• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Hele ma otazka zni, jak lze postavit pasiv 100 m2 pomoci betonove nosne konstrukce za 700 000,- Ty tady pises o cihle a izolaci za 500 metr2 takze to mame jen za obestavenej prostor pul milionu. Zarizovacky apod sou kde? Dulezite veci sou pro mne fakta a ne tve okecavani, ze to vsichni delaj blbe, nezlob se na mne.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: 10 cm je nosný?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: a konkrétně ti není jasné co? myslíš že pasiv musí bejt dražší než katalogová klasika? Koukni co tady jsou schopný lidi utratit za super hyper nano vytápěcí systém. Já ty prostředky vrazil to zateplení a vyřešení problematických detailů. Můj vytápěcí systém by mohl nahradit obyčejný přímotop z Teska za 500Kč. A to si nepřej vědět co mě nutili architekti a projektanti za tepelný čerpadla za 300k Kč vzduchotechnu za 250k Kč, pro jistotu komín za 50 k Kč a kamna za 90k Kč, hlubinné vrty za statisíce.

Jako zdivo Jedině Ytong Lambda za 1800kč m2 bez toho se pasiv prostě postavit nedá, jiní zase prosazovali cihlovzduch vyplněný EPS za cca 2000Kč m2 zdiva na vrch jen tenkej EPS na srovnání fasády...

Přitom běžnej rodinej domek se dá postavit z bězných plných cihel za cca 250Kč/m2 plus 250Kč za izolaci a výsledný produkt je v kvalůitativně někde úplně jinde než ani izolant ani stavební prvek. Cihla se dá nahradit 10cm širokou betonovou zdí, nebo BST v podobné cenové relaci.

Důležité věci jsou někde úplně jinde
    ZORB
    ZORB --- ---
    RUZZA: Na 200 litru mám taky zálusk..
    PISTA1: A jak to tam máš zapojený, třícesťák, nebo čerpadlo?

RUZZA
    RUZZA --- ---
    ZORB: mám 200l; akorát to hřeju tepelným čerpadlem; předtím 80l kotlem na uhlí... 80l bylo málo
    ZORB
    ZORB --- ---
    Je tu nekdo, kdo ohrejva kombinovany bojler kotlem na pevny paliva a nejedna se o akumulacku? A pripadne by se podelil o zkusenosti? Resim jak velikej mam poridit pro 5 clenou rodinu, kdy planuju, ze ho vetsinu roku budu vyhrejvat automatem? Co clovek a nazor a ja se uz v tom ztracim....
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Hele ja chci proste vedet jak mam postavit pasiv 100 metru za 700 000,- a nezakecavej to prosim! :-)
    SITH
    SITH --- ---
    EXCITE: ano, presne. My v panelaku chodili v tricku a spodnim pradle, ale ta hlucha sousedka, kurak pod balkonem a divny zvuky na wc ze stupačky me dostavalo do kolen
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Taky znám několik lidí ze zatepleného paneláku resp cihláku, kteří vůbec nemusí topit. Ale stejně bych neměnil, komfort s topením je bohatě převážen např. diskomfortem hlukovým.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SNUPAK: Tak to máš fakt štěstí. U nás je problém vůbec zateplit. Ale život v bytě stojí peníze na správu nemovitosti, platby do fondu oprav a spousty dalších věcí co se do toho musí započítat...
    Nikdy nevíš kdy ostatním ve společenství prdne v kouli. U nás se třeba peníze investovali do věcí které jsou k ničemu a nikdy bych s nimi nesouhlasil. Navíc na vše potřebuješ mnohem dražší řešení, protože to musí být dle nějakých pravidel, ty domy jsou větší takže potřebuješ lešení apod kvůli jakékoliv banalitě...
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    CUKI: Já co se tepla týká, těžím ze sousedů. Tzn někdo to teplo platí a platby nejsou děleny spravedlivě, to je jasné ( 20 cm polystyrén, nová okna, rekonstrukce bytu cca 5 let)
    S tím že prostor paneláku na život nestačí souhlasím. Také je to pro mě přechodná záležitost. Jen říkám, že jsem nikdy neměl s bydlením méně starostí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PETER_PAN:
    SNUPAK:
    psal jsem že fotky kde by něco kloudnýho bylo vidět nemam. Navic rozdíl mezi bězným domem a pasivním na fotce vidět moc nebude
    CUKI
    CUKI --- ---
    SNUPAK: hmm já mám jinou zkušenost, bydlel jsem dlouhá desetiletí různě v cihlovém bytovém domě, paneláku, řadovce, chatě a teď i malém domku a s těma fakturama bych to viděl naopak.

Bohužel největší problém bytových domů a paneláků je jejich problematický chod tedy SVJ, kdo nikdy nezažil nepochopí. Bydlel jsem jednu dobu dokonce i ve svym cihlovym bytovym domě a ta faktura za služby měla od přijatelnosti dost daleko, a to jsem byl většinu času fuč. Tam se bohužel platí až tam člověk je či není, vyhazujou se obrovské prostředky za věci které jsou k ničemu a ještě se člověk furt musí dohadovat z ostatníma spoluvlastníkama. V paneláku jsme zase dost řešili plíseň a naprosto nedostatečnou zvukovou izolaci. Paneláku jsem nikdy domov říkat nedokázal... :-(

Ta řadovka je takovej kompromis. A paneláky ve skutečnosti moc prostor neřeší, protože panelák nikdy nebude sám o sobě dostatečný životní prostor. Ostatně proto tu za komačů vzniklo tolik chatových osad a každý měl nějakou chalupu...

V Anglii je dobře vidět že v panelácích nikdo bydlet nemusí...
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    PISTA1: aha... tak to asi ty piliny přecejen půjdou do kompostovacího záchodu :D
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    ALDARION: Bydlel jsem na cca 14-ti mistech. Statky, baráky, činžáky, chata a panelák mi vychází v uživatelském komfortu nejlíp. Teplo, teplá voda, odpady, služby, vše funguje a za naprosto přijatelnou fakturu. Pěkně tady lenivím :)

ALDARION
    ALDARION --- ---
    SNUPAK: Jo, zrovna jsem chtěl poznamenat, že pokud bychom měli řešit přelidnění Země (či Čech) a ekologickou stránku věci, tak by se mohlo ukázat, že panelák nebo nějaký jeho ekvivalent vychází velmi dobře (prostý poměr objemu ku povrchu vyzařujícímu teplo, úspory z rozsahu, nižší zábor půdy... A k tomu se v osvícenějších sdruženích vlastníků začínají zabývat různými soláry a tepelnými čerpadly, na které se víc lidí líp složí...). Asi nemáme dost prostoru ani zdrojů pro to, abychom si všichni někde postavili nízkoenergetický domek. :D
    Tak nechme bejt, každý bydlí, jak mu to vyhovuje, a když to má v hlavě srovnaný a používá pro svou situaci nejoptimálnější dostupné řešení, tak proč proti tomu něco mít. ;)
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Velice zajímavá debata. Děkuji a také prosím Cukiho o foto a více detailů.
    Jinak já teď bydlím pár měsíců v paneláku ( vždy jsem to odmítal, ale toto byla super nabídka ) a co se týká vytápění tak mohu jen doporučit.
    V kuchyni a ložnici jsou horké stoupačky, které pohodlně vytápějí celý byt tak, že chodíme jen ve spodním pradle. radiátory zřejmě nepustíme celou zimu:)
    Jaký rozdíl proti chatě, kde padne tak 7m3 dřeva za rok...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CUKI : foto pls :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Uhlíková stopa EPS není velká. Je to složka ropy, co je spíše odpadem. spíš mi vadí složitá recyklace. Dřevostavba naštěstí EPS nepotřebuje a ta co chci stavět taky mít nebude.

Vrt mám v zahrnut v ceně pozemku, ten tu už byl. Ostrovní elektrárna stojí majlant, to bych částečně započítal taky do ceny pozemku, protože byl o to levnější, než strovnatelnej s el...
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHIN: Jak na tom jsem já nevim, protože netušim kolik je průměr za topení, za ostatní energie a vodu. příští rok už bych se se v šim měl vejít do 10k Kč za rok (možná i 8)
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI: souhlasim s tebou temer ve všem, stavim teď podobny barak, ale ze dreva a eko friendly materialu a uz jsem v tom za 1,6mil. Pravda je v tom ostrovní elektrárna, vrt na vodu a komplet vybaveni. Ale i tak jsem se o tolik víc dolů nemohl dostat, leda za ústupky na materiálu
    Btw zrovna eps a uhlíková stopa, to je asi podobny zlo jako topit uhlím.
    SHIN
    SHIN --- ---
    CUKI: dobry ... ideove myslim to mam srovnany, toho co pises jsem si vedomej , nemam hypo na velkej barak a provozni naklady mame bych rekl hodne pod prumerem a doufam, ze pujdou dolu...
    dum mame malej, vodu mam svoji, bez el. bych se obesel ... to sou dulezity veci pro me v celkovy koncepci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam