• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    CAL
    CAL --- ---
    Z jiného soudku - chtěl jsem si změnit tarif elektřiny na ten pro tepelná čerpadla. Paní z PRE chtěla znát maximální příkon, ten je 8.5kW, pak řekla, že na moje jističe 3x32A je to moc _málo_, že na to je minimum 8.8kW. Nechápala, proč mi to nedává smysl, tak jsem to po chvilce vzdal a navrhl, že jediný logický výsledek teda asi je, že si mám snížit jističe na 3x25. Na to začala koktat, že pak mi ale přece budou vypadávat, ale stejně se tvářila, že nerozumí, proč mi to už vůbec nedává smysl. Mám úplně normální domácnost, lednička, pračka, myčka, elektrická trouba, světla... a když tu byl elektrikář připravovat jističe na tepelko, které samo na sebe požaduje 3x20A, tak říkal, že elektroměrové jističe 3x25 jsou tak na hranici a abych si radši pořídil 3x32. Já z toho chápu, že mi všichni ti profesionální, zkušení lidé (zdravím WARBABY8) dávají na výběr ze dvou špatných možností a tváří se, že tak je to normální. Buď budu mít jističe na hranici stability nebo musím žádat o nějakou výjímku. Co to je zas za kafkárnu? Tuší někdo?
    CAL
    CAL --- ---
    CERMI_FOX: Takových míst mám teď na novém čerpadle spoustu, ale už nemám sílu to řešit.
    CAL
    CAL --- ---
    CAL: Jenom hlásím, že čerpadlo mi už jede a zakázka skončila stejně, jako probíhala. Jednotliví lidé byly docela v pohodě a čerpadlo teď jede OK, ale jako celek byl Woltair úplně tragický. Lidi si u nich mezi sebou neřeknou vůbec nic, jedna profese nadává na druhou a když sem se je snažil trochu usměrnit maily a telefony a pojistit, aby to jako celek dávalo smysl, tak stejně každý, kdo přišel, nevěděl o projektu vůbec nic. Žádnej projekt na papíře, všichni vidí jenom generickou smlouvu typu "bude se instalovat tepelné čerpadlo", když topenáři volají na centrálu, co mají vlastně dělat, tak obchoďák, se kterým jsem domlouval požadavky, nemá čas a koordinátor jim předčítá asi jediný písemný záznam, který mají, což jsou mé maily. Když to viděl nějaký externista, který s nima přijel, tak to okomentoval "tohle je můj druhý pokus o spolupráci s Woltairem a je to zase katastrofa, tohle nemám zapotřebí", omluvil se a odešel.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Nemate nekdo kamarady v Nordline? Potreboval bych zjistit, jestli jejich tepelka nemaji nejake (neoficialni) rozhrani, seriovy port, cokoliv, cim by sly nastavovat parametry.
    IV0
    IV0 --- ---
    DED: No mc ne, akorát to teda už tolik nesleduju.
    DED
    DED --- ---
    IV0: tak treba tohle invertor nemá a normálně se prodává https://www.cerpadla-ivt.cz/cz/ivt-premiumline-eq
    a změnil si na invertor názor?
    IV0
    IV0 --- ---
    DED: Tak ono se to vyřešilo samo tím, že dneska už nic jiného než invertor nelze koupit :)
    DED
    DED --- ---
    IV0:
    HONANEK69: posunuli jste se nekam s nazorama ohledne toho invertoru? dodavatel mi nabizi (cpe) https://www.cerpadla-ivt.cz/cz/ivt-geo-600 ktery ma invertor... kam se veci posunuly za 8 let z vaseho pohledu? diky
    DED
    DED --- ---
    tak si to sem jen odložím, co jsem zjistil od paní na úřadě. co mi není jasný, proč je ta TČ dotace na elektřinu / přímotopy a ne na plyn. vždyť plyn taky není nějak zvlášť eko a obnovitelný...

    - původní nevyhovující zdroj - fotografie ze všech místností. Jen v případě nejasností si můžou vyžádat například fakturu od poskytovatele energie kde je vidět tarif
    - žádost posuzuje kterýkoliv kraj (nemusí to být JM)
    - platí jak pro přímotopy tak pro elektrokotle
    - firma co instaluje TČ na to musí mít oprávnění, aby se dalo žádat o dotaci
    - dotační program běží od roku 2021 a podmínky se v průběhu můžou změnit, peněz je ve fondu aktuálně dost
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    DED: U me se resilo, co bylo napsany v katastru. Mel jsem kombinaci kotel a elektrokotel. Nevim jaky vliv ma plynova pripojka. Kazdopadne bych doporucil zajit na urad a poptat se. Treba nas krajskej urad nerozjizdel novy kotlikovky a jede jen zelenou usporam (nezamenovat s verzi light pro duchodce). Zensky na urade rady poradej, alespon teda v Liberci to tak bylo.
    DED
    DED --- ---
    DED: ještě upřesním - kotlíkovou dotaci dostanu jen pokud topím tuhým palivem a jsem nízkopříjmový? Co musím udělat pro to, abych dostal tedy Zelenou úsporám - bude fungovat když odpojím plyn, zapojím 2 přímotopy do baráku na které dostanu přímotopný tarif... na základě faktury od poskytovatele energie se pak prokážu že jsem topil elekřinou? Jestli ty dotace někdo z vás řeší, tak klidně i pošta. díky
    DED
    DED --- ---
    starý barák, kde nikdo nebydlí... je tam ale přivedenej plyn a kotel, kterým se "topí". reálně tam ale nikdo není. chci dávat TČ - je nějaký způsob dosáhnout na dotaci? když prohlásím, že se tam topí i tuhým palivem, jak se to kontroluje? díky.
    IV0
    IV0 --- ---
    GIX: (Moderní kondenzační) plynový kotel pracuje na podobných teplotách jako TČ, ani pro souběžný provoz by nebyla potřeba vrstvená nádrž. Ale já bych ho zapojil stejně jako elektrokotel ve chvíli, kdy TČ zapne bivalenci. Pak může klidně jet i na vyšší teplotu, není třeba nic regulovat ani řešit teploty ani se trápit s hydraulikou, jenom je potřeba tuto informaci dostat z TČ, což by mělo jít vždy a snadno. Otázka je, jak se reguluje teplota v místnosti (toto je často oddělené od regulace zdroje tepla) a jestli je potřeba tuto regulaci přepnout na plynový kotel. Akumulační nádrž plynový kotel nepotřebuje, ale klidně se může zapojit i do ní.
    GIX
    GIX --- ---
    GIX: jeste koukam, ze Regulus maj nejakej prospekt s hezkejma nacrtkama https://www.regulus.cz/?download=prospekty%2Fcz%2Faku-nadrze-hsk_prospekt_cz.pdf
    GIX
    GIX --- ---
    CAL: Taky bych hrozne rad, ale bohuzel to zrejme neni bezny a 3 firmy co jsem poptaval to odmitly.

    Co jsem zjistoval, tak kombinace dvou zdroju s rozdilnejma teplotama se dela tak, ze poridis akumulacni nadrz s vice ohrivacima okruhama v ruznejch vejskach.
    Ten teplejsi zdroj (plyn, krbovou vlozku) zapojis do horni spiraly. Kdyz zapne, ohriva jenom horni cas akumulacni nadrze (tepla voda se drzi nahore) a spodni cast nadrze necha relativne chladnejsi tak, aby ji pomalu mohlo ohrivat TC (od toho voda stoupa nahoru a pokud TC stiha, tak kotel ani nepotrebuje spinat, protoze teplota nahore v nadrzi bude nad spinaci teplotou kotle).

    Do topneho okruhu pak beres nejteplejsi vodu seshora nadrze a vracis studenou dolu.

    Je to ale slozitejsi, protoze potrebujes nejaky ochranny ventily, aby se ti tepla voda nedostala na studenej vstup TC a tak.
    Zaroven chces kombinovat TUV a topeni.

    Kdyz se podivas na treba akumulacni nadrze Regulus, tak tam maj takovy s tunou vstupu a vystupu.

    A pak mi prislo zajimavy video https://www.youtube.com/watch?v=nce8VuXmgrU , kteri do toho asi vidi a jeste tam maj nejakej buffer etc.

    Kazdopadne hodne stesti a dej vedet, jak to dopadne
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    tenhle instalater ma paradni set videa:

    The Cold Hard Facts: Winter Heat Pump Performance Results Are In!
    https://www.youtube.com/watch?v=gMMyhBku6Ic
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    CAL: Hydraulicky to zapojit pujde. Je potreba zjistit jestli umi regulace ovladat bivalentni zdroj tepla. Pokud neumi, byla by potreba nadrazena regulace, ktera by na zaklade venkovni teploty prepinala zdroj. Podle me zbytecny a navratnost v nedohlednu.
    CAL
    CAL --- ---
    SANOUK: TČ je Alpha Innotec (LWD 90A) v kompletu s akumulačním zásobníkem a zásobníkem TUV. Plynový kotel v současnosti ohřívá TUV v boileru, ale ten se bude vyměnovat za ten nový, co dodají k tomu čerpadlu. Všechno by mělo být origoš, ale nejsem si úplně jistý, jestli mám hydrobox separátně vyjmenovaný v nabídce - může to být položka hydrulický modul HMD1 nebo SVT30274?

    Jinak já potřebuju vědět jenom orientačně, nechci tady po nikom, aby to vymysleli místo nich..
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    IV0: tak jedna věc je že ti na to nedají dotaci, pokud nezrusis starý kotel.
    Další věc jak to chceš regulovat? Chápu systém např. Kotel na dřevo plus plyn nebo TČ, kde prostě topis dřevem jak chceš a zbytek doháníš druhým zdrojem. Ale tady se o to akorát budou prát a TČ bude zapínat a vypínat což je to nejhorší co může být.
    Dále pokud nebydlíš na horách tak bivalentni zdroj poběží cca týden v roce a kvůli tomu držet kotel na plyn, revize, kominik... no nevím nevím.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    CAL: Ekonomicky to neni nesmysl, kdyz budou velky mrazy, tak plyn bude uspornejsi. Hydraulicky zapojeni by taky nemel byt problem. Trosku slozitejsi bude regulace. Takze ted otazky. Ma plynovy kotel prutocny ohrev TUV nebo ohriva boiler? Znacka cerpadla? Je k tomu origo hydrobox? Nestacil by kotel jen jako zalozni zdroj pro pripad poruchy nebo vypadku proudu (pouziti se zaloznim zdrojem)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam