THE_MIRACLE: To je věc názoru 180m2 je poměrně velká plocha, ale i tak to dělá asi 45kW/m2/a. Což je trojnásobek toho, co by to mělo být. A při tak velkém domu by to neměl být problém. Architekt /projektant se prostě moc nepochlapil no. Ytong + 10 cm polystyren to jen potvrzuje. Ale ber to s rezervou, já se netajím tím, že posledních cca 15let se soustředím pouze na pasivní domy a ostatní zástavba u mě nemá zastání.
Ale to bych teď neřešil. Prostě to tam máš a moc s tím už asi neuděláš. Soustředil bych se spíše na řešení co dál.
Kondenzační kotel byl ekonomicky asi v pořádku. Jenže to stál plyn cca 1,3Kč za kWh. Dneska je to to tuším kolem 3,5Kč. Co bude za rok kdo ví. Ty ceny se teď tak měněj, že v tom ani nemám přehled. A bude plynu vůbec dost? Osobně bych teď nakupoval raději LNG za 10Kč/kwh než abych ho bral zadarmo z Ruska. Ale to je můj možná trochu extrémní názor.
Za mě pokud chceš a máš možnost do toho investovat předřaď další bojler, který budeš předehřívat z FVE (pokud máš kam umístit) Tím si hodně pomůžeš hlavně u TUV
Pokud máš vodní systém to TČ si myslím je dobrá volba i kdyby těch pár hodin v roce měl topit něčím dalším (ale nikoli plynem, protože ten v takovém režimu bude dražší než ee)
Za 250k Kč můžeš mít v poho obojí s přehledem.