• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROMANONKupujeme a prodáváme nemovitosti
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    CAL: říkáš, že jsou vymezeny jednotky, ale zároveň je spoluvlastněný dům. Nedává to smysl. Máte nepovitost v podílu, nebo vlastníte byty a jsou vymezeny společné části domu? Spíš si myslím že varianta jedna, protože u ostatních by byl problematický z tebou zmíněný způsob ovládání topení, spp apod. Můžu se mýlit, např, vymezení bytů za doby, kdy to bylo jinak, dneska musíš mít v prohlášení vlastníka dost věcí a to co popisuješ by ti při rozdělování neprošlo.

Pokud máte vymezené byty je to pro souseda asi lepší varianta, protože jej prostě může snadno prodat. Přesto to rozdělení, které popisuješ považuju za zásadní omezení hodnoty jako takové. V praxi jsem řešil celkem čtyřikrát a vždycky to byl příšernej voser na dlouho a za málo.

Pokud máte podíly, je to složitější prodat, ale dostáváš se do rizika prodeje spekulantovi, který už zajistí abys tam bydlet už nechtěl. Na tom, ale vždycky prosere cosi soused, protože podíl = za míň než samostatně vymezená nemovitá věc. Tam bych viděl víc prostoru k domluvě.x

Bylo by super, kdybys doplnil co co se jedná, pokud to pro tebe není moc osobní,. klidně pošli LV.
    Co pozemky kolem, nedá se tam nějak opřít o přístup atp?
    CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: Co popisuješ je pokerová situace. Může blufovat, ale odhalit jeho bluf tě může stát příležitost to koupit a určitě tě to bude stát soud. V takové situaci je zaplatit mu jeho bluf často lepší varianta. V takové situaci je celkem jedno, co říká zákon, je to stejné, jako bys byl normálně na trhu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: jak to ze ne. On si muze najít kupce a pak ti rekne cenu a ty řekneš ano nebo ne. A pokud by to pak reálně prodal za nižší cenu, tak to muzes napadnout a je klid...
    CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: Mně to všeobecné (v některých případech je právo zachováno) zrušení zas tak nesmyslné nepřijde. Konkrétně můj případ přesně ilustruje, že to právo bylo v praxi stejně obtížně realizovatelné kvůli absenci objektivní ceny. Pro cokoliv, co není standardní panelákový byt v průměrně starém baráku, se ani znalci ani kupující nemusí potkat na cenách ani v toleranci 50%. Z každého takového případu smrdí šméčko na kilometry. Nikdy nebyla žádná zvazná metodika, jak vyhodnotit odlišné odhady znalců ani nabídky "náhodných" zájemců z trhu. Můj soused nedává do baráku ani korunu, já mu to udržuju za svoje a jednou za dva roky mi nabídne, že si to, co jsem si opravil, můžu od něj koupit o 2 mega dráž, což je přísně vzato naprosto logické, takže by mi předkupní právo prostě nepomohlo.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    AQUARIUS: díky za odkaz. Vzhledem k tomu, že tu problematiku aktivně nesleduji, tak za 6 let mohla nastat řada změn. proto se ptám někoho, kdo má problematiku zvládnutou nebo se v ní pohybuje.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: aha tak to se omlouvám. Bohužel v našem banánistánu mě to fakt nepřekvapuje...
    CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: Můžu pomoct jen časovým vymezením: skončilo to někdy mezi 2019 a 2023. To jsou roky, kdy jsme zvažovali nějaké realitní operace a v jednom roce to platilo a v druhém ne.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GHOSTSTALKER: a nějaké podrobnosti, kdy, čím a kterým kokotem toto bylo zrušeno by nebyly?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GHOSTSTALKER: pokud vlastní polovinu nemovitosti každý jiný vlastník, tak uz neplatí, ze ho primárně musí nabídnout druhému spoluvlastnikovi a teprve pak někomu dalšímu?
    CAL
    CAL --- ---
    Pár možných vektorů útoku je: společná elektřina v baráku je přes můj elektroměr, máme společný plyn i vodu, topení je společné s ovládáním u mě, původní plynový kotel je teď sekundární zdroj, primární je tepelné čerpadlo, které jsem platil a zařizoval jen já. Smlouva o užívání společné věci je uzavřena s těmi sousedy, ale oni nemovitost před pár lety převedli na syna, takže teď žádná smlouva formálně neplatí a můžeme po nich chtít smluvní pokutu za nepřevedení závazku na nového majitele. To mě tak napadá z hlavy.
    CAL
    CAL --- ---
    Taky myslím, že předkupní právo už ze zákona není. Soused si řekl absurdní cenu a tváří se tak, že když jí nezaplatím, půjde s tím na trh a tam mu to někdo dá. To je jeho páka na mě. Já bych potřeboval, aby mu to na trhu nikdo nedal, resp. aby mu nabídli mnohem nižší cenu, aby pak vzal za vděk mojí nabídkou.

Problém je, že ta nemovitost je dost nestandardní - spoluvlastněný, 100 let starý a velkou rekonstrukci vyžadující rodinný dům se zahradou na kraji Prahy. Tím pádem rozptyl možných cen je obrovský na rozdíl třeba od panelákových klasik. Je tak klidně možné, že nějakého hejla na trhu skutečně najde, ale taky jak říká můj realiťák, že v případě nekooperace z mojí strany je jeho byt prakticky neprodejný. Já potřebuju, aby to byl ten druhý případ.
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    CAL: Já se snažím pochopit situaci a to, čeho se snažíš docílit. Chceš, aby ji vůbec neprodali, nebo aby ji prodali tobě, nebo aby se ji snažili prodat, ale neuspěli a pak jsi mohl přijít s nabídkou, která nepůjde odmítnout?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    WARBABY8: Na to předkupní právo jsi přišel jak?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: tak vzhledem k tomu, že máš předkupní právo, tak tě obejít nemůžou a za danou cenu jsi vždy první na řadě. Pokud se ptáš na to jak se chovat jako nepřizpůsobivý soused, aby nemovitost měla co nejmenší hodnotu, tak to už je jiná...
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    CAL: podle me neni treba byt svine, nebo myslis, ze by jsi jim zacal(a) vyhrozovat aby ti to prodali ? :) Podle me se jen domluvte ze to chcete z tohodle duvodu koupit. Vetsina normalnich sousedu da o fous lepsi cenu.
    CAL
    CAL --- ---
    Bydlíme v domku s jednou další rodinou, byty jsou samostatně vymezené. Oni to teď chtějí prodat a my tam nikoho jiného nechceme, takže jsme nuceni to koupit. Jdu si sem pro nápady jak dosáhnout toho, aby byl jejich byt s ideální polovinou ve zbytku nemovitosti co nejméně prodejný na volném trhu a my tedy měli co nejmenší konkurenci. Bohužel nejsem povahou moc svině a budu se to muset naučit :-D.
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    MART1NKA: k jakému účelu ? Dělám odhady. Kdyžtak pošta
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ahoj, mate niekto znameho odhadcu nemovitosti? P5.
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    CUKI: = zruseni a vyporadani spoluvlastnictvi

soud rozhodne, je-li nemovitost fyzicky nedelitelna, ze ji prirkne za nahradu ve vysi urcene znaleckym posudkem tomu, kdo projevi zajem, pokud projevi zajem vice osob, muzou pokracovat v zuzenem spoluvlastnictvi, budou-li chtit, anebo ji ziska ten z vice zajemcu, ktery prokaze nejuzsi vztah.. kdyz nebude mit zajem nikdo, proda se v drazbe a vytezek se rozdeli.. problematicka muze byt otazka naduzivani nad ramec podilu anebo naopak investice, tuto otazku muze soud resit na navrh nektere strany v ramci "sirsiho vyporadani"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam