SHIN: Konkrétně u mě? 3 několik let jsem hledal starší domek který bych opravil nebo zrekonstruoval. Vždy jsem došel ke stejnému závěru, rekonstrukce by nikdy neskončila a nikdy by to nebylo ono. A za tu cenu bych ten domek postavil. Takže jsem se vydal cestou stavby nového domu na místě kde stál starý (nechtěl jsem stavět na zelené louce).
Takže jsem se pustil do stavby pasivního domu, která mě vyšla ani ne na půl mega se vším všudy. To je cena za kterou nekoupím ani ten starý. Bez žebrání o nějaké nesmyslné dotace.
Navíc cena domu není jen jeho kupní cena, ale i cena za jeho dlouhodobý provoz. U sebe jsem za poslední 3 zimy spotřeboval 2,5 MWh na vytápění, vlastně až do teď, protože topná sezóna u mě ještě nezačala. Za rok v přepočtu na dřevo spotřebuju asi půl kubíku...
A kolik stál můj otopný systém? Asi 5k Kč a 10k Kč termostaty, které mi umožnují bez jediného zásahu kontrolovat teplotu v každé místnosti zvlášť...
Jinak na kotel jsem koukal, takovou částku, co stojí ten kotel za topení pravděpodobně nezaplatím do své smrti...