• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    FOXA
    FOXA --- ---
    RATTKIN: to je moje oblíbená debug technika - zeptat se, tím se nad problémem analyticky zamyslet a odpovědět si sama :-D
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RATTKIN: tak jsem použil debugging: na požadovaný výkon kotle má vliv externí teplota, vnitřní teplota a teplota užitkové teploty v bojleru: užitková voda má teplotu 30, má mít 50 -> kotel topí jak vzteklej. bylo seklý čerpadlo bojleru.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    prosím o radu nastavení kotle. teplota venku 10, teplota v místnosti 23 (požadovaná 21) a furt to topí. Ne nepřetržitě, ale teplota v místnosti je větší, než byla v zimě. benekov s jednotkou Siemens climatic.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    HE11_KNIGHT: Já jsem si izoloval trubky dodatečně. tubolit+alobal
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Využíváte někdo teplo z kotelny např. nějakou rekuperační jednotkou? (což by bylo fajn i díky faktu že máme starý barák a čerstvý vzduch by mu prospěl)

Máme v kotelně hodně teplo a příjde mi blbé toho nevyužít. jelikož takto pokud otevřu dveře do chodby kde je kotelna, můžu klidně povypinat topení v polovině domu :))
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    VITI: mě říkal topenář jen čistou vodu z rozvodu. na mojem kotli je taky napsáno bez příměsí.
    asi bych se řídil kotlem (nejdražší element)
    BRUNO
    BRUNO --- ---
    VITI: sousedovi dal chytrý topenář do systému před 5ti lety inhibitor koroze+druhou látku na lepší odvzdušňování - následek: vytvořeno něco jako bahno v systému, zanesené tepelné čerpadlo, některé podlahovky ucpané, ta sr..ka se čistila týden... zlatá čistá voda - né studniční :)
    VITI
    VITI --- ---
    Pouzivate inhibitory koroze?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SASOS: Hele tak Atmos + Aku .. to je krása .. do kotelny chodím jenom díky zvyku z Dakonu .. a taky mě baví koukat jak ten Atmos krásně topí :D

jinak Aku ještě nemam zateplenou (zateplnení od Dražic není teda na tyto teploty stavěné) takže mi to klesne za 10 hodin třeba o 30 stupňu. Jinak těch 1500l s Atmosem natopim na jedno a půl přiložení což dělá cca 15kg dřev. briket .. ale je to peklo spálit i těch 15kg .. trvá to strašnou dobu. Čekal jsem, že se nádrž během venkovních teplot okolo -10 vybije na nějakých 10 stupňu za noc.. ale prdlačku, dalo by se z toho fakt vydržet jeden celý den bez přitápění. Uvidím jaka bude situace po seriozním zateplení, postavím kolem toho pořádný "domeček" z OSB. Nádrž ještě obtočím min. 20cm minerální vatou a Alu folii, mezery zasypu drceným polystyrenem. Potom ještě poreferuji.

HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Ahoj mám tady jedno oběhové čerpadlo Wilo a Honeywell regulátor tahu FR124.. kdyby někdo chtěl, nabídněte nějaké dřevo :D

Oboje je funkční.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SASOS: Jo tak to si presne popsal muj dakon dor 16! :D jinak je to dc25s, je to primarne pro nabijeni Aku a bojleru, takze pojede stale na 100% dokud nenabije Aku. Jeste se pridava ekvitermni reseni takze to budeme jakz takz podchycene snad.. :)
    SASOS
    SASOS --- ---
    HE11_KNIGHT: Měl jsem C18S. Na houby u toho kotle je, že když ho naložíš, tak s uhlím tam musíš chodit co 2 hodiny. Byl to kombik, uhlí a dřevo. Topil jsem převážně uhlím, ale k jaru, když docházelo, tak i dřevem a v případě dřeva to byla echt tragédie. Malý přikládací prostor strašně rychle vyhořel a na dřevo jsem tak řešil, že jsem musel i časteji zatápět, protože to vyhořelo do mrtě a chcíplo. Pokud už od začátku víš, že budeš topit Aku nádrž, tak asi ok, ale nám s tím kotlem byla doma furt zima. Navíc díky kontrole teploty vratné vody byl problém, když topila manželka, protože pokud neměl kotel nad 78°C, tak nedával teplou vodu do stoupačky. Když srovnám produkci popela z automatu Dakon FB2 25kw proti Atmosu , tak je to tak polovina. To je moje zkušenost.
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    zdarvim, tusi nekdo, kde sehnat tu vec/konstrukci na peceni, ktera je ukazana v 00:52 a vklada se primo do topeniste ? resp. co vlastne hledat/jak se tomu rika;] o dovre 40 cb uvazuju a tohle by se mi dost hodilo.

Чугунная печь Dovre 40 cbs - Фазенда (ОРТ)
    https://www.youtube.com/watch?v=evodfMPsYg4
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    GOR: to ano, ale je to jednodušší způsob, než vložkovat komín.
    GOR
    GOR --- ---
    LAETATIO: Komin v pravem slova smyslu ne, ale vyfuk potreba je.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAETATIO: ja mam el. asi za 12 a zrovna topeni uhlim je taky drahy, tak netreba srovnavat dle me :)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LAETATIO: resp. už od cca 30 t. Samozřejmě se dají koupit i kotle výrazně dražší.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    POHODAVOLE: asi 30 t za kotel. Když srovnám třeba s automatikou na uhlí, co má teta, tak je to zlomek...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAETATIO: pardon, to jsem netusil, tak diky za vysvetleni. Kazdopadne porizovaci cena bude taky uplne jinde..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam