• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROMANONKupujeme a prodáváme nemovitosti
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OTAVA: no ale pokud je neuhradí tak můžou jít po mě ne??? upřímně nemam moc velkou důvěru v náš právní systém a snažím se pokud možno k soudu nedostat i když bych měl tisíckrát pravdu...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    WARBABY8: kdyz do smlouvy jasne napises ze vsechny dluhy vznikle na danem byte do dne prodeje prodavajici uznava jako svoje a zavazuje se je uhradit tak asi jo.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GHOSTSTALKER: a může se teda byt na kterym je hypotéka plus tenhle dluh protat bez rizika pro kupujícího?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    OTAVA: jsem pravnik a ro, ze to plati i na dluhy pred 1.1. bych nevylucoval
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GHOSTSTALKER: v tom pripade to ale bude pouze dluhy od 1.1.2014, nedovedu si predstavit ze to bude platit zpetne.

To je ovsem spis dotaz pro pravniky.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    OTAVA: Od 1.1.2014 dluhy souvisejici se spravou (prevdepodobne) prechazeji na noveho vlastnika bytu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OTAVA: no spíš mi jde o to aby tam nenaskákaly další dluhy při převodu, protože známej mi řekl že v tomhle případě nejde použít právnická úschova a tím by pak šli za mnou ne?

fond oprav podle novýho občanskýho zákoníku jde za majitelem bytu (nejsem právník, tohle mi tvrdili)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    REsp domluvis se sbankou ze z kupni ceny zaplatis hypoteku a baba dostane zbytek mimo, banka pak zrusi zastavu, to neni problem.
    Banky dokonce umej i to ze zaplatis jeji hypotekou svoji hypoteku. Puvodni zastava se zrusi a zapise se nova, je to pomerne standardni, ale banky maji radsi kdyz si pak beres tu novou hypoteku u nich - nim papirovani,z astava se nemusi prepisovat. Urcite te na to buou lamat, ale pokud nabidnou dobry podminky, klidne do toho jdi.

Urcite nedavej babe penze s tim ze ona tu hypoteku nejak zaplati !!!!!
    Klidne se muze stat ze baba prachy shrabne, hypoteku nezaplati a ty budes mit byt s hypotekou a nebudes mit ani korunu, vsechno pouze se souhlasem jeji banky a podepsany, notarsky overeny.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    WARBABY8: tak hypoteku budes resit s tou bankou a da se to poresit - pokud ovsem prodejni cena pokryje aspon zbytkovou cenu hypoteky.

Dluh do fondu oprav jde za osobou, ne za bytem jestli se nepletu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Ahoj,

rád bych koupil byt, nicméně jsem se dozvěděl, že je na něm hypotéka a paní ještě dluží na fondu oprav. Je bezpečné do takové koupě jít? Byt se mi fakt líbí a dost o něj stojím, ale bymlo mi doporučeno dát od toho ruce pryč. Pokud jsou potřeba další informace dodám je...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    STOOL: K pozemku pod domem byste meli zakonne predkupni pravo. To se csak nevztahuje na zahradu, pokud tvori samostatnou parcelu. Doporucoval bych domluvit se s mestem rovnou na odkupu pozemku (mesto se tim i tak musi uz ted zabyvat, nebot ma predkupni pravo k domu - ktere zustane i po jeho samostatnem prevodu na vas, takze prip. nebudete dum snadno moci prodat dal).
    STOOL
    STOOL --- ---
    Ahoj, mám jalovej dotaz - ve čtvrtek jdeme na první prohlídku domu, o kterým uvažujeme ke koupi (jen jeden dům, ostatní vyhlídlý jsou byty). Je to dům na pozemku dosud městským se zahradou, která taky patří městu. Na dotaz makléřka po telefonu potvrdila, že je to v řešení s městem a že bez aktivního řešení tohoto by nebylo možný dům prodávat. Chtěl bych zeptat, pokud se nakonec rozhodneme pro tenhle dům, jakým způsobem postupovat, aby mi pak město neprodalo zemi pod nohama? Platí tam v případě zahrady nějaký předkupní právo nájemce (tedy majitele domu, protože zahrada není odjinud přístupná)? Díky!
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    WARBABY8: Tomu rozumím. Na to konto lze specifikovat do úschovy i toto. Tj výplata proběhne navíc po prokázaní bezdlužnosti. Ale to vnímám jako naprostou samozřejmost každého solidního schovatele s ohledem na novelizaci zákona kdy dluhy kupuješ s bytem. Stejně tak zadržuji u rizikových případů 50-100k na odhlášky TP (ať nemusíš sám) předání jednotky s přihlédnutím ke stavu apod. Exe se můžeš bát dycky. Ta ale může přistát na člověka čistého jak slovo boží dne po uhrazení kupní ceny do úschovy. Nicméně minimálně v OV katastr v takovém případě řízení o vkladu zastaví pokud mu předchází oznámení o uvalení exe na jednotku.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KROMANON: no já sem teď zjistil od předsedy sdružení že do fondu oprav současný majitel dluží asi 50K a bojim se aby nebyla na byt nějaká exekuce nebo něco jinýho...
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    WARBABY8: tak ono neni nutny se stim až tak stresovat, pouze podmínit úschovu peněz tak, že vyplacena bude až v momentě kdy se staneš majitelem a bude předloženo za a oznameni a provedeni vkladu a za b bude čisty lv resp zatizeny lv pouze tvymi zavazky. A pred samotnym provedenim vkladu overit, ze zadny exekuce nepribyly.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    WARBABY8: ano, po registraci na www.ceecr.cz.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OTAVA: spíš mi jde třeba o to jestli se můžu dovědět jestli jsou nějaký exekuce na majitele a podobně...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    WARBABY8: Pravo mas vedet asi vsecko, kdyz pak bude komplet tvuj ne ?

A pri prohlidce to je tezky, zalezi na tom co hledas.

Muzes zkusit nekomu zaplatit aby se na to podival za tebe: www.bytecheck.cz
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    mam dotaz: na co by se měl hlavně soustředit popřípadě zeptat při prohlídce bytu kterej bych chtěl koupit, případně na co mám všechno právo vědět...
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    IGRACEK: Měnilo se prd. Daň stále platíš ty pokud jste se smluvně nedohodli jinak. Je se trošku blbě změnila daň z daně z převodu na daň z nabytí. Nicméně povinnost ji ve 4% výši uhradit visí stále na téže straně, tedy straně prodávající. Trošku rozdíl je v povinnosti zpracovávání znaleckého posudku kdy můžeš využít buď hodnotu směrnou nebo právě posudek. Jinak rozhodující jsou právní účinky vkladu. Z toho co popisuješ tedy leden 2014.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam