• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    GOR: To není tak dávno, stačí když foukne.
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: Pockej moment, kde a kdy byl v CR nekoliladenni vypadek v dodavce elektriny?
    ZORB
    ZORB --- ---
    ABDULAH: Pokud na to chces jit od lesa, pucil bych si, nebo poridil merak spotreby, takovejk ten do zasuvky. Zmeril bych par dnu, pockal bych si i na mraz. A pak uvidis. Já mám u kotle APC UPSku tusim ze to ma 850VA, pri vypadku to utahne cca. hodinku. Cerpadlo si bere 5-20Wattu podle zateze, snek 200W tech 5 vterin co prihrnuje. PLC od SIemensu co to ridi si vezme cca. 10-25W ventilator podle otáček. A ted z toho neco pocitej, kdyz se ta spotreba meni v zavisloti jak topis... Zálohovat 8 hodim mi prijde zbytecny. Uz jen cena tech baterek a jednou za pet sest let je musis koupit znovu. A misto velky UPSky sem si poridil do obyvaku kamna. K
    ZORB
    ZORB --- ---
    Prosim vykaslete se na reseni nesmyslu. Lidi tady potrebujou poradit a ne se zabejvat myslenkama, ktery nejsou realizovatelny....
    CUKI
    CUKI --- ---
    RATTKIN: Zas tak moc bych to nepřeháněl, ale autobaterie by to mohla táhnout tak 8-10min, což je sotva tak na start toho agregátu.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CUKI: upska kterou jeden člověk unese se vybije sama za pár hodin jenom vlastním provozem řídící elektroniky, aniž by něco napájela.
    Pokud chceš provoz na několik dní, bavíme se o velké místnosti a bateriích za stovky tisíc.

Na několik dní bude lepší diesel a nabiješ si i mobil, utáhne to i mrazák atd
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: po odstavcích: :-)
    -nepletu
    -ano, to je jasné
    -to mě nenapadlo, jasný zde problém není, na to jsem nemyslel. Tedy jde pouze o výpadek z vytápění, což by ale problém být neměl. Zase jak velká by ta UPSka musela být aby pokryla několik dní bez proudu, což se v naší síti dost často děje? U dnešních domů je to jedno, ten jen tak nevychladne, ale u starší zástavby je to celkem nemilé. A taky problém zbytečného výkonu ze sítě
    -viz třetí odstavec, máš samozřejmě pravdu
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: pletes si peltiera a termodynamicky generator ...

Nejvetsi problem je napriklad v rozvodu tepla - rozdil teplot znamena i omezeni vykonu jinych clanku pri seriovem zapojeni atd ...
    Cim vetsi rozdil teplot - tim vetsi vykon a pri urcite teplote i ucinnost

Klasicky turbokotel se neprehreje - hrstka peletek bez privodu vzduchu pohasne behem minuty - takze pohoda - spise jde o to aby to topilo nez o ochranu prehrati ...
    OPOP ma 30cm kolem sebe bezne vic nez 60 stupnu ... a elektronika co je pul metru daleko si tech 50 na krabicce klidne da ...

To ze ti neco funguje na petrach s par ledkama neznamena ze to bude behat s tim vsim elektromarastem ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: dík, docela zajímavé. Škoda že tam nebyla uvedena alespoň přibližná cena, těch řešení. podle mě to ale nebude tak drahé. Navíc to krom soběstačnosti kotle, šetří ještě energii ze sítě.
    No a v létě by se dalo přebytkem z FVE třeba chladit :-) Účinnost v tomto případě sice nic moc, ale zase je to potřeba přesně ve chvíli kdy jsou ty přebytky, což je základ použitelnosti.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH:
    ABDULAH:
    Do tý doby dokud náš kapitalismus bude pokřiven dotacemi a hloupostí, tak to co píšeš zdaleka platit nebude. Nechci se hádat, co je a co není kravina, neříkám že to tak musí fungovat, jak píšu s tím článkem nemám žádné praktické zkušenosti, ale zas tak strašný to nebude když se používá v autochladničkách. I když obráceně a výkon do chlazení je tuším mnohem lepší. Zajímají mě ty slabé stránky co a kde je největší problém. Nechci aby to vyznělo že je to jednoduché a že to má fungovat, ale beru to jako zajímavé téma k diskusi, kterou cestou zkusit jít.
    Cpát to někam přímo do topeniště nemá smysl, ale v místě kde bude výměník už je to jiná. Ten článek pokud vím tak nepotřebuje nějak výrazný rozdíl teplot. Stále mi jde primárně o ochranu proti přehřátí při výpadku proudu. To jestli by to celé mohlo fungovat samo už je jiná a jistě složitější problematika. A tedy je problém hlavně při velkém výkonu kdy je energie dostatek. Zapalování je zase opak to máš pravdu. Tak bych neviděl takový problém s malým výkonem to obstará kondenzátor bez problémů, ale více problém samovybíjení.
    Co se týče teploty tak přeci ta elektronika není přímo v topeništi nevím kolik máš ty stupňů kolem kamen. Ale měla by tam být pokojová teplota. U těch motorů nebude o mnoho víc.
    Taky mě zajímá použití u dnešních staveb nikoli o vytápění hradů a stodol. Topení dřevem mi přijde jako zajímavá alternativa, která vede k soběstačnosti, ale prostě dnešní komerčně vyráběné topeniště na takové stavby nejsou zdaleka připraveny a o soběstačnosti se zrovna 2x hovořit nedá, když stejně ke svému chodu potřebují elektrickou síť...

GOR: viz předchozí odstavec, není to přímá reakce na původní dotaz, zajímá mě použití jako takové. účinnost zde není žádný problém, protože ta energie se nikam neztratí :-)
    Ad renovace stávajícího stavu. viděl jsem termoelektrický článek z číny u někoho na petrách v maringotce, moc to asi nestálo, soudě podle vybavení. Ale dávalo to asi 50? Wattů na osvětlení. Docela to fungovalo.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: vidis to jsem uplne zapomnel - zapalovaci patrona myslim 800W 230V by potrebovala solidni akumulator s menicem ...
    Bert to co jsem tam psal s tou zalohou na rozbeh - proc rovnou takto slozity system nepripravit na samocinny chod?
    Zkus to vymyslet cena by me zajimala - hlavne s automatickym zapalovanim i pri vypadku energie ... A jeste vice to provedeni zapalovani ... Mozna by to slo s malym plaminkem z male bombicky s malym ventilem a malym jiskristem co by jsi zapalil ... nechal prohoret peletky a pak z maleho zdroje pomalu roztocil ventilator a pomalu to zivil dokud se nerozjede hlavni zdroj co doda potrebnou energii na vse ostatni ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: heled podle me to co pises je kravina a ver mi ze dnes slovo kravina je hodne slusne ...

To co ty navrhujes znamena pouzivat samospadu peletek - nasledne oddeleni komor jinym zpusobem nez se dnes bezne pouziva z duvodu prohoreni do privodu. Dale by jsi potreboval samocinnou cyrkulaci vody a tve vypocty jsou trosku fadni - pocitas s tim ze budes mit tu energii porad ... Stejne na rozbeh potrebujes nejaky zdroj ... Navic co cerpadlo - pokud ho pripadne pouzujes? Pro 20KW kotel ti 5W stacit pro rozvod po baraku stacit nebude ...

Tudiz z mych zkusenosti se stavbou termalnich clanku - viz termalni lucerna ... "Spousta" energie z topeniste utece prave temi clanky - cim nizsi napeti - tim vetsi proud a tim vetsi propustnost na samotnem clanku ... Muzes oponovat tim ze je muzes chladit tou vodou kdyz budes mit na clancich 800 stupnu na vnitrni strane, pripadne vzduchem - je to furt par watu v porovnani s vykonem kotle.

Pro co nejlepsi ucinnost musis mit clanky kovove a umistene tak aby nedoslo k jejich ocazeni, ci zaneseni cimkoliv co zvetsuje tepelny odpor primo v topenisti - coz omezuje jejich zivotnost a kazda stena vse prodrazuje ... Slozitost steny s izolacnimi prvky atd zanedbame. Zapominas na ty kondenzatory - kde je umistis aby vydrzely co nejdele? Elektronika bude v nejchladnejsim koute kotelny? A nejen kondenzatory jsou namahane teplotou - takze metr tyc na podavac s krokovym motorem atd ...

Zijes v kapitalismu - pokud by to bylo vyhodnejsi nez stavajici konstrukce a levnejsi na vyrobu - VSICHNI by to jen diky tomu PICO EKO VOLE SAMO - uz davno vyrabeli ... protoze pod tim EKO SAMO by si mohli prirazit a kurva namastit kapsicky...

Atd atd atd ..

Znamej dal 80 zakamna pred par lety - ted uz by nemohl (nesplnuji emise) a ochrana proti prehrati je jeden bimetal a klapka ... jinak ma samotiz - dvoupodlazni dum ... co usetril na kotli narval do trubek atd :-)))
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: Jasně, ale řeč byla o hotovém kotli z fabriky, který už někde je.
    Takže jo, když mám možnosti, je dobře to mít v DC na úrovni mn, ale když to řeším expost, jsou mi tyhle úvahy gh.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Krokové motory se používají v automatizaci celkem běžně, větráky taky... Jen výkonové spotřebiče jedou v AC. Navíc i akumulace energie na krokové motory je jednodušší nabíjením kondenzátorů, než řešit rozběhy v AC. Pokud jde o pár motorů je to jedno, ale pokud jede linka kde sic menších motorů máš třeba i tisíce kusů řeší se to převážně takto. MaR v DC je mnohem jednodušší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Já nemluvím o přestavbě ale o návrhu něčeho použitelnějšího než se prodává. To co píšeš jsou maximální výkony, minimálně to čerpadlo nemusí jet současně s tím zbytkem, tedy jsme i tak na max 100W Tedy by jsi jich nepotřeboval ani deset. Kamarád si do svého domu třeba kamna nechal udělat na míru a nestálo ho to tolik. Výkon měřený odhadem je při 10kW do výměníku asi necelý kW do prostoru. Asi 60k dal za kamna a kolem deseti do ochrany proti běhu na prázdno, což mi přijde děsivé.
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: OK, cirkulační čerpadlo v DC provedení asi bude, ale nějaky specifický pohony? Nevím, nevím...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: tvoje teorie je krasna - kolik bude stat prestavba kotle?

OPOP kotel ma 48W motor na vnitrnim podavaci :-)
    40W motor na tom fukaru
    15W motor na peletkovem hlavnim podavaci ...
    cerpadlo pro ten domek ma 50W

NO a ted to nahrad :-) kdyz musis mit emisni limity atd ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Tak 1) bych se na střídač vy... ale řešil to rovnou v DC. 2) Peltierův článek 100W stojí asi 200Kč Při účinnosti co si ze školy pamatuju asi 15% ti 10 takovech článků udělá asi 150W. Kolik W opravdu potřebuješ na čerpadlo? Podle mě na čerpadlo by stačili tak 2 tyhle články, na nějakej podavač kolik? 200W mi přijde tedy dost.
    Nechci do toho nijak štourat prakticky jse nic takového nezkoušel a vzhledem k tomu, že žádné z mnou navržených obydlí pevnými palivy netopí a ani nemůže, tak asi jen tak nevyzkouším. Ale jen mě zajímá proč se to takto neřeší, těch katastrof, když dojde šťáva. těch jsem v okolí viděl už nespočet. Tohle mi přijde jako nezávislejší řešení než UPS...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: no ale kolik bude stat termoclanek co mi da kontinualne tak 200W pro jistotu s menicem na 230V a jeste si vem ze to teplo musis nekam predat - cim vetsi rozdil tim vetsi napeti - plus uprava kotle ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam