• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.

Otázky do pléna:

Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

rozbalit záhlaví
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    HC_: Jj, taky jsem si takhle párkrát "naběhla", v dobré víře, že to poznám, jsem ho nechala jen v tréninkových kalhotkách a za chvíli bylo hotovo :-)).
    Njn, chybami se moudrá hlava učí, žeano...
    HC_
    HC_ --- ---
    BLANCHE1: takze takovej vypnutejsi pytlik?:-))
    dnes rano sem ho dala po krmeni a vykakal se i vycural! pak sem mu zkousela dat takovou tu miniplenu a hned se pocural mimo ni vcetne celyho obleceni, takze na tyhle vychytavky je asi jeste brzo..ale vcera sem ustrihla nohavice od levnejch puncochacku a budu mu je navlikat na nohy a bude jen v plince a body, snad to bude rychlejsi

kazdopadne moc diky za reakce, sem rada, ze muzu s nekym tu radost sdilet
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Ale bezplenkuje :-), nebo se aspoň snaží... Pozdě určitě není, musíš to jen vykzoušet na svém dítku, kdy dávat nad nočník, ono se to as i bude měnit. Já nejdřív musela vždycky kojit, když byl malej, protože jinak byl pološílenej hlady a stejně se u toho kroutil a nechtěl. Později jsem nejdřív dávala nad nočník a pak teprve kojila.
    U kluků je to (dle mého) snazší poznat - když se jim chce čůrat, mají pytlík přitažený těsně k tělu a pindík neleží :-).

Já až teď pochopila význam a důvody rychloprdek a minimální pleny (syn, 1 rok), jak mi to zpočátku přišlo úplně zbytečný a věčné svlíkání a oblíkání mimina mi nevadilo, tak teď, když se mi při každém přebalování otáčí do vývrtky, chápu, proč je snazší jedním pohybem hrábnout a nemuset nic štelovat... :-)
    IORETH
    IORETH --- ---
    když ono se to řeší v látkových plenácha a kontaktním rodičovství, protože to úzce souvisí.
    HC_
    HC_ --- ---
    tady nikdo nebezplenkuje :-(
    HC_
    HC_ --- ---
    po hodince sem ho vysadila znovu a vycural se a to ze me to vohodilo mi teda nezkazilo radost,) zacina me to bavit
    HC_
    HC_ --- ---
    tak sem to ted zkusila asi hodinu po jidle, a ukáknul si!! hurá a hrozne se u toho chechtal
    HC_
    HC_ --- ---
    tak se teda musim priznat, ze zatim sem po porodu s mimcem nedelala bkm.
    nejak nebyl cas ani sila...ted je to lepsi, tak bych rada zacala s bkm

Vojtovi je ted 3,5 mesice, kadi hlavne u flasky (sme na UM), curani nevim, na prebalovaku mi necura, kdyz se rano probudi, tak rve hlady...tak nevim, kdy ho mam vysazovat na nocnik...rika se po probuzeni?
    pouzivame latkovky, mokra plenka mu nevadi :)
    doufam, ze neni 3,5 mesice pozde
    nejaky rady a doporuceni? diky
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    FUNTL: To je super, ze se to zlepsilo, ono se asi fakt neda vsechno naraz, kdyz maji zrovna nejaky vyvojovy skok :-)) Me Majda vcera prekvapila, protoze se vzbudila okolo desate vecer a desne se dozadovala nocniku, plinku teda mela uplne suchou, vycurala asi pul litru, ocividne se ji ulevilo a sla zase hned spat, tak si rikam, ze ji je asi vazne uz neprijemny pustit to do pliny...
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    FUNTL: Díky za povzbuzení, u nás malé zlepšení, občas se zadaří, občas je jak prkno a ječí, když ho chci posadit na kyblík.
    Zrovna jsem si říkala, že teď je to lezení, pak zas asi přijde sezení, chůze, jídlo, takže to odhaduju taky tak na 4 měsíce minimálně, než si toho dosyta užije a začne se zase soustředit.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    BLANCHE1: ZEGA: tak koukam, ze moje podezreni, ze miminka zodpovedne vymesujici do nocniku to prestane bavit nekdy v obdobi, kdy zacnou mit spoustu novych dospelejsich aktivit jako je lezeni nebo opravdove jidlo, se potvrzuje. U nas to bylo podobne, krize prisla tak nekdy po 7- 8 mesici a trvalo to s prestavkami cca skoro pul roku. Jeste k tomu v tu dobu zrovna byla zima, takze motivace pracne svlikat nespolupracujici dite byla pod bodem mrazu.
    No ale jestli vas to povzbudi, tak na jare to holka zacala brat zase zodpovedneji, tu a tam zacala i sama hlasit a ted (16 m) pres den funguje vicemene bez plen, s obcasnou louzickou.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Teď na tchibu k sehnání miska, co lze použít jako cestovní nočník:
    Cestovní miska na krmivo s víčkem 284995 z e-shopu Tchibo.cz
    http://www.tchibo.cz/Cestovni-miska-na-krmivo-s-vickem-p400016893.html
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Chachá, tak je to ještě "lepší" - doteď byly pleny jen počůraný, dneska i dvakrát s bobkem, paráda :-). Je zajímavý, jak člověk s kyblíkováním odvykne pokaděným plenám, docela překvápko to bylo, koukala jsem jak zjara :-).
    Nechat plazící se dítě bez plen se teda trochu bojím, on fakt teď sjíždí a objevuje celý byt (včetně např. prahů a dlažby) po břiše a já mu v tom nijak nebráním, tak by to mohlo být i nebezpečný...
    No jo, vyděržaj pijanér, asi se mám naučit trpělivosti a respektu ;-).
    CHANA
    CHANA --- ---
    BLANCHE1: I děti mají své dny, když použiju klišé. Teď je dost dusno, myslím, že to také hraje svou roli. Člověk je z toho otrávený. V tomhle věku se mi starší ještě do toho všeho oprudila a bylo to v tuto roční dobu. Přečetla jsem si onu bezplenkovací knihu a přestala jsem dávat pleny a řešila jsem loužičky:) ale ne každý byt je na to vhodný. Přeji Vám brzký obrat k lepšímu.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ZEGA: Hm, pravda, ve skrytu duše jsem to tušila, jen to asi nechtěla vstřebat :-).
    Vždycky mi vyskočí věta, kterou si z té bezplenkovací knížky pamatuju (asi na mě pasuje či co...) "zapomeňte na touhu ovládat" - to mi vždycky naskočí, když JÁ chci, aby se ON vyčůral a on na to dlabe :-).
    Taky pořád chválí, tak budu doufat, že se to buď nahodí zpět nebo to prostě půjde zas nějak jinak.
    Dík!
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ZEGA: jo a Z. je ted 10m
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    BLANCHE1: nelamat to prez koleno ;-) u nas v 8 mesicich zvrat. od te doby jedine co poznam a casuju je bobek. curani behem dne opravdu jen zridka. rvouci dite nad kyblikem nedrzim nasilim. ze zacatku jsem z toho byla spatna, prehodnotila jsem to a jsem rada i za toto ... a furt ji rikam jak je sikovna .
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    BLANCHE1: Jinak jasný, že je to jen dočasný, už při prvních zubech to "zapomněl" a pak se to zas "nahodilo", spíš teda sonduju, jak to přežíváte jinde, aby se z toho nezbláznila ani jedna bezplenková strana...
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Ach jo, jdu si k vám postesknout. Nová dovednost - plazení a k tomu zuby a je to v čudu.. Pleny letí jedna za druhou, během chvilky po pokusu o "zlomení" a udržení vzpouzejícího se dítěte na kyblíku plena mokrá, odpoledne už většinou zbaběle sahám po jednorázovkách, na 15 plen denně je mé ekologické já příliš vyčerpané.

Jak jste tahle období řešily, pls? Dál jste pokračovaly nebo se na to vybodly a prostě jen přebalovaly a při tom to třeba zkoušely? Předtím se stávalo, že i když trochu fňukal a nechtěl "sedět", tak se vyčůral, ale teď je zarputilej a bulí, tak nevím, jak moc ho nutit, když nechce. Fakt se snažím mu "hru" nepřetrhnout, ale postupně ukončit a říct mu, že jdem čůrat (je mu 8 měsíců), ale je to marný.

MAYAM
    MAYAM --- ---
    ja u kojeni nikdy nedavala na nocnik... s chlapeckem je to docela obtizne smerovani i bez toho, ze by mi zrovna visel na prsu. ale uvidis, treba ti to pujde. ;)
    NIAM
    NIAM --- ---
    CHANA: ten "evropský čínský nočník" je bezejmenná šlehací miska z domácích potřeb ;-) Myslím, že měla 1,5l, ale nevím, už ji má sousedovic Amálka (ke stejnému účelu) :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam