• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANJATinitus - komu hučí v palici?.:) - rady, prevence, co s tim?
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    ATOMSK: tlak mám ok
    CORNELA: díky
    ATOMSK
    ATOMSK --- ---
    JUASINHA: Případně zkus změřit krevní tlak. Někdy jsou to slušné návaly do uší.
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    Ahoj,
    nevím, zda tato diskuze je pořád aktivní, ale měla bych pár dotazů, tak to zkusím:
    - většina z vás tu v podstatě mluví o pískání, ale mně se posledních 14 dnů začalo ozývat v uších takový podivný hřmění, jakoby strašně vzdálená bouřka, jsou to takové chvilkové návaly během dne, nejvíc asi večer a když sedím, za chůze spíš ne. Cítím, že to je doprovázený slaboučkým tlakem. Tak se chci zeptat, jestli i tento zvuk může být tinitus? Na koncertě, party atd.jsem nebyla ani nepamatuju.

- v případě, že to nezmizí a půjdu k Dr., tak mám jít rovnou na ORL nebo se to první řeší u jiných lékařů? pošlou pacienta i na nějaká větší vyšetření nebo jak tu diagnozu vlastně stanoví jako definitivní?

- je vyšetření bolestivé? jednou mi při nějakém vyšetření na ORL doktorka strčila tenkou baterku do nosu, aby prosvítila cesty a to jsem myslela, že se po... bojim se, že mě to bude čekat zas...

Moc děkuji
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SHI: Link uz nefunguje, ale nasel sem na disku zalohu...

Lamí joga III - Náda joga

Krátké zamyšlení a praxe

O náda joze je možno se dozvědět mnoho zajímavého.

Často je tato technika spojována s mantrou a se zvukem obecně.
    Podle některých pramenů student nadajogy prochází 27 úrovní svého vědomí a nevědomí.

Je ale také možno tuto metodu popisovat a praktikovat vnitřně a poměrně jednoduše.
    Podle některých pramenů je náda zvuk světa. Můžeme se smířit s tím, že všechny zvuky,
    tedy to, co jsme schopni vnímat jako zvuky, mají ve skutečnosti jednu jedinou základnu, jeden jediný zdroj.
    To je myšlenka určitě zajímavá a snadno si domyslíme, jak zapadá do konceptu Advaity(Nedvojnosti).
    Otázkou pro nás může být co to je ten zdroj - tedy co je to náda, jak k němu přijdeme, jak jej
    nalezneme,či jak jsme schopni si náda uvědomit - prakticky zažít.
    1. První co bychom měli v případě hledání náda udělat, je obrátit svoji pozornost dovnitř sebe.
      Náda vychází zevnitř a tudíž ji sledováním vnějších podnětů nejsme schopni zachytit.
    2. K tomu, abychom náda rozeznali nám nepomůže hlučná mysl. Pokud se nám zdaří uvolnit a
      uklidnit mysl, je tu opravdu velká naděje, že bude náda rozeznána
    3. Nestačí být pouze klidný, uvolněný a zaměřený dovnitř sebe. Nutná je ještě vnitřní živost,
      přizpůsobivost, nesetrvávání vědomě a cíleně ve statickém (když použiji nadsázky - mrtvolném) stavu.

Pokud necháme otevřenou možnost projevení se zvuku nada, můžeme se jej dočkat. Zvuk náda
    se nám může projevit v širokém spektru variací. Jedna z prvních variací se může podobat zvuku,
    který slyšíme z ulity nebo pokud si zakryjeme ucho dlaní. To jsou varianty s nízkou frekvencí.
    Další lehce pokročilejší varianty se podobají cikádám, vysokofrekvenčnímu "pískání" starých lampových
    televizorů nebo zvuku "roztočené" tibetské mísy(alikvoty).

To jsou jenom pokusy o přirovnání. Náda vychází zevnitř, neustále se mění v rytmu i frekvenci.
    Je možné ji vnímat jakoby v hlavě, kterou postupně prochází v různých směrech a postupně "zvětšuje"
    rozsah svojí působnosti, pokud je jí to dovoleno(pokud je zde uvolnění, uvnitřnění). Od zpočátku nejasně
    rozpoznatelného zvuku až do mohutné vše prostupující a vše přehlušující vibrace. Stejně tak je možné
    procházet různými pocitovými stavy od téměř neznatelného chvilkového vnímání přes euforické stavy
    až do jemně "znějící" tichosti. Mění se i rozsah vnímání. Od zpočátku spíše tušeného místa vzniku,
    až po pochopení nebo přijmutí nada jako jediné existence, tedy pochopení, že jediné co lze označit
    jako existující je náda v různých variacích a podobách.

Pokud dojde k projevení náda, není to ještě cíl. Samotná náda má ještě jednu variantu, která je
    přehlušena "hlavním, nejvýraznějším zvukem". Tento hlavní zvuk je branou dovnitř, do vnitřního
    světa k sama sobě. Pokud se jí projde - touto branou - je možné nalézt mnohem jemnější vibraci - "zvuk".
    Přikloněním pozornosti k této jemné náda(tedy té "skutečné") dochází k vyzvednutí energie (kundaliní,hadí síly).
    Co to znamená přesahuje rozsah tohoto krátkého pojednání.

Můžeme tedy rozdělit náda na dvě části:
    • zvací - tedy část poutající naši pozornost dovnitř sebe. Tento zvuk může po chvilce
      vnímání přinést silné euforické pocity na hranici snesitelnosti
    • stoupající - jemný, "sametový", "vznešený" zvuk, související se sušumnou, přinášející
      velmi subtilní pocit blaženosti, vnitřní vyrovnanosti, sounáležitosti. Je jakoby "tajemně" schován "za" zvacím zvukem náda

Zde nazvaná "zvací" náda se nejvíce projevuje pokud jsme ve vnitřním klidu. Obzvláště silná dokáže být
    v podvečer, tedy v době, kdy se příroda zklidňuje a "vše" se "ukládá ke spánku".

Zatímco zvací náda bude - ze subjektivního pohledu - přicházet sama, tedy za "běžného denního vědomí",
    stoupající nada se projeví(alespoň zpočátku) až po projití branou (k sobě) dovnitř. Tím ovšem nedojde k odtržení od
    probíhajících dějů, ale může nastat podstatná změna perspektivy vnímání(náhledu na probíhající-vnímané děje)

Je možné mít k vnímání náda dispozice. A to je i důvod tohoto zamyšlení nad náda. Může se stát, že máte
    k tomuto způsobu praxe dispozice -možná dokonce od útlého mládí. Může se stát, že zvuk náda Vás "ruší"
    při meditaci. Bohužel musím přiznat, že povědomost o této praxi je nulová jak v jogových, tak i jiných
    kruzích a samotná náda je považována z nevědomosti za nepříjemnou překážku v meditaci.

Vězte tedy, že se nejedná o překážku, ale naopak o neobyčejný dar.

Pokusil jsem se zde nastínit základ práce s náda, protože i při současné informační expanzi z oblasti jogy,
    mystiky a spol je spíše otázkou náhody narazit na vysvětlení tohoto fenoménu.
    Výjimkou je např. kniha Vnitřní bdělost - Salim Michael

ten zvuk mohu slyšet stále (když se na něj zaměřím dokonce i při zvuku zbíječky)... jak s tím pracovat?

Jedno malé kouzlo je v Tvém „když  se na něj zaměřím“ a „mohu  slyšet stále“. Ten zvuk je branou ke zvnitřnění. Znamená to, že přes všechny vjemy zvenku je zde i tento zvuk. Pokud se ten zvuk stane dominantní a přehluší všechno co je venku co se stane? Svět na nás přestane mít takový vliv jako dosud, nastane zklidnění a uvolnění. Na to potřebujeme důvěru, že to je ta správná cesta. Pokud je zde Náda téměř stále bez našeho přičinění, je možné projít dál, projít branou, kterou Náda představuje. Tedy nesetrvávat, ale pokračovat za ten silně vnímatelný zvuk. Ale pokud Náda nepřevládá – není přirozenou součástí běžného vnímání může to být předčasné. Důležité je tomu zvuku přitakat a povolit mu aby nás prostoupil a změnil. Aby se stal námi a my jím. Slova když a mohu jsou pouze slova. Záleží na tom jak to je u Tebe. To můžeš zhodnotit sám. Je tu Náda stále s Tebou? Pokud ano projdi branou a najdi jemnější frekvence. Pokud ne raduj se z každého okamžiku kdy tu Náda je. Vpusť ji dovnitř a staň se jí. Je to malý zázrak Náda stále vnímat.  Je to způsob tak jasný a přímý, že už to jasnější být nemůže. Buď tu Náda je nebo není. Obdobně jako v jistém smyslu je zde buď atmavičára nebo lokavičára.

Je možnost tento zvuk nepřetržitě vnímat jako základní meditační předmět...
    Poznámky co psal lama jsou dobrou inspirací... Také není nad vlastní objevy.
    V zaměření na vnitřní zvuk může nastat zajímavý jev - skok relaxované plné pozornosti ke zvuku

Ano. Někdy se tomu říká změněný stav vědomí. Je možné to přenést do běžného života, kdy se zvuk zjemní(objeví se jemnější frekvence za "zvací náda") a je vnímán jako zdroj všeho dění, všeho pohybu(prakrti). Skrz toto lze pak vnímat sounáležitost, propojenost všeho se vším. I přes to platí "není nad vlastní objevy"

- Lama -
    PROTEKTIK
    PROTEKTIK --- ---
    Zdravim.. objevil jsem tohle aditko až teď, tak sry jestli budu opakovat něco co už to 100x zaznělo:) Ale přihodim k dobru mojí zkušenost...

U mě začalo stálý pískání v uchu po jednom mejdanu. Dočet jsem se, že s tím v podstatě nikdo nic dělat neumí (pokud neni příčinou krční páteř nebo tak něco). Měl jsem celkem jasno, kde je příčina, takže jsem si zašel k doktorovi pro potvrzení, že se nejedná o žádnej větší průser na mozku a skutečně to mam z hlasitýho poslechu. Doktorka mi to potvrdila a já za rok na to na ucho, kde mi píská, ohluch, shodou okolností taky po mejdanu:) Ukázalo se, že mam nádor na zvukovym nervu a s hlasitym poslechem to vůbec nemá co dělat. Dneska jsem po operaci, na jedno ucho neslyšim a píská mi v něm pořád:D

Měl jsem období, kdy mě to pískání hodně sralo, zejména při usínání.. dneska nemám nejmenší problém, někdy si na to vzpomenu, ale žádný drama to neni (a to mi stále píská docela dost, jednou to na audiu měřili). Nejlepší rada, kterou jsem dostal, je vytěsnit to, nemyslet na to.. nic lepšího prej stejně neexistuje:) ...a funguje to..
    SHI
    SHI --- ---

snad nebylo, filtr mlci
    Rozhovor s MUDr. Jitkou Vydrovou – Tinnitus aneb Ďábel hovoří | Gong
    http://www.gong.cz/rozhovor-s-mudr-jitkou-vydrovou-tinnitus-aneb-dabel-hovori/2010/06/27
    VANJA
    VANJA --- ---
    tak jednak ty etymotic, adruhak jsem pri googlovani narazil i na todleto, kde maj jakoze naky s filtrem od jiny firmy. http://www.auris-audio.cz/spunty-do-usi-pro-muzikanty

nicmene jako 20 dB je uz na poslouchani naky muziky docela velkej utlum, a z my zkusenosti, to se sluchatkama nikdy nebude mit ty "koule" jako bez. Ja si na to nikdy, z hlediska kvality poslechu hudby, poradne nezvykl. z tohoto duvodu pouzivam do customů filtry - 9dB.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    vybral bych si něco od etymotic podle toho kolik za ně chceš utratit
    http://www.etymotic.com/consumer/hearing-protection.html

mám ty ER20 a sem nasranej pokaždý když si je zapomenu :)
    BABB
    BABB --- ---
    Čus, můžete mi někdo doporučit nějaký slušný špunty do uší? dík...
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    Report:

Tak jsem tak zjistil, že mám tinitus celý život nebo alespoň co si pamatuji. Když jsem byl malý, asi ho nebylo tolik, ale taky si pamatuji, jak jsem ulehával a v uších mi šuměnlo někdy a bylo to zvláštní. Někdy je i dost hlasitý, že třeba drobné zvuky z okolí neslyším, ale nikdy mi to nějak nevadilo, přišlo mi to přirozené. Až když jsem se o tom dočetl teď před měsícem a zkoumám to teď a snažím se to modulovat. Asi týden mi začal být protivný a začal jsem se toho pomalu děsit, až jsem se zase uklidnil, že ho mám vlastně celý život nebo aspoń léta letoucí a nikdy mi to nevadilo.

Btw, co teď tady píše RETICULI, tak pozoruju už nějakou dobu, že hlasitost a nápor toho šumění má návaznost na to, jak v práci při dvanáctkách sedím. Krk mám trochu předsazený, takže jo dost možná.

Co pomáhá (třeba bude někomu nápomocno):

- cca na minutu to dokáže až uplně ztichnout po masírování konečky prstů oblasti hned za ušima. Taktéž natahování kůže a masírování na straně hlavy nad a za ušima.
    - masírování přechodu hlavy v krk a na šíji. Uvolňování svalů v té oblasti
    - mentální technika na uvolňování oblastí v těle. Používám ji na cokoliv od svalů, přes vnitřnosti až po pocity uvnitř. Je dost účinná, dokážu si s ní třeba spravit bouřlivé trávení v řádu desítek sekund. Tady to asi nikomu nevysvětlím konkrétně, alebrž jsem na ni přišel sám, ale pro jednoduchost, prostě uvolňování se. To zřejmě všeobecně dokáže zmírnit až skoro odejít hučení/šumění na minimum a na znatelně delší dobu.

V zásadě napětí a stress svalový i duševní projevy zmohutňuje a někdy se tinitus (či co to je) zajede nahlas do čehosi jako automodu, kdy to tam pere o stošest jakoby to byl nějaký důvod v předhánění se s něčím - a je potřeba ho "vyhodit z konceptu" tím uvolněním. Pak se "uklidní" a zmírní, občas i na skoro neslyšitelnou hranici. Všeobecně se s tím dá docela pracovat. Kol a kolem se na tom dá vytěžit naučení se práce s psychikou, kdyby to někdo chtěl brát optimistickým způsobem. Protože jo, dost mě to teď v poslední době učí jak zacházet s nitrem.

Jednou se mi povedlo udělat něco hodně zvláštního, nějak jsem si vizualizací a manipulací bůhvíčehočijakéemoce dokázal přestavit odstřihnutí "napojení konců zvuků" - jo zní to přesně tak divně, jak to bylo divné. Nevím přesně k čemu napojení, ale jakoby zvukové projevy byly tak trochu tyčka či jindy kruh či jiný tvar a dají se nechat představit, či spíš vycítit, a měly nějaké "konce" a ty jde od "něčeho" odstřihnout. Tinitus jsem uspěšně na minuty uplně vypnul. Pak jsem zapomněl, jak jsem to udělal a co si při tom představoval přesně a zatím už to neumím zopakovat.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    Doktorce jsem rekl ze betaserc je k nicemu, rekla me ze mam nalez na krcni pateri a ze at se soustredim na to, a at hledim chodit na masaze. Zeptal jsem se na fer, jestli je tam sance ze to piskat nebude, neni... Lecit se mam, i kdyz to vylecit nejde. Nekdo tomu rika paradox.
    DIET
    DIET --- ---
    a jak je to teda s tinnitem z hudby? je vzdy s tim spojena i ztrata sluchu, nebo nemusi? se mi nejak nedari najit nikde

jinak, ve spanelsku jsem dostal "nimodipin", ale vse furt pri starym..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    Aby by jasno, kratkodobe piskani v usich kdykoliv ve dne, ktere odezni do 2 minut neni nic jineho nez vysoky tlak, nahle zvyseni, ktere sa tak pak manifestuje.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    TOTAL_MANGEL: Souvislost akurat s DJ Zinc-em
    VANJA
    VANJA --- ---
    ale tak todle nahly piskani v usich ktery odezni je celkem normalni ne? to se pak rika ze "na tebe nekdo mysli" ...none?
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    jo tyhle návaly mam obcas taky a vzdycky se modlim aby to tak nezustalo natrvalo, protoze to bych asi fakt sahnul po pistoli :))
    TOTAL_MANGEL
    TOTAL_MANGEL --- ---
    VANJA: je to hodně slušný mayhem. Málokdy člověk zažije, že mu v hlavě startuje stíhačka, docela bych se divil, kdyby tam nic neumřelo :)
    VANJA
    VANJA --- ---
    TOTAL_MANGEL: mno to jsem nekde slysel, u toho chvilkovyho intenzivniho piskani, ze to je vedlejsi ucinek toho jak odchazi jednotlivy bunky, kustky, neboco, do vecnych lovist. mozna to psal i nekdo driv tady. ptal jsem se na to na orl, a doktorka vubec nepochopila. taky by me zajimala pricina
    TOTAL_MANGEL
    TOTAL_MANGEL --- ---
    BANANABOY: btw. asi bych primo nehledal konkretni souvislost ze zinkem ...
    odraži to jak zrovna funguješ, chlast, drogy, stres, depky, vyčerpání apod. tomu rozhodně nepřidaji. Na druhou stranu ikdyž jsem držel zenovej ramadán, tak žádné znatelné zlepšení taky nepřišlo.
    čas od času mam takove "tinitové" ataky. Jdu si po ulici najednou zacne piskat v obou usich a zesiluje to az pres hranici snesitelnosti, pak to zase odezní. Ale je to takovy hukot, ze musim zastavit a idealne se i neceho chytit... zadnou souvislost s nicim jsem nevysledoval.
    TOTAL_MANGEL
    TOTAL_MANGEL --- ---
    bolest v zadech docela pomaha. Vyhodil jsem si plotynku a na tinitus si skoro ani nevzpomenu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam