• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    Pravidla jsou zatím jednoduchá: No Caps, No Spam, No Flame.

Máme je rádi. Někteří je sbíráme, nebo jen občas neodoláme a nějaké si koupíme. Pak si je fotíme, ukazujeme si je, klábosíme o nich, pečujeme o ně, kupujeme jim inkousty, mícháme jim inkousty, pak je od nich zase čistíme, čistíme si prsty od inkoustu, pusu od inkoustu, čistíme si uši a nosy od inkoustu. Rozebíráme je, pak je zase skládáme, chodíme s nima spát, probouzíme se s nima, ale hlavně ... hlavně s nima píšeme.

"Propisky jsou na vyplňování formulářů" -- Graham Greene

rozbalit záhlaví
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    PVO: A k tomu Liliputu konkrétně - je to dobrý pero, navíc k němu má Penshop i sponu, jen je těch závitů hodně a jsou dost droboulinké. Takže byla celkem sranda to trefit a našroubovat na konec pera. Totéž Supra a ta je ještě mosazná a těžká.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    PVO: Šroubování určitě (jako mechanismus) naprd není, mám pera stará přes šedesát let, co mají šroubování v pohodě, nebo moderní Kaweco taky OK, vlastně jich mám v globálu víc než nasazovacích. Kdyby to bylo na mně, tak si našetřím a připlatím za dobře servisovaného veterána.
    PVO
    PVO --- ---
    VLCACKA: to by me zajimalo - sroubovani tady u toho pera je na pytel (napr. forove delany zavit, cemuz se u tehle znacky nechce verit), nebo sroubovani obecne je podel tebe na pytel? ptam se, protoze bych tenhle model dost rad, jen porad vaham kvuli velikosti. kdybych mel vahat kvuli dvema vecem, seru na to.)
    predem diky!
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Lamy Safari Coral Neon mám taky, je to moje korektorské pero. Nemůžu si ho vynachválit.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Jo a své dceři jsem teď koupil do školy Lamy Safari Coral Neon :-)

je to ten vlevo .... asi to budu muset vyfotit sám, aby byla pořádně vidět ta barva :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    TETHALKA: Díky. Já mám právě na všech Parkerech F hroty a na všech Lamy EF hroty, takže jsem to neměl jak srovnat :-)
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Mám jednoho starýho Parkera s hrotem EF a oproti peru Lamy s EF píše silněji. Ne o moc, ale přece.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Já mám akorát jedenašedesátku, tak nemůžu sloužit.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Máte někdo zkušenost s EF hroty od Parkera? Já Parker s EF hrotem nikdy neměl, všechny moje Parkery mají hrot F (Vecror, Urban, Jotter). Jinak mám na všech perech EF (Lamy Logo, všechny Safari a Waterman).

Budu rozšiřovat svoji "sbírku" a

(1) 100% si koupím Sailor 1911 Young Gold

a pak jsou ve hře buďto
    (2) Lamy Studio s EF hrotem

nebo
    (3) Parker Sonnet Stainless Steel GT taky s hrotem EF.

A právě váhám mezi Lamy Studio a Parker Sonet. Sonet se mi líbí, ale nevím jak to má Parker s EF hroty ...... no, asi to budu muset risknout, jestli se rozhodnu pro ten Sonet :o)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    WIRUSS: Jsou. Opravdu záleží jen na inkoustu. Sheaffer se ani nepropíjí, ani nedělá moher. Mám to vyzkoušené. Zkoušel jsme různé inkousty. Hroty používám EF vždy. Nicméně já z Moleskine přešel na PaperBlanks, protože do těch se dá psát čímkoli a nemusím inkoust řešit.
    Ale Sheaffer inkousty používám i tak, protože mi vyhovují. Mám je v Lamy Safari (černý, červený, zelený, tyrkysový) a Lamy Logo Black (modrá)

Na téma Moleskine a inkousty ještě něco tady
    Inkyjournal - reviews of fountain pens, notebooks, moleskine and ink: moleskine friendly ink
    http://inkyjournal.blogspot.cz/search/label/moleskine%20friendly%20ink
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    LEON_KOWALSKI: To s tebou nemohu souhlasit i s EF hrotem jsou Moleskiny nepoužitelné pro lidi s perem/rollerem

Jinak Safari má celkově dost problém s inkousty, osobně teď asi nejvíce píši s TWSBI Vac mini a v něm Pilot Iroshizuku Ku-jaku a ve Waterman Carène Yama Budo, ty inkousty jsou skvělé a miluji ty barvy, jen ta cena, to je děs :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MILAZAJICEK: Já zkusil Diamine černý v LAMY Safari a už to víckrát neudělám.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Já používám inkousty SHEAFFER do LAMY per, SHEAFFER je jediný inkoust co píše normálně i do Moleskine diářů

No a do Watermanu používám Wateraman a do Parkerů Parker :-)

Pokud jde o Lamy, tak nevím jak inkousty, ale bombičky jsou v pohodě, ty používá naše malá do školy, koupil jsem jí "zmizíkovatelé", ty jsou speciálně dělané na to, že když je přejede zmizíkem, tak to zmizí :-)
    Ne že by ty normální nešly zmizíkovat, ale musí se to šudlit víckrát a pak to vypadá v sešitu blbě.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CLOVICEK: myslim ze to je dokumentní a ten od kohinoru maj vetsinou v paúirnictvi. ale diamine je asi setrnejsi
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    MILAZAJICEK: mám na cestě nějaký čínský Hero, rozhodl jsem se po letech zkusit zase plnící, tak jsem vybral z těch nejlevnějších. Uvidíme, ten dokumentární inkoust snad seženu. Zítra se projdu po městě. Díky za tipy :)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CLOVICEK: dával jsem to kdysi do experta a jeho vlastnosti to nijak nezměnilo. to potažený je charleston :(
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CLOVICEK: jestli to nechceš lejt do pera za x litrů tak bych se toho nebál. naplnis nebo dáš bombicku a jednou zacas proplachnes vodou. když se ti po pár měsících to pero nějak zásadně zanese že to nepůjde docistit tak koupíš za pár kaček nové. tak bych to řešil já pokud ti na odolnosti vůči vodě záleží nejvíc.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    MILAZAJICEK: no to jsou právě trable, kterým jsem se chtěl vyhnout. Případně máte zkušenosti, nebo nějaký tip na jiné psací potřeby? Mé požadavky jsou: tenká stopa, rychlé schnutí, voděodolnost a jemný otěr k papíru - a pentilkou zrovna psát nechci :-D Už jsem zkoušel i perové fixy s tenkými hroty. Tam ale většinou barva už propíjí na druhou stranu, což taky nemůžu potřebovat :(
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Teď teda píšu tímhle :)

MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CLOVICEK: Třeba ten dokumentní inkoust od Koh-i-noru mi totálně zalepil pero a to velmi rychle. Diamine mi zku..l Watermana. A i když jsem ho čistil a celé rozebral stejně mi v peru vzniká podtlak a pak musím občas zmáčknout bombičku nebo povolit konvertor. :(
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    FRAKIRA: Díky za tip, poreferuju až jej seženu.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    ANT_39: Pripadne Sailor ma pekny nedokumentni vodeodolny inkousty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam