• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    WODA
    WODA --- ---
    CUKI: mame kolem sroubeny casti prkenny obyti, jsem zvedavejy co pod nim najdu. Nechci to s tou izolaci ale prehanet, tyhle chalupy potrebuji dychat... budu zateplovat hlane strechu a stit a ladit okna.

V kamenny casti je koupelna a kuchyn.

S tim sluncem nevim, chalupa je stitem primo na jih, cili strechy jsou na V a Z a maji dost ostry sklon. Jsme ve Slukovskem vybezku.
    WODA
    WODA --- ---
    OGMIOS: je to chalupa, kde se ted uz drevem topi, jsme na to vybaveny. Ale je pravda, ze uvazuju o prikladani zadni stenou z predsine.

TANTRAMAN: tuhle moznost jsem podrobne nezkoumal, ale mam za to, ze naklady jsou neumerne velky pro barak, ktery neni obyvany stale. Zvlast pokud by to mel byt jen zalozni zdroj vedle dreva.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WODA: Tak pokud se bude bydlet jen v tý původně obytný části, bude to jiný než když se využívá i ta kamenná hospodářská část. Nicméně ta kamenná se bude nahřívat klidně několik dní, čili v tom střídavém použití je další a i tato akumulace naprosto nevhodná.
    Pokud je jen trochu možné pro pozdější použití by nebylo špatné nasadit slunce. Záleží na jakém svahu to je v jaké nadmořské výšce a v jaké části sudet.
    Jinak alespoň trochu zateplit se také vyplatí, dá se to udělat i v rámci sudetské vyzáže. Ty bohatší chalupy byly kryté ještě prkením překrytím, která se dá zaizolovat vhodně vatou.

Na trvalé bydlení ta AN také nebude mít takový smysl jako u klasické stavby, protože tyhle chalupy mají sami o sobě nemalou akumulaci, nicméně to neznamená že to nemá význam.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    WODA: Navíc na léto je můžeš sundat a dát na půdu.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    WODA: V kuchyni klidně do podlahy.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    WODA: a premejslel jsi o tom ze v interieru budes mit bordel od dreva, popelu, koure. Ja to tak mam udelany a vim ze v pristim baraku budu v interieru topit jen namatkove pro utulnou naladu.
    WODA
    WODA --- ---
    COWBOY: jo aha. To ovsem zase znamena mit vlastne dve sady radiatoru. Treba v kuchyni bych nemel kam to dat, ale vetsine mistnosti by to asi slo. Promyslim to, diky.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    WODA: co tepelne cerpadlo ? jako je to trochu drazsi, ale nemusis vubec nic. v patek rano si to pres telefon zapnes a nez prijdes, bude teplo.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    WODA: Přímotopy jenom na to temperování.
    WODA
    WODA --- ---
    Diky za rady, vlastne jste vsichni potvrdili moje obavy.

ZORB: kombi bojler asi neni realny, nemuzu otopny system propojit s TUV. Respektive muzu, ale jen za cenu vetsich uprav, nez chci ted delat.

COWBOY: Primotopy jsem taky promyslel. Jednoduche ovladani a instalace, nizka porizovaci cena vs. drazsi provoz. Ale chci drevo, ktere si muzu udelat +- sam a k ty chalupe proste patri. Navic mam k tem primotopum (zrejme iracionalni) odpor.

CUKI: nevim, jake parametry domu bys potreboval znat. Ale je to vcelku bezna sudetska chalupa, kterou chci zvelebit, trochu lip zateplit a upravit pro komfortnejsi uzivani s vyhledem na to, ze bychom se tam s rodinou mohli jednou prestehovat. S tim take souviseji ty uvahy smerem k AN, od ktere bych ocekaval napriklad lepsi tepelnou pohodu poranu.

Varianta toho elektrickyho kotle vedle kotle na drevo vam taky prijde blba? Pocitam, ze by treba jel jen na nocni proud.

Jinak k tem interierovym kotlum mam taky dotaz, ktery se tyka propastnych rozdilu v cene. Jsou treba za 20k, ale treba takovy verner s velmi podobnymi (nebo jen mirne lepsimi) technickymi parametry je klidne za 75k. Chapu, ze jsou rozdily v kvalite, ale tohle mi prijde podezrele velke rozpeti
    Budu vdecny za kazdou informaci, co kdo muze doporucit, cemu se obloukem vyhnout, na co pri vyberu dat obzvlast pozor.
    ZORB
    ZORB --- ---
    WODA: Pokud nejde o trvaly bydleni a navic tam muze mrznou, tak bych se na AN vykaslal a dal tam elektrokotel. Uz jen nahrat akumulacku el. patronou bude drahej spas, je nutny si uvedomit, ze akumulacka je tepelnej vymenik, coz se rovna ztraty jak pri vymene, tak prostym ochlazovani diky nedokonale izolaci AN. Navic k tomu rizeni, nastavovani, prostorova narocnost.... Spis nez akumulacku bych si poridil kombi bojler..
    CUKI
    CUKI --- ---
    WODA: Pro takové střídavé zatížení je v 99% akumulace jen zbytečný a drahý prvek na víc který ubírá komfortu. Jestli patříš do tohoho jednoho 1% je znát mnohem více informací o té stavbě a způsobu využívaní. Taky mi přijdeš že chceš 2 in 1 a to je nesmyslné i z hlediska požadavků na příkon od EE distribuce.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    WODA: Řešil jsem něco podobného a vyřešil jsem to přímotopy ovladanymi telefonem.
    WODA
    WODA --- ---
    Ahoj, plánuju přestavovat chalupu a přitom předělat topení a chtěl bych vás poprosit o konzultaci a hlavně na upozornění na slabiny systému, který jsem vymyslel.
    - Chci interiérový kotel na dřevo s výměníkem (řada důvodů)
    - Chci mít možnost přitopit si do toho systému elektřinou - od té nepotřebuju, aby byla schopná celý dům vytopit sama o sobě. Stačí mi, aby bylo možný si ji na dálku zapnout, abych tam v zimě při příjezdu neměl nulu ale třeba 10 stupňů. Nebo aby vykryla chladnější noci

A teď: jako nejlepší řešení mi přijde dát tam ke kotli na dřevo akumulační nádrž s topným článkem. Ovšem:

- Nejsem si jistý, jestli je AN vhodné řešení pro dům, který není trvale obývaný. Nejsem úplně víkendový chalupář, spíš tam jezdím tak na 10 dní v kuse jednou za měsíc. Ale i tak. Jak třeba taková AN snáší, že tři týdny mrzne a pak je tam týden horká voda.
    - Nevím taky, jestli se nějak rozumně (čili ne příliš draze a složitě) dá ten systém postavit tak, aby AN nezpomalovala rozjezd topení (nechci po příjezdu v zimě nejdřív rozehřívat x-set litrů vody v AN, ale co nejrychleji dostat teplo do domu a do AN dát až teplo, co zbude).
    - Napojit na TUV to ale nemůžu, čili by to bylo jen na to topení, což trochu eliminuje další výhodu topení do AN.

Čili vlastně bych se chtěl hlavně zeptat, jestli nevymýšlím zbytečně složitý a drahý nesmysl.
    Jestli by třeba nebylo lepší dát tam místo AN vedle kotle na dřevo kotel elektrický. Nebo jestli třeba není možné a lepší tou elektřinou přímo do radiátorů. Předem díky za reakce a nápady.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    mám nový automatický kotel benekov na uhlí a čtyřcestný ventil ovládaný z řídicí jednotky. ventil pořád pracuje, není ani deset vteřin v klidu. je to normální?
    ZORB
    ZORB --- ---
    SASOS: Rychlejší převodovka není potřeba, hold prodloužím dobu přikládání. Navíc nás kotel umí po výměně retorty i peletky. Tvl. půl zásobníku, to bych měl radost z 250 litrů uhlí na zemi. Jak dlouho jsi si nadával ?:-)
    MATEEJ: Tuším, že atmo. plynové kotle se mohli vyrábět a prodávat do podzimu roku 2015..
    SASOS
    SASOS --- ---
    ZORB: hele je otázkou, pokud se to nesekne, jestli by to nechtělo rychlejší převodovku na šnek. Vím že dakon to zmiňoval u peletek jako nutnost. Prostě to potřebuje podávat rychleji. Jinak nemusí si člověk naběhnout jen s laťkou. Já loni použil hobliny zametené v dílně, v dobré víře jsem na ně nasypal půl nasypky uhlí. Výsledek byl šněk bez uhlí, protože hobliny dokonale ucpaly vstup do šneku. Pádloval jsem všechno uhlí z nasypky na podlahu. Taky se mi to moc líbilo :)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Měl bych takový noobish dotaz - dá se ještě zakoupit a nainstalovat plynový atmosférický kotel?
    ZORB
    ZORB --- ---
    TANTRAMAN: Právě kousnutí šneka se taky bojím, ale našel jsem informace že kousky do 3cm to zkousne bez problémů. Já jsem si minulou sezónu do uhlí přihodil kousek 15 cm laťky a hned sem měl na tři hodinky o zábavu postaráno.. Asi to vyzkouším než vyčistím uložím kotel k letnímu spánku...
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ZORB: hele nezkousel, protoze se bojit, ze se mi kousne snek. ale urcite by to horelo normalne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam