• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Včera jsem si koupil inkoust (Sheaffer, moje oblíbená značka), dneska dostane Waterman Hémisphère nový konvertor a hned i nový inkoust :-)

VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    PVO: Ona je sundavací a zas tam dací, to spíš pro případ, že by to člověk nosil v kapse u košile třeba.
    PVO
    PVO --- ---
    VLCACKA: díky za info, mě se právě líbí, že je bez spony. tak mám asi jasno:)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    WIRUSS: Jasně, jenže mně se nechce kupovat patnáct per, než se trefím, protože jsou to jen krámy navíc.
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    Osobně mám asi 15 per ebaye či Ali, některé vypadají super, ale s kvalitou hrotu je to horší, dost často ho musíš upravit, mají problémy se startem a jsou špatně utěsněná tak vysychají. Na všech si skoro všimnu nějakého toho zmetku, který u kvalitních per nenajdeš, nebo to rovnou reklamuješ...

Ale pokud porovnám, jak se píše s pery od Lamy Al-Star a Safari, tak třeba Jinhao x450 i x750 je hrotem zadupávají hluboko do země, jen je třeba nají jedno lépe těsnící, ale za cenu jednoho plasťáku člověk pořídí 15 per a jedno si vybere ;-)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    ANT_39: Když jsem tuhle dostala pár Jinhao 250 a zkusila, pro jistotu natankovala Montblanc Winter Glow, ať to má teda pořádný mazadlo, tak byl při tahu cítit lehký odpor, který u hladších hrotů prostě není a to pero má lítat po papíru jako hrudka másla po rozpáleným teflonu. Na druhou stranu kopie Lamy od Lanbitou píše jedna báseň.

Přesně proto jsem psala hit or miss. Je to sázka do loterie, když budeš mít štěstí na dobrej kus, paráda, ale u těch serióznějších značek by to neměla být ruská ruleta, ale "koupím pero za určitý obnos, takže chci načepovat a psát a ne dobrušovat hrot nebo někde něco narovnávat" u 99,9% kusů. A pokud trefíš 0,1% šmejdstva, mít to kde reklamovat.

U jednoho Jinhao mi úplně vypadl feed z úchopu a musela bych to slepit vteřiňákem, aby to zase fungovalo, tak jsem se na to vyprdla a hrot použila do J. Herbina kde jsem si ten původní zneuctila. Pak mám dvě Lanbitou 3009, to jsou taková pidibrčka a jedno vysychá, druhé píše tak den dva a pak zdechne.

Obecně mi vadí i nemožnost moc vybírat hrot, buď je M nebo F a přes to vlak nejede. Nebo jsem neměla štěstí. Třeba Lamy je super kvůli výměně hrotů skoro u všech modelů a mé oblíbené Kaweco má nabídku od EF do B a za sedm stovek pero ze zlatým hrotem, což není na krásu, ale na výdrž. Velkým a příjemným překvapením pro mne byl třeba FranklinCovey Freemont, který stojí kolem šesti set a píše jako mnohem dražší pera. Jen má šířku hrotu pouze M.

Já se pak teda začala specializovat na starožitná pera, ale teď co jsem si oblíbila Kaweco, tak poslední tři pera jsou zase moderna, ale to už je otázka estétství, protože dělají hrozně hezkou modrou a navíc dva typy v této barvě transparentní.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VLCACKA: Jo, verim tomu, ze znackovy pera budou mit konzistentnejsi dilenske zpracovani, ze tam nebudou nahodny smejdy. Plus pravda je, ze vetsina z nich proste _vypada lip_. Mezi "velkyma" znackama je vic per, ktery maji dotazeny styl. Vsak jsem tu psal, ze z rady tech Jinhao ten levnej plast couha jak slama z bot.

Ale ten komfort psani mi neni moc jasnej. Je treba rozdil mezi entry-level pery typu Lamy Logo, Diplomat Traveller a "vyssi tridou"? Treba kdyz tim Lamy pisu reverzne, tak tam je ostra degradace komfortu. Ale ten cinan pise, nedavnos tu pouzila slovo "fanfarove" :) Mozna jsem mel kliku na kus.

To sberatelstvi chapu, poslednich par tydnu temer denne sjizdim e-bay :)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    ANT_39: Většinou jsou lépe dílensky zpracována a výstupní kontrola je pozornější. Takže pokud píšeš s čínou a pak s něčím pozorněji vyrobeným, poznáš to na komfortu psaní. Dál tam máš jakous takous záruku (u lepšího pera) když se něco mechanicky pokaká. A i kdyby ukázala, mně to chlopeň neurve. A to, že se Parkery vyrábějí v Číně, neznamená, že se tam vyrábí všechna pera. A o tom, kdy se psaní zasnoubí se sběratelstvím nemá asi smysl debatovat. :-D Ale abys nemyslel, taky je mám doma.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VLCACKA: Co maji lepsi pera navic? Cili ke kterym perum se clovek "propise" ze ty "na start" prestaonu vyhovovat? To je uprimnej dotaz, asi pet let pisu s Lamy Logo, a pise se mi s tim dobre, lip, nez s propiskou nebo s linerama, plusem je snadne doplnovani. Ale tim to hasne. Zadne prozreni, je to solidni psaci nastroj, a tecka. Da se na nejake cinnosti, zajmu, pozadavku demonstrovat, ze je urcite pero nevhodne?

Mam podezreni, ze ty cinaky se ukazou byt proste OK pera, budou drzet cistou linku, nebudou preskakovat, schnout ani "plakat", protoze jak tezke muze byt okopirovat design hrotu a "feederu" existujiciho kvalitniho pera, ktere se beztak v Cine vyrabi? A libovolnej dalsi nakup bude striktne v oblasti "tohle chci, protoze to chci".
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    Čínská pera jsou fajn na start, trochu hit or miss záležitost, ale takové Jinhao X450 chválil i Matt Armstrong. :-)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    PALUSHA: Sam nevim. Muj pristup byl, ze je to tak levny, ze jsem ochotnej zkusit, jestli mi to nahodou nebude sedet :) Az dorazi, reknu.

Luo Shi, uz je dokonce za EUR 1.95, OMG 10 % sleva :) http://www.ebay.de/itm/262894160165?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    ANT_39: Nasel jsem si na Ali Hero 616 (ktere jsem doted neznal) a dost se mi libi. Jenom tam nemuzu dohledat co to ma za mechanismus? Ma to bombicky? Nebo ten "vzduchovy vak" (nevim jak se tomu rika) .. nebo sroubovaci konvertor? Jo a kdyby byl link na Luo Shi za 2,24€, byl bych rad :) DIKY!!!
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Koupil jsem Jinhao 599 za EUR 2,49. Vcetne postovneho z Ciny. Silenstvi, za ty prachy nesezenu ani dopravu po Evrope...

Jinhao dela per vic, ale ve vetsine pripadu se snazi o nejaky zlate-stribrny hoch efekt, a vysledek na me pusobi jako nevkusny plastovy smejd. U te 599 si na nic nehrali, a IMHO to funguje lip. Za dve a pul Eura hrich nezkusit :)

Prislo v pondeli. Trochu byl problem ho rozepsat, mozna se spatne snasi s dokumentarnim Sailor Kiwa-guro. Ted, kdyz se rozepsalo, se s nim vsak pise dobre. Trochu (docela dost) nerad priznavam, ze se mi s nim manipuluje lip, nez s Diplomat Traveller, ktery jsem koupil asi o dva tydny driv. Libi se mi stihla pera, ale ukazuje se, ze tohle se mi zkratka lip drzi. Navic ma konvertor v cene, kdezto k Diplomatovi jsem ho musel dokupovat. Hrot je tuhy, flexi neumi. Reverzni psani zvlada subjektivne lip, nez moje tradicni Lamy Logo, ale to by mohlo byt inkoustem (byt v Lamy mam primo inkoust Lamy). Blbe se pri tom nicmene drzi, protoze rukovet je tvarovana pro "dopredne" drzeni.

https://drive.google.com/open?id=0B5mvX1Vim5eSRXZ3ekNvUW8weE0

Jeste mam na ceste cosi Luo Shi Student (EUR 2,24) a Hero 616 (EUR 1,37), tak jsem zvedav, co prijde :)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    PVO: A k tomu Liliputu konkrétně - je to dobrý pero, navíc k němu má Penshop i sponu, jen je těch závitů hodně a jsou dost droboulinké. Takže byla celkem sranda to trefit a našroubovat na konec pera. Totéž Supra a ta je ještě mosazná a těžká.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    PVO: Šroubování určitě (jako mechanismus) naprd není, mám pera stará přes šedesát let, co mají šroubování v pohodě, nebo moderní Kaweco taky OK, vlastně jich mám v globálu víc než nasazovacích. Kdyby to bylo na mně, tak si našetřím a připlatím za dobře servisovaného veterána.
    PVO
    PVO --- ---
    VLCACKA: to by me zajimalo - sroubovani tady u toho pera je na pytel (napr. forove delany zavit, cemuz se u tehle znacky nechce verit), nebo sroubovani obecne je podel tebe na pytel? ptam se, protoze bych tenhle model dost rad, jen porad vaham kvuli velikosti. kdybych mel vahat kvuli dvema vecem, seru na to.)
    predem diky!
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Lamy Safari Coral Neon mám taky, je to moje korektorské pero. Nemůžu si ho vynachválit.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Jo a své dceři jsem teď koupil do školy Lamy Safari Coral Neon :-)

je to ten vlevo .... asi to budu muset vyfotit sám, aby byla pořádně vidět ta barva :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    TETHALKA: Díky. Já mám právě na všech Parkerech F hroty a na všech Lamy EF hroty, takže jsem to neměl jak srovnat :-)
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Mám jednoho starýho Parkera s hrotem EF a oproti peru Lamy s EF píše silněji. Ne o moc, ale přece.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam