• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    YORKI
    YORKI --- ---
    PISTA1: ENDER: nad tímhle jsme také přemýšleli, ale v současném řešení na to není z druhé strany (kde ale je tech. místnost) prostor. Zkusíme se nad tím zamyslet. Super podněty. :-)
    ENDER
    ENDER --- ---
    YORKI: z tohodle duvodu uvazuju o tom mit z druhe strany krbu pracovnu/technickou mistnost, ze ktere se bude rovnou i prikladat, takze smerem do obyvaku se bude otevirat pouze pro potreby cisteni skla..
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: nastavit realne na průtoku na rozdelovaci
    GOR
    GOR --- ---
    PISTA1: Bud jak rikas nebo se smirit s tim, ze mam v obyvaku kotelnu :-)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    YORKI: Taky se mě líbí oheň v místnosti, každopádně už ne ten bordel co s tím souvisí a kterýho se nezbavíš. Zlatej kotel ve sklepě.
    Kdybych měl jít do krbu, tak jedině vložku s obsluhou z technický místnosti. Do který by byl přístup přímo z venku, abych si nedělal bordel v baráku.
    GOR
    GOR --- ---
    BOREC: Jee, to je odpoved. Tak zrovna my mame v loznici vsechny skrine i postele bez nozicek. Tak koeficientem dorovnam vykon, a co teplota povrchu?
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: proč?skříně a postele mají nožičky, vzduch cirkuluje, drobně to asi ovlivní, ale výrazně imho ne. Max je nějaký koeficient s kterým projektant při výpočtu pocita dle m2 místnosti.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    IV0: Krbová vložka nemusí mít nutně výměník. Jsi se nechal unést.
    YORKI
    YORKI --- ---
    IV0: Ženě vadí, že z toho je kouř po baráku a jestli chci přímý oheň,mám si udělat oheň venku :-). Na chalupě také máme krbovou vložku s odendavatelným sklem, když se topí listnáčema.Ale je pravda,že sklo je pořád začoiuené.Trochu jsem doufal, že technologie pokročila a sklo bude stále čisté.Naivní představa.

Moc všem děkuju,že to řešíte. Přemýšlím nad tím jinak.
    YORKI
    YORKI --- ---
    BOREC: Mě dřevo vyloženě baví a jsem pyroman.Kousek lesa také máme.
    YORKI
    YORKI --- ---
    BOREC: Nemáme, je bez výměníku.
    GOR
    GOR --- ---
    MILAZAJICEK:
    BOREC:
    A jak se to teda dela? Preci v cimre, kde mam hodne nabytku (postel, satni skrine) mi silene klesne teplosmenna plocha a nemuzu jit s teplotou podlahy treba na 30 stupnu.
    IV0
    IV0 --- ---
    YORKI: Hele krbová vložka je z principu špatně. Krb máš od toho, aby si se díval na krásně plápolající plameny nebo světélkující uhlíky. To znamená nahřátý šamot, čisté sklo, přihodit polínko nebo dvě jednou za dvě hodiny, pohoda. Ohřev vody ve vložce znamená kotel, tzn. že poměrně velká část ohniště má teplotu někde mezi 40-90°C. Takže to musíš fakt honit, aby to nemělo tendenci vyrábět jenom čistý dehet. Budeš ji muset provozovat blíž nominálnímu výkonu. Co s teplem, které ta vložka bude muset vyrobit do vzduchu? Sklo bude pořád úplně černé. Aby to trochu fungovalo, tak tam naházíš spoustu dřeva. Budeš muset udělat velkou akumulační nádrž. Budeš muset mít UPSku pro případ výpadku elektriky. A na co? Aby si na plynu cca za 15 let neušetřil ani cenu té vložky, nádrže a UPSky...
    BOREC
    BOREC --- ---
    Popravdě klientům presne tohle řešení s krbovou vložkou rozmlouvam pokud mají možnost jiného zdroje tepla a nejsou to lidi co je dřevo vyloženě baví a mají to jako koníček plus truhlarnu a 2 hektary lesa k tomu :) Pokud bys mel 1000 litrovou akumulační nadobu kterou bys tím dřevem natáčel, pak bych proti tomu mnoho nemel, to pak smysl má.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Za mě, v každým patře podlahovka sólo rizena a plynovej kotel s velkou modulaci. Krb na chuť a dejme tomu jako záloha.
    BOREC
    BOREC --- ---
    YORKI: a tu krbovou vložku - tu máte jako i na případne vytápění te podlahovky ? Za mě to není úplně nejlepší nápad, chápu že to zni skvele ze to teplo budeš využívat do dalšího topení ale vem si jak to v reálu bude fungovat... ráno půjdeš do prace a budeš chtít až se vrátíš domu v zimě mít doma teplo. tudíž přes den pojede plynový kotel. podlahovka má tu výhodu a zároveň nevýhodu ze má dlouhou tepelnou setrvačnost, tzn. nedá se tak snadno ovládat jako radiátory. Natapi se dlouho a zároveň taky dlouho vychlada. z toho důvodu je kondenzační kotel ideální, topis ideálně stále na co nejnižší teplotu. Takže přijdeš domu a mas natočeno, má smysl nahrivat krbovou vložku? za mě nemá protože to teplo nemáš kam předat. Smysl by to mělo kdybys ráno než půjdeš do práce nahrál krb a krbovou vložku a vypnul kotel aby netopil. což si myslím není úplně komfortní. Za další, není to úplně bezpečný, když ti vypadne elektrika a budeš mít zrovna narvanej krb dřevem, budeš to dřevo muset vytahat žhavý z krbu protože ti nepojede oběhové čerpadlo a riskujes přehřátí topného systemu leda bys mel velkou akumulační nádobu třeba ve sklepě. Pravděpodobně se to nestane, ale stát se to může a stalo se to. pokud ti někdo navrhl ze z krbové vložky pujde voda přes smesovac i do podlahovky je to blázen a důrazně to nedoporučuji. Pokud překročit určitou teplotu v podlaze ty trubky můžou popraskat a škoda bude obrovská. Do radiatoru ano, ale stavět to kuli třem radiatorum ?
    YORKI
    YORKI --- ---
    BOREC: sikminy mame,ale radiatory jsou zrovna pod okny v cele
    YORKI
    YORKI --- ---
    BOREC: Super, diky moc za odpovedi a nazory. Krbovou vlozku si prejeme a z toho duvodu je nahore prave radiator - pry i kvuli reakceschopnosti podlahovky. Asi je to hodne o tom, jak moc tim budeme topit. Ja bych rad, ale realita bude dost pravdepodobne jina...(bude se topit drevem min). Ohledne topeni eletrikou jsem napsal blbost. :-)

MILAZAJICEK: diky, ta koupelna dava smysl...

GOR: jeden z argementu je ta reakceschopnost a setrvacnost podlahovky...nevim no
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: pro výpočet podlahovky se s nábytkem nepocita.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    GOR: to prirozene netusim ale pak by ty trubky mohli byt umistene husteji ne?
    GOR
    GOR --- ---
    MILAZAJICEK: Nenaprojektovali mu nahoru radiatory proto, ze mistnosti jsou male a prilis velkou cast podlahy zabere nabytek a pak nevychazi potrebna teplota na kryti ztrat? Tj. podlaha vychazi prilis tepla?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam