• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PECA: na tyhle operace s partišnama je asi nejlepší nástroj s GUI gparted a gnome-disk-utility =) ve Widlích nic bezpečnýho neznám.
    TR1
    TR1 --- ---
    PECA:

Expandovany FS lze opet zmensit prikazy resize2fs -M a fdisk v linuxu.
    PECA
    PECA --- ---
    TR1: No vidíš, včera jsem si našel postup a dneska ráno to zahodil a hledám znovu. Ale už v principu tuším.
    Originál img má v sobě skript, které expanduje patišnu vytvořenou z img na celou kartu, odmaže svoje vlastní spiuštění a potom restartne malinu. Něco o tom je třeba zde: https://medium.com/@decrocksam/building-your-custom-raspbian-image-8b54a24f814e
    Jinde jsem četl, že je možné si prostě udělat img z hotové nainstalované SD/Flash, zásadní problém je, že to bude veliký jako je velikost té karty/flashky. Týpek z výše uvedeného návodu to řeší zálohou s máznutím expandovacího sktiptu a jeho vrácením po svých změnách na Pi. Jinde jsem četl něco o nějakém nástroji na "shrink", tedy změnšení velikosti partišny na velikost obsahu... Takže to vidím nadějně :)

TEAPACK: Jo, that's an issue :( Dřívějc jsem používal instalovatelný extFS do Win XP, možná i Win 7, ale po Win 10 jsem oostrouhal. Ale pokud vím, tak Win 10 (novější refreshe) mají "windows subsystem for linux", což umožňuje běh linuxovým programu přímo v prostředí woken. Takže doufám, že se na extFS dostanu nějak tudy. :)

Každopádně teď udělám potřebné nové konfigurace na malině ručně, hodím prototyp na testy a můžu si s tím hrát dál. B]
    TR1
    TR1 --- ---
    PECA:
    Ja mam takovou vizi ale jeste jsem to netestoval. Chci si do sveho upraveneho IMG PiOS pridat do souboru /etc/rc.local nasledujici kod:
    if [ -f /boot/first.run ]; then
      echo "STATUS: detect /boot/first.run"
      bash /boot/first.run
      rm /boot/first.run
      reboot
    fi

Ten kod dela to, ze pri kazdem spusteni zjistuje, zda existuje soubor /boot/first.run a pokud ano, tak ho spusti (po vykonani smaze) aby se pri dalsim restartu znova nespoustel a restartuje system. Boot jsem zvolil umyslne proto, ze je to oddil s FAT32 ktery je dostpupny i ve windows.

Uvedu priklad vyuziti: Mam vychozi IMG systemu, ktery ale neobsahuje konfiguraci pripojeni k wifi. Na medium nahraji obraz vychoziho IMG. Potom na oddil s FAT32 nakopiruji soubor first.run (obsahuje sekvenci prikazu) a interfaces (obsahuje konfiguraci site). Pri prvnim spusteni PiOS soubor /etc/rc.local detekuje pritomnost souboru first.run a zacne vykonavat prikazy ktere obsahuje, v tomto pripade to bude: cp /boot/interfaces /etc/network/ --verbose po skonceni se preda rizeni zpet souboru /etc/rc.local ktery first.run smaze a zrestartuje OS. Pri dalsim spusteni jiz bude RPI4 pripojene k WiFi. Tolik teorie :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PECA: přímo z Widlí se dostaneš snad jen do partitiony BOOT, nid jinýho tam neuvidíš. Pokud potřebuješ hodit něco do /etc atp. tak buď nabootovat liveLinux USB, nebo sehnat něco, co ti dokáže připojit EXT4 do widlí.
    Osobně používám program unetbootin, který je jak pro WIn, tak debian a umožňuje stáhnout i spoustu běžných dister rovnou přes něj, navíc umí vytvořit na flashce oddíl, kam se ukládají změny z live distra, takže ti do něj nemusíš neustále instalovat ty samé programy, ale zůstanou ti tam naistalované.
    PECA
    PECA --- ---
    Nakonec mi to nedalo a zašel jsem do práce si to znovu vyzkoušet.
    Kopírování z SD na USB na RPi dokončeno, boot opět nešel. Stáhnul jsem img ofiko systému, použil Etcher a flešnul flešku ve Windowsech. Done, works nice. Zbytečně jsem strávil 2 "mendeje" bloumáním po internetech. Příště upřednostním jednodušší postupy před experimenty. Konec ponaučení.

No a teď zkusím vymyslet jak na ten img. Koukal jsem, že Etcher nabízí clonování, tak alespoň zatím tak.
    PECA
    PECA --- ---
    Zatím jsem na ten boot ještě nešáhl, to mě čeká zítra v práci. Ale ještě bych potřeboval poradit, jak snadno a rychle vytvořit samotnou Flashku. Teď to dělám na maline přes nějaký nástroj na kopírování z SD na USD přímo na RPi. Trvá šíleně dlouho (32 GB) a fleška je žhavá jako prase. Počítám, že by to mohlo jít rychleji, přímo na tu flashku a z Windows. Akorát bych tam potřeboval dostrkat nějaké vlastní soubory s nastavením, aplikaci a skripty už rovnou při kopírování...
    Vidím, že je tady takový pěkný návod na přípravy image na příslušná USB drive: https://thepi.io/how-to-install-raspbian-on-the-raspberry-pi/
    Takže akorát dotaz k tomu image – dá se do toho nějak "vkopírovat" to co potřebuji, nebo spíše asi rovnou vytvořit z už rozběhané SD karty či flešky?
    Děkuji
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Čau,
    nabízim MSL RemotePi board+ je to power board pro raspi který umožňuje raspi vypnout/zapnout přes dálkáč. Jde to samozřejmě nabastlit na cokoliv.

tohle: https://rpishop.cz/vypinace/2045-remotepi-vypinac-pro-pi-4-interni-ir-a-led.html

https://www.msldigital.com/pages/homepage-info Funguje s libreelec, openelec atakdále. Mělo by fungovat i jako infraport pro raspi ale to se mi moc nedařilo (nedaří se mi to ani normálně takže to bude rukama).

za 250,- prvnímu co si přijde :)
    PECA
    PECA --- ---
    TR1: dik, vyzkouším. Ještě je "šance", že je blbá flashka.
    TR1
    TR1 --- ---
    PECA:
    Jeste nez byla podpora oficielni, postupoval jsem pomoci tohoto navodu a fungovalo to hned na prvni dobrou (zvolil jsem rucni instalaci).

Kdyz jsem nedavno resil problem s pridelovanim IP, provedl jsem projistotu i obnovu EEPROM, pote stahnul posledni Pi OS lite, aktualizoval a pomoci raspi-config prepnul bootovani z USB a vse opet slapalo hned na prvni pokus.

rpi-eeprom-update:
    BCM2711 detected
    Dedicated VL805 EEPROM detected
    BOOTLOADER: up-to-date
    CURRENT: Thu Sep 3 12:11:43 UTC 2020 (1599135103)
    LATEST: Thu Sep 3 12:11:43 UTC 2020 (1599135103)
    FW DIR: /lib/firmware/raspberrypi/bootloader/critical
    VL805: up-to-date
    CURRENT: 000138a1
    LATEST: 000138a1

rpi-eeprom-config:
    BOOT_UART=0
    WAKE_ON_GPIO=1
    POWER_OFF_ON_HALT=0
    DHCP_TIMEOUT=45000
    DHCP_REQ_TIMEOUT=4000
    TFTP_FILE_TIMEOUT=30000
    ENABLE_SELF_UPDATE=1
    DISABLE_HDMI=0
    BOOT_ORDER=0xf214
    USB_MSD_PWR_OFF_TIME=0

PS: Na www.raspberrypi.org predelali sekci download, neprijde Vam to mnohem mene prehledne nez to bylo drive?
    PECA
    PECA --- ---
    prikaz
    sudo rpi-eeprom-update
    vypise:
    BCM2711 detected
    Dedicated VL805 EEPROM detected
    BOOTLOADER: up-to-date
    CURRENT: Wed 28 Oct 2020 05:32:40 PM UTC (1603906360)
     LATEST: Wed 28 Oct 2020 05:32:40 PM UTC (1603906360)
     FW DIR: /lib/firmware/raspberrypi/bootloader/beta
    VL805: up-to-date
    CURRENT: 000138a1
     LATEST: 000138a1

a
    rpi-eeprom-config
    vypise:
    [all]
    BOOT_UART=0
    WAKE_ON_GPIO=1
    POWER_OFF_ON_HALT=0
    DHCP_TIMEOUT=45000
    DHCP_REQ_TIMEOUT=4000
    TFTP_FILE_TIMEOUT=30000
    ENABLE_SELF_UPDATE=1
    DISABLE_HDMI=0
    BOOT_ORDER=0xf41

Jestli to pomuze :/
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Vzdávám se, nechám se poddat. Přečetl a googloval jsem kde co, leč přes veškerou snahu končím při pokusu o bootování RPi 4 z USB flashky v... Jak je vidět v příloze (slepeno z videa z modilu, v šedém místě možná něco chybí, ale nedokážu to lépe zachytit).

PECA
    PECA --- ---
    Hmm, tak jsem něco udělal špatně. Postupoval jsem podle Tom's HW. Až do restartu všechno v pohodě. Ještě mrknu na ty další odkazy.

TR1
    TR1 --- ---
    PECA:
    Pouzivam usb boot na RPi4 jiz od dubna, oficielni podpora byla pridana 20.8.2020. Aktualizuj Pi OS a pote spust v terminalu raspi-config, tam uz to najdes. Vic o moznostech bootloaderu zde.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    ABE
    ABE --- ---
    PECA: Me bezi rpi4 (Raspberry Pi OS 64bit) s bootem z SSD pres USB uz několik mesicu.
    PES
    PES --- ---
    PECA: Musí se na to aktualizovat boot-firmware a nejspíš je to stále ještě považováno za "unstable", ale jde to...
    How to Boot Raspberry Pi 4 From a USB SSD or Flash Drive | Tom's Hardware
    https://www.tomshardware.com/how-to/boot-raspberry-pi-4-usb
    PECA
    PECA --- ---
    Chtěl jsem nastavit boot z USB Flashky na RPi 4 a na jejich webu čtu, že "under development". :(
    Mám hodit flintu do žita, nebo jakodeto nějak? Tak nějak mě nenapadlo, že by to nešlo...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: U RPi1b mi to dělalo kvůli tomu, že z toho flashdisku jelo něco hrozně pomalu...myslím, že jsem to řešil nějakým hackem typu "preload+tmpfs"
    PES
    PES --- ---
    Ten BCM54213PE (PHY) by měl být k tomu hlavnímu BCM2711 (ARM Cortex-A53) připojen separátní linkou (na té PCIex sedí ten VL805 šváb obsluhující ty USB3.0)
    TR1
    TR1 --- ---
    SUK:
    Ja bych rekl, ze ETH je pres PCI. Kdyz jsem byl nuceny pouzivat USB3 sitovku, tak jsem na disk pri kopirovani image ze site, zapisoval kolem 35 MB/s. Ted to same delam pres eth0 a zapisuji na stejny disk kolem 70 MB/s
    SUK
    SUK --- ---
    TR1: Je jeste stale ETH u rpi pripojen pres USB nebo uz na to pouzivaji PCI?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam