• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PECA
    PECA --- ---
    TR1: No vidíš, včera jsem si našel postup a dneska ráno to zahodil a hledám znovu. Ale už v principu tuším.
    Originál img má v sobě skript, které expanduje patišnu vytvořenou z img na celou kartu, odmaže svoje vlastní spiuštění a potom restartne malinu. Něco o tom je třeba zde: https://medium.com/@decrocksam/building-your-custom-raspbian-image-8b54a24f814e
    Jinde jsem četl, že je možné si prostě udělat img z hotové nainstalované SD/Flash, zásadní problém je, že to bude veliký jako je velikost té karty/flashky. Týpek z výše uvedeného návodu to řeší zálohou s máznutím expandovacího sktiptu a jeho vrácením po svých změnách na Pi. Jinde jsem četl něco o nějakém nástroji na "shrink", tedy změnšení velikosti partišny na velikost obsahu... Takže to vidím nadějně :)

TEAPACK: Jo, that's an issue :( Dřívějc jsem používal instalovatelný extFS do Win XP, možná i Win 7, ale po Win 10 jsem oostrouhal. Ale pokud vím, tak Win 10 (novější refreshe) mají "windows subsystem for linux", což umožňuje běh linuxovým programu přímo v prostředí woken. Takže doufám, že se na extFS dostanu nějak tudy. :)

Každopádně teď udělám potřebné nové konfigurace na malině ručně, hodím prototyp na testy a můžu si s tím hrát dál. B]
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PECA: přímo z Widlí se dostaneš snad jen do partitiony BOOT, nid jinýho tam neuvidíš. Pokud potřebuješ hodit něco do /etc atp. tak buď nabootovat liveLinux USB, nebo sehnat něco, co ti dokáže připojit EXT4 do widlí.
    Osobně používám program unetbootin, který je jak pro WIn, tak debian a umožňuje stáhnout i spoustu běžných dister rovnou přes něj, navíc umí vytvořit na flashce oddíl, kam se ukládají změny z live distra, takže ti do něj nemusíš neustále instalovat ty samé programy, ale zůstanou ti tam naistalované.
    PECA
    PECA --- ---
    Nakonec mi to nedalo a zašel jsem do práce si to znovu vyzkoušet.
    Kopírování z SD na USB na RPi dokončeno, boot opět nešel. Stáhnul jsem img ofiko systému, použil Etcher a flešnul flešku ve Windowsech. Done, works nice. Zbytečně jsem strávil 2 "mendeje" bloumáním po internetech. Příště upřednostním jednodušší postupy před experimenty. Konec ponaučení.

No a teď zkusím vymyslet jak na ten img. Koukal jsem, že Etcher nabízí clonování, tak alespoň zatím tak.
    PECA
    PECA --- ---
    Zatím jsem na ten boot ještě nešáhl, to mě čeká zítra v práci. Ale ještě bych potřeboval poradit, jak snadno a rychle vytvořit samotnou Flashku. Teď to dělám na maline přes nějaký nástroj na kopírování z SD na USD přímo na RPi. Trvá šíleně dlouho (32 GB) a fleška je žhavá jako prase. Počítám, že by to mohlo jít rychleji, přímo na tu flashku a z Windows. Akorát bych tam potřeboval dostrkat nějaké vlastní soubory s nastavením, aplikaci a skripty už rovnou při kopírování...
    Vidím, že je tady takový pěkný návod na přípravy image na příslušná USB drive: https://thepi.io/how-to-install-raspbian-on-the-raspberry-pi/
    Takže akorát dotaz k tomu image – dá se do toho nějak "vkopírovat" to co potřebuji, nebo spíše asi rovnou vytvořit z už rozběhané SD karty či flešky?
    Děkuji
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Čau,
    nabízim MSL RemotePi board+ je to power board pro raspi který umožňuje raspi vypnout/zapnout přes dálkáč. Jde to samozřejmě nabastlit na cokoliv.

tohle: https://rpishop.cz/vypinace/2045-remotepi-vypinac-pro-pi-4-interni-ir-a-led.html

https://www.msldigital.com/pages/homepage-info Funguje s libreelec, openelec atakdále. Mělo by fungovat i jako infraport pro raspi ale to se mi moc nedařilo (nedaří se mi to ani normálně takže to bude rukama).

za 250,- prvnímu co si přijde :)
    PECA
    PECA --- ---
    TR1: dik, vyzkouším. Ještě je "šance", že je blbá flashka.
    TR1
    TR1 --- ---
    PECA:
    Jeste nez byla podpora oficielni, postupoval jsem pomoci tohoto navodu a fungovalo to hned na prvni dobrou (zvolil jsem rucni instalaci).

Kdyz jsem nedavno resil problem s pridelovanim IP, provedl jsem projistotu i obnovu EEPROM, pote stahnul posledni Pi OS lite, aktualizoval a pomoci raspi-config prepnul bootovani z USB a vse opet slapalo hned na prvni pokus.

rpi-eeprom-update:
    BCM2711 detected
    Dedicated VL805 EEPROM detected
    BOOTLOADER: up-to-date
    CURRENT: Thu Sep 3 12:11:43 UTC 2020 (1599135103)
    LATEST: Thu Sep 3 12:11:43 UTC 2020 (1599135103)
    FW DIR: /lib/firmware/raspberrypi/bootloader/critical
    VL805: up-to-date
    CURRENT: 000138a1
    LATEST: 000138a1

rpi-eeprom-config:
    BOOT_UART=0
    WAKE_ON_GPIO=1
    POWER_OFF_ON_HALT=0
    DHCP_TIMEOUT=45000
    DHCP_REQ_TIMEOUT=4000
    TFTP_FILE_TIMEOUT=30000
    ENABLE_SELF_UPDATE=1
    DISABLE_HDMI=0
    BOOT_ORDER=0xf214
    USB_MSD_PWR_OFF_TIME=0

PS: Na www.raspberrypi.org predelali sekci download, neprijde Vam to mnohem mene prehledne nez to bylo drive?
    PECA
    PECA --- ---
    prikaz
    sudo rpi-eeprom-update
    vypise:
    BCM2711 detected
    Dedicated VL805 EEPROM detected
    BOOTLOADER: up-to-date
    CURRENT: Wed 28 Oct 2020 05:32:40 PM UTC (1603906360)
     LATEST: Wed 28 Oct 2020 05:32:40 PM UTC (1603906360)
     FW DIR: /lib/firmware/raspberrypi/bootloader/beta
    VL805: up-to-date
    CURRENT: 000138a1
     LATEST: 000138a1

a
    rpi-eeprom-config
    vypise:
    [all]
    BOOT_UART=0
    WAKE_ON_GPIO=1
    POWER_OFF_ON_HALT=0
    DHCP_TIMEOUT=45000
    DHCP_REQ_TIMEOUT=4000
    TFTP_FILE_TIMEOUT=30000
    ENABLE_SELF_UPDATE=1
    DISABLE_HDMI=0
    BOOT_ORDER=0xf41

Jestli to pomuze :/
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Vzdávám se, nechám se poddat. Přečetl a googloval jsem kde co, leč přes veškerou snahu končím při pokusu o bootování RPi 4 z USB flashky v... Jak je vidět v příloze (slepeno z videa z modilu, v šedém místě možná něco chybí, ale nedokážu to lépe zachytit).

PECA
    PECA --- ---
    Hmm, tak jsem něco udělal špatně. Postupoval jsem podle Tom's HW. Až do restartu všechno v pohodě. Ještě mrknu na ty další odkazy.

TR1
    TR1 --- ---
    PECA:
    Pouzivam usb boot na RPi4 jiz od dubna, oficielni podpora byla pridana 20.8.2020. Aktualizuj Pi OS a pote spust v terminalu raspi-config, tam uz to najdes. Vic o moznostech bootloaderu zde.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    ABE
    ABE --- ---
    PECA: Me bezi rpi4 (Raspberry Pi OS 64bit) s bootem z SSD pres USB uz několik mesicu.
    PES
    PES --- ---
    PECA: Musí se na to aktualizovat boot-firmware a nejspíš je to stále ještě považováno za "unstable", ale jde to...
    How to Boot Raspberry Pi 4 From a USB SSD or Flash Drive | Tom's Hardware
    https://www.tomshardware.com/how-to/boot-raspberry-pi-4-usb
    PECA
    PECA --- ---
    Chtěl jsem nastavit boot z USB Flashky na RPi 4 a na jejich webu čtu, že "under development". :(
    Mám hodit flintu do žita, nebo jakodeto nějak? Tak nějak mě nenapadlo, že by to nešlo...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: U RPi1b mi to dělalo kvůli tomu, že z toho flashdisku jelo něco hrozně pomalu...myslím, že jsem to řešil nějakým hackem typu "preload+tmpfs"
    PES
    PES --- ---
    Ten BCM54213PE (PHY) by měl být k tomu hlavnímu BCM2711 (ARM Cortex-A53) připojen separátní linkou (na té PCIex sedí ten VL805 šváb obsluhující ty USB3.0)
    TR1
    TR1 --- ---
    SUK:
    Ja bych rekl, ze ETH je pres PCI. Kdyz jsem byl nuceny pouzivat USB3 sitovku, tak jsem na disk pri kopirovani image ze site, zapisoval kolem 35 MB/s. Ted to same delam pres eth0 a zapisuji na stejny disk kolem 70 MB/s
    SUK
    SUK --- ---
    TR1: Je jeste stale ETH u rpi pripojen pres USB nebo uz na to pouzivaji PCI?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ZORBEN: Ja tusim instaloval raspbian a na to az hassio
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    TR1: coz asi v tom systemu co tam mam ja (bojim se) nepujde...nebo se mi nedari vygooglit...(hassOS je narozdil od raspbianu podporovanej system pro home assistant, rpi mam jenom pro ten ucel)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam