• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    mám nový automatický kotel benekov na uhlí a čtyřcestný ventil ovládaný z řídicí jednotky. ventil pořád pracuje, není ani deset vteřin v klidu. je to normální?
    ZORB
    ZORB --- ---
    SASOS: Rychlejší převodovka není potřeba, hold prodloužím dobu přikládání. Navíc nás kotel umí po výměně retorty i peletky. Tvl. půl zásobníku, to bych měl radost z 250 litrů uhlí na zemi. Jak dlouho jsi si nadával ?:-)
    MATEEJ: Tuším, že atmo. plynové kotle se mohli vyrábět a prodávat do podzimu roku 2015..
    SASOS
    SASOS --- ---
    ZORB: hele je otázkou, pokud se to nesekne, jestli by to nechtělo rychlejší převodovku na šnek. Vím že dakon to zmiňoval u peletek jako nutnost. Prostě to potřebuje podávat rychleji. Jinak nemusí si člověk naběhnout jen s laťkou. Já loni použil hobliny zametené v dílně, v dobré víře jsem na ně nasypal půl nasypky uhlí. Výsledek byl šněk bez uhlí, protože hobliny dokonale ucpaly vstup do šneku. Pádloval jsem všechno uhlí z nasypky na podlahu. Taky se mi to moc líbilo :)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Měl bych takový noobish dotaz - dá se ještě zakoupit a nainstalovat plynový atmosférický kotel?
    ZORB
    ZORB --- ---
    TANTRAMAN: Právě kousnutí šneka se taky bojím, ale našel jsem informace že kousky do 3cm to zkousne bez problémů. Já jsem si minulou sezónu do uhlí přihodil kousek 15 cm laťky a hned sem měl na tři hodinky o zábavu postaráno.. Asi to vyzkouším než vyčistím uložím kotel k letnímu spánku...
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ZORB: hele nezkousel, protoze se bojit, ze se mi kousne snek. ale urcite by to horelo normalne.
    ZORB
    ZORB --- ---
    Nezkousel tu nekdo palit v automatickem kotli na uhli smes uhli a drevostepky?
    ZORB
    ZORB --- ---
    RATTKIN: Jak pise Pista1, osobne sem to testoval a narust spotreby sem zaznamenal. Je to pak znat i na teplote spalin co sou mereny za vystupem do komina.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TANTRAMAN: Není to úplně srovnatelný,ale u rodičů ženy zateplili činžák a spotřeba tepla jim šla dolů o cca 50%
    BRUNO
    BRUNO --- ---
    ADALIM: ano, dáváme i na starší domy
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    BRUNO: A je tohle TČ vhodné i do stávajícího systému? Máme starý dům, vytápíme elektrickým kotlem a krbovými kamny. Teď bychom chtěli pořídit TČ... Díky za info..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Mam nova plastova okna, zateplene stropy foukanou vatou. 130m2 plochy, radiatory. a i tak mam nejakych 50-60 q rocne. hrozne by me zajimalo, o kolik by mi klesla spotreba hnedeho orechu v automatu po zatepleni fasady mineralni vatou.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: meco takovyho jsem mel v opopu. predchozi majitelka to nechala obrust dehtem a je to pak vyndaval ven sekyrou a ocelovou tyci. vyhodit.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    RATTKIN: to není kvuli emisím, ale proto aby spaliny jen neprolítly výměníkem do komína, ale zpomalily se a předali víc tepla do vody.
    Vyndat ho můžeš, ale počítej stím, že se ti pro natopení stejnýho výkonu jako teď zvedne spotřeba paliva.

RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    mám v kotli Benekov ve výměníku takový žebřík, ekonomizer kvůli emisím.
    revizní technik říkal, že se to hodně zanáší a že"kdyby to tam nebylo" že by to líp topilo.
    mám to vyndat? jak to máte vy?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    OGMIOS: a co konkrétně by ty sváry mělo prožírat?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    IV0: asi dobre svari ze to neprozralo svary jeste.
    IV0
    IV0 --- ---
    MEDDOG: Bude to mít snížený efekt o jeden výměník. Každý výměník, aby fungoval, musí pracovat s určitým rozdílem teplot (ve Tvém případě cca 3 - 4 stupně), takže namísto možnosti ochladit nádrž o třeba 55 stupňů (z 90 na 35) u přímo zapojené nádrže, budeš moct ochladit nádrž pouze o 51 stupňů. Takže budeš mít větší zásobník o 8%, aby si to vyrovnal (v případě nízkoteplotního otopného systému, např. podlahovky). V případě vysokoteplotního systému (radiátory) to ale už může být třeba 70% objemu...
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    Pokud aku a její obsah nebude součástí oběhu, nebude to mít menší efekt? Každopádně nechci si nic svarovat a podobně vymyslet. Ne ze bych to nedokázal,nebo tomu nějakým způsobem nevěřil, ale vzhledem k pracovnímu vytížení na to nemám čas a abych pravdu řek ani chuť a moral.
    IV0
    IV0 --- ---
    Pro inspiraci se podívej na akunádrže FatBoy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam