• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAKROUSEK: přiznám se že tohle není moje parketa, ani nevím pořádně jak to funguje, ale důležité je aby se to regulovalo přes vzdálené čidlo. Nevím jestli to musí zrovna mít servopohon, ale jsem si jist, že to může být neslyšitelné, měli jsme to v práci i v zasedačce, nikdy jsem nic neslyšel...
    voda se prostě složitě reguluje, vždy je to něco za něco...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CUKI: To je prave to, co nemuzu - servopohon. Vrci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAKROUSEK: pořiď si něco takového: http://www.conrad.cz/sada-bezdratoveho-termostatu-pro-radiatory-7-35-c.k561800. Měření teploty na topení ti je k ničemu, tebe zajímá teplota v místnosti...
    CUKI
    CUKI --- ---
    CHEVALIER: koukni raději na topné hlavice s ekvitermní regulací, bude sice asi dražší, ale komfort neporovnatelný a tím taky něco ušetříš. Hlídat teplotu radiátoru, když to není dominantní akumulační plocha s velkou plochou vyzařování do celé místnosti je znouzecnost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAKROUSEK: nevím co čím točí, ale takové ty nepříjemné pazvuky dělá rozdíl teploty na zpátečce. Často se to stává u stoupaček v panelácích, kde někdo prohodí na radiátoru vstup z výstupem. Takže zkontrolovat celej okruh! To že se to po otevření hlavice ztiší je jen vyrovnáním teplot, ne hlavicí.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CHEVALIER: Acha, tak to se omlouvam, to neznam.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    MAKROUSEK: No já zrovna myslel hlavici, která se ovládá ohřátím topného drátu uvnitř. Ta je úplně tichá .:-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CHEVALIER: Ano. Peklo, sem tam vrni, jak tim toci. Rozhodne ne do loznice, my si na to nezvykli ani v obyvaku a vratili jsme tam normalni.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Setkali jste se někdy s termoelektrickou hlavicí radiátorů? Např. Danfoss? máte s tím nějaké zkušenosti?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SWIST: Na to je takovy hezky loutkovy serial v televizi - taky to tam tak nejak nacpou a pritlucou a pak si vzdycky potresou rukou.
    SWIST
    SWIST --- ---
    CUKI: Ok, to jsem nechtěl slyšet,a le obával jsem se že to tak dopadne. Díky, no.. :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    SWIST: Jestli to dobře chápu, tak od spodu nahoru jsou palubky nad tím chybí parotěska, pak je tam 4cm mezera nad tím stlačená vata a nad tím OSB na kterých je krytina?

Pokud ano tak to doporučuji co nejdříve předělat v zimě se bude hromadit ve vatě vlhkost navíc tam bude dost TM.
    Ta mezera mezi palubkama a vatou je zbytečná, ta měla být pod i nad pojistnou hydroizolací. Jinak vaty je tam zoufale málo, pokud to můžete předělat dejte tam alespoň 30 cm.

Doporučuji rozebrat palubky, udělat něco s tou vatou, přidejte klidně ještě jeden rošt, omezíte tím TM na ten rošt pečlivě připevněte parotěsku a přelepte všechny díry a spoje butylenovým tmelem nebo oboustranou butylenovou páskou. Následný podhled s palubek musí být udělán tak, aby se veškeré prostupy kotvících prvků zadělali tím tmelem. Doporučuji to udělat sám, ne si na to zvát dělníky, je třeba to udělat hodně pečlivě.
    SWIST
    SWIST --- ---
    POHODAVOLE: No něco takového, obávám se. Tak to je pěkný. :X
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SWIST: tak to muze byt nejaka sindel. Tady to mas vysvetleny a pisou, ze vetrani min. 50 mm..

Ideální konstrukce krovu pokrytého střešním asfaltovým šindelem Super KATEPAL
    http://www.prokom.cz/...-stresni-sindel-katepal/102-finsky-asfaltovy-stresni-sindel-konstrukce-krovu
    SWIST
    SWIST --- ---
    POHODAVOLE: Z venku tam něco je, ale netuším co.. Omlouvám se, ale nevím z čeho se to dělá - nějaké černé pláty..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SWIST: a na osb uz neni krytina?
    SWIST
    SWIST --- ---
    POHODAVOLE: Střecha je z těch OSB desek, ty jsou natlučeny přímo na trámy a na ty trámy je z druhé strany natlučený rošt pro tu vatu a na rošt jsou z druhé strany natlučené palubky.. takže mezi palubkami a vatou je cca 4cm mezera - bez nějaké fólie, ale mezi vatou a střechou není žádná mezera.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SWIST: co mate za krytinu? Ja myslel, ze se maji davat vzdy late a pod ne folie, coz je pak dle me i to misto, kde to vetra..
    SWIST
    SWIST --- ---
    Doufám že to není moc OT, ale podle mého to s vytápěním také souvisí - zateplení.
    Potřeboval bych poradit, teď o víkendu jsme předělávali stropy, v týdnu se měnila střecha a dělalo se i nové zateplení. Přítelkyně to moc nevychytala a nejdřív byla hotová střecha a pak se strhával sádrokartonový strop na kterém ležela vata (cca 10cm) a na tom naházené polystirenové kuličky.. Lahoda :D
    Problém který pak nastal, když jsme udělali rošt na novou vatu, že přítelkyně přišla s tím že má 18cm vatu, přičemž mezi roštem a střechou je 14cm. I tak jsme tam vatu nacpali, jediné co mne napadlo že bude mít horší vlastnosti jak bude zmáčklá.. Včera ale přišla kamarádka, která nám pomáhala, že by mezi vatou a střechou měli být alespoň 2cm aby mohla dýchat.
    Takže bych se ch těl zeptat co s tím a co nám hrozí. Mne napadlo přidělat do střechy ještě několik větracích otvorů, střecha je z osb desek plus ještě něco na nich.. Moc do toho nevidím, barák je to přítelkyně a nenechá si do toho moc kecat, ale tohle se mi zdá jako možný zdroj poměrně velkých problémů. Topíme v krbových kamnech s výměníkem, takže v zimě bude docházet k velkým teplotním výkyvům.
    Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    IV0: Pokud bych stavěl kamna, tak tam prostě výměník nebo nějaká ultraakumulace být musí, jinak jsou v novostavbě nepoužitelné. Náklady na víc aby se tam předehřívala voda na TUV jsou v řádu max tisíců. Dá se snadno udělat ze starého bojleru. Jinak udělat přírubu na anodovou tyč není nijak složité, zase bych použil tu do bojlerů, která je k mání za pár kaček. Díky výměníku by se akumulace kamen mohla zvýšit na úkor velikosti. Lepší akumulační hmotu než vodu jen těžko seženu.
    Kamna pojedou asi víc než pár dní v roce, jelikož předpokládám, že to bude místo bez sítí, tedy na kamnech bych i vařil. U novostaveb se sítěmi nemá cenu topit ničim jinym než elektrikou, protože je to v důsledku nejlevější.... Jinak se zbytkem vesměs souhlasím. Návratnost je jasná, jde o to že u určitých staveb se nejedná o návratnost protože to není alternativní řešení, ale první použitelné...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam