TR1:
ANDY_WARHOL: já něco takového zkoušel v dobách kdy raspberry ještě ani neexistovalo, někde jsem sehnal 8GB ssd a zkoušel jsem to na nějakém snad duronu , ale ve výsledku se mi taky nezdálo, že by to nějak výrazně pomohlo, na druhou stranu to nejspíš brzdilo CPU. Myslím, že jsem tam měl flashcache (těch projektů existovalo víc) Dnes caching umí snad i běžné LVM, takže by to neměl být problém udělat. A ze zmíněného bcache se vyvinulo bcachefs.
Jinak mám zkušenosti s hybridním a tam to znát je, ale jen u dat co se často používají, takže třeba systém najede rychle jako z ssd, ale když chceš něco co jsi dlouho nepoužíval, tak to je prostě pořád jen "pomalý" rotační disk.
Na druhou stranu si dnes myslím, že si nemá moc cenu s tím hrát a pokud chceš výkon je lepší si koupit rovnou větší SSD a pokud mu nevěříš, tak dělat pravidelné zálohy na rotační disk. Ty data se stejně musí přečíst/zapsat i na ten data disk, takže první přístup bude pokaždé imho pomalejší než bez cache nemluvě o tom, že se cache disk mnohem rychleji opotřebuje, takže je lepší vybírat ssd velkým TBW.