• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    LINKOS: dnes na festivalu Evolution v Holešovicích mi paní vrazila do ruky letáček, až doma jsem si všimla, že je na něm i bokashi: http://ekoprojektlibbychan.eu/content/14-libby-bokashi
    Nevím jestli tam paní měla i nějaké sady na prodej (stejně bych na to neměla cash). Mají e-shop, ale nevím jestli zasílají i do Čech, kdybyste se tam někdo chystal, můžete prosím zjistit, jak se dá koupit?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    doporučuji podívat na tento dokument mimo jiné i o kompostování
    PERMAKULTURNÍ PŮDY - 1. ČÁST — смотреть онлайн видео, бесплатно!
    http://rutube.ru/video/fcd62aedbfc80ddcec89322b0cdecf1f/
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    LINKOS: Diky. Se vším co jsi napsal souhlasím. Teda myslela jsem si to, a potřebovala jsem to slyšet od někoho dalšího diky
    Taky se těším, až to budu právě prohazovat. Proutí by bylo moc fajn, ale ne praktické při práci. Budu si ten kompost ze dřeva sama navrhovat, tak jsem na to zvědavá.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DAGLU: sluníčko bude lépe zvládat ten dřevěný, neb dřevo na slunci se nerozpálí tak jako plast, pokud dřevo napustíš několikrát nahřátým lněným olejem, vydrží to poměrně dlouho. Ty plastové navíc nemají dostatečný přísun vzduchu, kompostuje se v tom těžko a tráva už sotva. Navíc pokud chceš rychle kompost, tak je potřeba jej často přehazovat, což v tom plastovém jde dost obtížně. Pokud budeš chtít udělat dřevěný, chce to určitě víc komor.
    Nebo se zamysli nad jinými maretiály, třeba z cihel, nebo proutěný může vypadat dost pěkně(otázka je životnost), pokud to tedy nemůže být volně ložená kupka kompostu.
    TABBY
    TABBY --- ---
    DAGLU: Tak kompost muzes zvlhcovat, kdyz ti prijde na povrchu suchy.
    (Taky mam kocky. A mysi v kompostu bohuzel tez ;)
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    TABBY:dekuju moc. Myši neresime protože máme kočky. Omyvatelnost neřeším. To ze dřevo vydrží min mi zatím nevadí. Spíš resim aby makal kompost i na tom slunicku
    TABBY
    TABBY --- ---
    DAGLU: Nemluvim o slunicku, mluvim o mysich. Ze je to problem, kdyz chce kvalitni zeminu.

Co se slunce tyka, tak to by vadit mohlo. Zakryti pomuze. A k tomu drevu: pokud udelas ohradku ze dreva, tak to ti casem shnije. Vyhoda plastoveho komposteru spociva tez v jeho omyvatelnosti, coz se hodi, je-li nadoba "na ocich".
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DAGLU: Si tam zasad bezinku a ona ti to schova...
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    TABBY: Chci kompost pro kvalitní zeminu, ze zahrady mám jen trávu zatím, v budoucnu i trochu listí, z domácnosti chci dávat zbytky.
    Proč píšeš, že vyrobit nějaký kompost je asi problém, mluvíš o sluníčku?
    Tak kvůli sluníčku je asi lepší ten plastový? Váhám.
    Pro mě je ideál dvě oddělené pole cca 120 na 120 cm aby bylo možné kompost různě prohazovat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    DAGLU: Ne. Pecivo susim to pro slepice. Jinak teda pecivo v kompostu je pozvanka pro mysi. Pokud chces vyrobit nejaky kompost (a nevidis komposter jenom jako misto pro likvidaci bioodpadu), tak to je asi problem.
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Jo a kompostujete pečivo?
    A co sáčky určené ke kompostování, takové ty jakoby umělé?
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Kdo mi poradí? JAký kompostér mám zvolit, plast nebo domácí výroba ze dřeva, když mám jen stanoviště na sluníčku, bohužel nemám na zahradě ani kousek stínu. Jak je to s krytím toho kompostu ze dřeva? Připadá mi, že v plastu se to musí na sluníčku vařit-když tam dám vrstvu trávy. Nebo naopak to proschne příliš, když mám jen to slunné stanoviště.
    Mít přírodní zálivku (déšť) v tom ze dřeva taky není k zahození.
    Ten plastový mě vůbec neláká.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BAR_CA: anaerobní fermentace... Zajímavé, tak oni fermentují ledasco, tak je to asi logické, že tak i kompostují
    Mě docela překvapilo, že Japonci kompostovali, protože v tradiční kultuře i lidské exkrementy vozily na pole rovnou z domů, nezkompostované. Ale třeba je to moderní postup a tradičně to nedělali
    BAR_CA
    BAR_CA --- ---
    LINKOS: první, co na mě vyskočilo z googlu http://www.compostguy.com/bokashi-resource-page/
    česky http://em-biotek.cz/domacnostazahrada/kompostovani2
    každopádně to vypadá zajímě, díky!
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    LINKOS: rika mi neco 'bukake' ale to je spis humus nez kompost ;-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    říká někomu něco výraz "bokashi"? Měl by to být nějaký japonský způsob kompostování, víte někdo ja kto dělali?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: nevim :). idealne biomasou. ale urcite ne dusikem (je to jak s ostatnima rostlinama. rostou pak moc rychle)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    mám tu teď nějaký biouhel, přemýšlím, jestli ho přidat rovnou mezi žížaly, nebo jestli ho přidat až do odstaveného vermikompostu, co myslíte?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODOMERKA: čím tedy by bylo dobré hnojit stromy?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TABBY: asi myslel jiný živiny než dusík :). smrky, které se vysazují v rámci zalesňování na bývalých polích, rostou moc rychle a pak i obvykle hnijou. takže se hodí max na vánoce nebo jako ne zrovna ideální palivový dříví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam