbylé vlahé mléko. Dále přidáme sůl, nastrouhonou citrönopvou kůru a rum.
    Dobře zpracujeme vláčné těsto, zakryjeme je čistou utěrkou a dáme kynout na telplé místo asi na 1/2 až 3/4 hodiny.
    Vykynuté těsto dáme na vál a lehce je válečkem vyválíme na asi 2 cm vysokou placku. Z té vykrajujeme hrníčkem nebo skleničkou (můžeme použít i větší kulatou formičku) kolečka.
    Na polovinu koleček poklademe lžičkou zavařeninu. Dbáme, aby byla zavařenina jen uprostřed kolečka, jinak se nám nebude chtít slepit. Poklademe kolečky bez zavařeniny a dobře prsty spojíme. Znovu vykrojíme a pokládáme na pomoučněnou utěrku vrchní stranou dolů. Kobližky pak přikryjeme nahřátou utěrkou a necháme asi 1/2 hodiny kynout. Mezi tím je otočíme.
    Koblihy klademe do nahřátého tuku a smažíme po obou stranách do zlatova.
    Z tohoto množství je asi 20-25 koblih.

    Šťastné počínání a dobrou chuť :)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---

    Masopustní úterý je tento rok 12. února, tedy dnes.

    Masopustní úterý je asi nejznámější den z celého Fašanku. To je právě den, kdy do ulic nebo po staveních vyjdou maškary s muzikanty a také den kdy se tradičně smaží masopustní koblihy. Dříve to byl den sváteční.

    Nejdůležitějším pokrmem na masopustní úterý jsou koblihy, které každá hospodyně připravuje po svém a vyjadřuje tím svůj um a úctu k tomuto dni.

    Podoba tohoto posledního masopustního dne se kraj od kraje liší, zejména podobou a skladbou masek. V některých krajích je ústřední postavou medvědář s medvědem, jinde pak šašek s bičem, který odhzání všechny, kteří nejsou v maskách. Maškary s muzikanty se zastaví u každého stavení, kde jsou pohoštěni a podle toho jak je hospodyně štědrá zahrají i několik písní a předvedou i nějakou scénku.
    Průvod maškar není nijak pevně dán a ani v minulosti neměl pevné stanovy. Co kdo vymyslel, to se dělo. Hospodyně jako výslužku dávají čerstvě nasmažené koblihy, uzené, dříve to bylo často obilí nebo peníz. Hospodář rozlévá dobrou pálenku nebo pivo.
    V tento den se také dříve sehrávalo masopustní divadlo.
    Průvod masek nakonec dorazí do hospody, kam se sešli i ostatní a tančí se a veselí se dál. Nejpozději však do půlnoci! Jakmile ponocný vytroubí půlnoc, všichni se musí poslušně rozejít domů spát. V mnoha krajích se před půlnocí dělal obřad Pochování basy. Mnohde se jí vystrojil i celý plnohodnotný smuteční průvod. Dělalo se to právě kvůli nadcházejícímu půstu, kdy se nesmělo ani tančit ani hrát. Basa s černou pentlí šla na 40dní do komory.Sem tam se tento zvyk drží do dnes.


    O půlnoci totiž začínal první postní den – Popeleční středa.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Masopustní pondělí je letos 11. února

    O pondělku se pokračovalo v tanci. Na mnoha místech se tradičně konal takzvaný Mužovský bál. Mužovský bál byla tancovačka pro ženaté a vdané a svobodní do tance nesměli, Ti se mohli jen dívat. Krom toho, že se dobře pobavili i Ti co byli takříkajíc v chomoutu, tak to bylo i velice praktické. Ve větších vesnicích či městečkách, kde se také k muzice chodilo, všechna svobodná děvčata a jinoši věděli, kdo již je zadán a kdo ještě ne.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Masopustní neděle letos vychází na 10. února

    Říkalo se jí také neděle taneční a to proto, že už po obědě hudebníci svolávali do hospody k muzice. Lidé se nenechali dlouho pobízet a šli se veselit a tančit, k čemuž nesmělo chybět dobré pivo, pálenka a něco k zakousnutí. Veselilo se a hlavně tančilo kolikráte až do časných pondělních hodin.

