• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    TANTRAMAN: je to panelák bez zateplení. Druhé patro a krajní být. Okna plastová. Z jedné strany je to konec paneláku z druhé chodba a prázdný byt. Takže ztráty nebudou malé 😀 ale prý máme nějaký sendvič panel s polystyrenem uvnitř 😀 no tak radiátory zatím měnit nebudu. Dokud to nebude potřeba
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    MIKEKT: Jde hlavně o tepelné ztráty objektu. Jediné co můžeš v bytě ovlivnit je izolace oken.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj,
    Jdu si pro řadu. Máme doma staré litinové radiátory. Po rekonstrukci, kdy jsme odstranili dvě příčky máme radiátor v obýváku asi poddimenzovany. Přemýšlím, že bych vyměnil staré radiátory za nové, nejspíš asi výkonnější. Jedná se o byt 3+1 a topí se plynovým kotlem. Může to mít vliv na snížení spotřeby nebo je to blbost? A jak nejlépe nastavit kotel, aby netopil zbytečně moc? Termostat mám uprostřed obýváku nastavený na 21,5. Mám tenhle kotel https://www.navio.cz/vaillant-turbotec-plus-vuw-cz-sk-202-3-5/ teplotu vody nastavenou na 60 stupňů. Díky za rady
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SHIN: já mám teorii, že jsem možná měl nulovou poptávku po topení do radiátorů, ale oběh do boileru byl tak pomalý, že se kotel přehřál i při minimálním výkonu, a musel do to pustit i do radiátorů.
    SHIN
    SHIN --- ---
    RATTKIN: podle mě ti prostě přestane topit do topení, když bude uspokojenej z hodnot termostatu. Vloni jsem tak dotopil půlku násypky jenom na ohřev vody.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Může mi prasknout kotel, když nastavím na oběhovém čerpadle moc velkou rychlost?
    Jedná se o ohřev TUV, vstupní teplota bývá kolem 45°
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    nevíte, jak se na kotli Benekobv nastaví, aby netopil to topení, ale jen ohříval vodu?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ahoj,kdysi jsem nezlikvidoval připojení uhelného kotle na okruh ústředního topení,co kdyby něco..No a to něco tak nějak asi přišlo. Rád bych vyměnil uhlák na hnědé uhlík Dakon za kotel na dřevo(ke kterému mám zatím celkem dobrý přístup). Mátě někdo tip na kotel na dřevo,ideálně s se stejnou roztečí trubek na připojení jako starý uhláky Dakon (myslím,že mám D418)?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PEEP: Mám doma, naprosto bez problémů, natopí se jedna pak druhá...
    PEEP
    PEEP --- ---
    Provozujete nekdo seriove zapojene AKU nadrze?
    Vzhledem k rozmerum kotelny jsem nucen poridit 2AKU a jednu dat pres zed do druhe mistnosti.
    Tak uvazuju, ze by jedna byla bivalentni - nahore nerez snek na predehrev vody pred el. bojlerem a dole ocel snek pro pripadny solarni dohrev.
    Tim padem se ty AKU budou nahrivat nerovnomerne a zda se jako optimalni seriove zapojeni.
    Vsude v dokumentaci Atmosu maji jen paralelni zapojeni dvou nadrzi. Ale ty v sobe nemaji vymeniky, max maji vnoreny bojler.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    510,- za metrák ořech 2. Ledvice. A mám pocit že bude hůř.
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: jo je to možný. každopádně složitý to není.
    GOR
    GOR --- ---
    BOREC: Myslim, ze u novejsich kotlu ani to ne, staci jen prenastavit na LPG.
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: jj o kotli (záleží ale na typu) ale i u sporáku se jen vymění ty zapalovací trysky u hořáku
    GOR
    GOR --- ---
    BOREC: Ja vim, ze sporaky se prodavaji v obojim provedeni - mozna nemam spravny nazvoslovi - tryskou se rozumi jeste jinej dil pred horakem?

Nebo mluvis o kotli?
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: na propan stačí leckdy jen přetryskovat
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Tak LNG je snad to samé ne, jen je přepravováno v jiném skupenství. Rozdíl je pouze to odkud bereš tu surovinu. Nebo se tam něco přidává/mění?
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: Baterie je naopak nesmysl. Tedy minimálně na tvé použití topení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: To je věc názoru 180m2 je poměrně velká plocha, ale i tak to dělá asi 45kW/m2/a. Což je trojnásobek toho, co by to mělo být. A při tak velkém domu by to neměl být problém. Architekt /projektant se prostě moc nepochlapil no. Ytong + 10 cm polystyren to jen potvrzuje. Ale ber to s rezervou, já se netajím tím, že posledních cca 15let se soustředím pouze na pasivní domy a ostatní zástavba u mě nemá zastání.

Ale to bych teď neřešil. Prostě to tam máš a moc s tím už asi neuděláš. Soustředil bych se spíše na řešení co dál.

Kondenzační kotel byl ekonomicky asi v pořádku. Jenže to stál plyn cca 1,3Kč za kWh. Dneska je to to tuším kolem 3,5Kč. Co bude za rok kdo ví. Ty ceny se teď tak měněj, že v tom ani nemám přehled. A bude plynu vůbec dost? Osobně bych teď nakupoval raději LNG za 10Kč/kwh než abych ho bral zadarmo z Ruska. Ale to je můj možná trochu extrémní názor.

Za mě pokud chceš a máš možnost do toho investovat předřaď další bojler, který budeš předehřívat z FVE (pokud máš kam umístit) Tím si hodně pomůžeš hlavně u TUV

Pokud máš vodní systém to TČ si myslím je dobrá volba i kdyby těch pár hodin v roce měl topit něčím dalším (ale nikoli plynem, protože ten v takovém režimu bude dražší než ee)

Za 250k Kč můžeš mít v poho obojí s přehledem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam