Ahoj, plánuju přestavovat chalupu a přitom předělat topení a chtěl bych vás poprosit o konzultaci a hlavně na upozornění na slabiny systému, který jsem vymyslel.
- Chci interiérový kotel na dřevo s výměníkem (řada důvodů)
- Chci mít možnost přitopit si do toho systému elektřinou - od té nepotřebuju, aby byla schopná celý dům vytopit sama o sobě. Stačí mi, aby bylo možný si ji na dálku zapnout, abych tam v zimě při příjezdu neměl nulu ale třeba 10 stupňů. Nebo aby vykryla chladnější noci
A teď: jako nejlepší řešení mi přijde dát tam ke kotli na dřevo akumulační nádrž s topným článkem. Ovšem:
- Nejsem si jistý, jestli je AN vhodné řešení pro dům, který není trvale obývaný. Nejsem úplně víkendový chalupář, spíš tam jezdím tak na 10 dní v kuse jednou za měsíc. Ale i tak. Jak třeba taková AN snáší, že tři týdny mrzne a pak je tam týden horká voda.
- Nevím taky, jestli se nějak rozumně (čili ne příliš draze a složitě) dá ten systém postavit tak, aby AN nezpomalovala rozjezd topení (nechci po příjezdu v zimě nejdřív rozehřívat x-set litrů vody v AN, ale co nejrychleji dostat teplo do domu a do AN dát až teplo, co zbude).
- Napojit na TUV to ale nemůžu, čili by to bylo jen na to topení, což trochu eliminuje další výhodu topení do AN.
Čili vlastně bych se chtěl hlavně zeptat, jestli nevymýšlím zbytečně složitý a drahý nesmysl.
Jestli by třeba nebylo lepší dát tam místo AN vedle kotle na dřevo kotel elektrický. Nebo jestli třeba není možné a lepší tou elektřinou přímo do radiátorů. Předem díky za reakce a nápady.