    Takže nezůstávejte v neděli doma a jděte se pěkně družit :)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Dnes je tučný čvrtek, jak jsem již psala v předchozím příspevku

    Dovolím si k němu připojit recepis na výtečné nadýchané a poměrně rychlé bramborové knedlíky

    Bramborové knedle z horkých brambor

    3/4 kg vařených brambor
    10g soli
    50g krupice
    250g hrubé mouky
    1 vejce - pokud je hodně malé přidáme jeden žloudek

    Brambory uvaříme a ještě horké je na válu rozmačkáme válečkem či šťouchadlem na brambory. Osolíme, přidáme krupici, mouku a spojíme s vejcem.
    Z těsta tvoříme menší knedlíky. Já dělám 4 válečky, lze udělat 2 větší knedlíky nebo menší kuličky.
    Vkládáme je do vroucí dobře osololené vody. Pokud jsou menší asi 13min, pokud větší cca na 15min.
    Jestli je knedlík dobře uvaření zjistíme rozkrojením v půli.

    -> Těsto zpracováváme co nejrychleji - řídne
    -> stejné těsto můžeme použít i na plněné knedlíky uzeným či zelím, ale přidáme do těsta vejce na víc (místo žloudku)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Tučný čtvrtek - 7. února

    Tučný čtvrtek nebo-li tučák předznamenává konec masopustu, ale také počátek velkých tanečních zábav, které probíhají o Masopustní neděli a pondělí.

    Na Tučný čtvrtek by každý měl být doma a užívat si dobrého jídla a piva. Každá hospodyně by měla připravit k obědu vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím k čemuž se podává pivo, toho se pojedlo a popilo tolik co každý snesl.

    Na tento den by se mělo pojíst tolik tučného jídla co každý snese.

    Pokud nemůžeme býti doma na tučný oběd, uděláme slavnostní večeři.

    V pátek se tráví a v sobotu se připravujeme na slavnou Masopustní neděli a pondělí plné radovánek, tance a masek.
    V některých krajích se dnes přesunulo masopustní veselí o jeden den na sobotu a neděli, ale přípravná sobota zaplněná škrobením a žehlením krojů a přípravou ozdob a masek pak chybí a masopust se stává velmi hektickým.

    Doporučuji aspoň v neděli se na masopustní taškařice vypravit a popít a pojíst něco masopustních dobrot.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Masopustní období

    Masopust začíná Třemi králi 6.1. a končí Masopustním úterým, které je posuvné. Letos připadá na 12. 2. 2013

    Setkala jsem se s tím, že mnoho lidí si zaměňuje pojmy a jarnímu postnímu období říkají masopust. Není tomu tak. Masopust z "maso pusť nebo opusť" je defakto příprava na opuštění konzumace masa, které nastává při jarním půstu, kdy se maso a masné výrobky vůbec nejí. O masopustu se naopak masa jí hodně.

    Masopust by měl být plný zábavy, tance a dobré nálady. Proto v tomto období máme plesovou sezonu. Je to proto, abychom nemysleli na dlouhou zimu a na chmury tohoto období, ale abychom zaměstnávali hlavu přípravami na plesy či jiné společenské zábavy. Masopust je obdobím družení.

    Je to období zabíjaček a „žranic“. Zabíječky měli dříve dokonce obřadní nádech, ale vše formou žertů a radosti. Provinilý vepřek byl kupříkladu souzen hospodářem, jež předčítal vepřův ortel. Pak se výsledné zabíjačkové pochutiny posílaly po sousedech, aby každý ochutnal od každého a hodnotilo se, kdo má lepší jitrnice či tlačenku.

    K Masopustu však patří i masopustní šišky a koblihy, které hospodyně smaží na másle a plní je povidly či ideálně domácí marmeládou.
    Dříve bylo zvykem smažit koblihy na bukvicovém oleji i na másle a často se dávaly i jako výslužka maškarám. Koblihy měli dříve i svoji obřadní úlohu a to když je hospodář vynesl jako obětinu do svých polí, aby byla dobrá úroda.

    Koblihy je důležité usmažit zejména na Masopustní úterý, které celý masopust uzavírá společně s předcházející masopustní nedělí a podnělím.

    Takže připravte se na nějaké to vaření v rámci tradic :-) a hlavně ať vás provází dobrá nálada.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Skze volbu prezidenta jsem úplně zapomněla napsat že nám začal masopust! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam