• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    CAL
    CAL --- ---
    CAL: Zakázka pokračuje přesně jak začala, takže si musím vyhrnout rukávy a začít řešit sračky a jdu si pro rady. Teď hlavní věc, co řeším, že původní záměr byl nechat si plynový kotel i po instalaci TČ jako bivalentní zdroj. Laicky mi to přišlo jako dobrý systém, když náš současný kotel není zas tak starý, aby se ve špičkách používal kotel místo elektrické patrony, která se k TČ běžně montuje. Prodejce se ohledně toho dost kroutil už při návrhu, ale pak řekl, že to nějak zařídit půjde a podepsali jsme smlouvu bez přesnějšího vymezení. Teď když se byl topenář podívat, tak o zapojení kotle nevěděl a když jsem na tom trval, tak byl ochotný to tam nějak zbastlit přímo na topný okruh, ale bylo z toho vidět, že to vymýšlí na koleně a vůbec to není součástí systému toho TČ, takže jednak by to třeba nedělalo teplou vodu a jednak by to snad bylo na nějaké manuální přepínání, takže v podstatě úplně k ničemu. Když to po nich chci pořádně, tak se zas hrozně kroutěj.

    Vymyslel jsem si já nějakou píčovinu, která se dělat nemá a nebo jsou oni neschopní? Já si dokážu představit, že jako laik mám nesmyslné požadavky a představy, ale pak bych čekal, že mi to nějak vysvětlí. Oni pořád opakují, že TČ je nejlevnější a plyn už si mám zrušit, ale tohle ekonomický rozhodování je na mě a jiný argumenty nemají. Přesto je ale vidět, jak strašně moc to nechtějí dělat. Máte někdo představu, co za tím může být?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Update k TEAPACK:

    Dneska tu zase byli technici konečně opravit všechno co stálo za bačkoru a kdyby je tu býval potkal revizák, tak je vzal licnou přes držku...
    Ze 4 nahlášených závad opravili jen 2, protože k těm zbylým jim nikdo za poslední 3 týdny nebyl schopný dodat noty a já to za ně vymýšlet odmítám.

    Takže montéři zase nejsou takoví idioti, nicméně pořád to idioti jsou. Člověk je musí vodit za ruku ale pak dělaj dobře. Jejich manažeři jsou ale ještě větší idioti, než jsem si myslel. Takže jsme sepsali úhledný papír s výpisem všech nahlášených chyb, k tomu seznam opravených chyb a nakonec krátké povídání, jak jsou na tom špatně s informacemi a že jsem jim poskytl co šlo, ale i tak to bylo málo. Uvidíme, co na to jejich vedení...

    Prý ale za loňský rok udělal Dům kotlů kolem 1500 zakázek, z toho je 5 opravdu průserových (stejná úroveň jako u mně), a pak měli asi 100 zakázek, kde jim lidi řekli ještě před předáním, ať si to všechno zase odmontují a ať jim vrátí prachy a to včetně těch, co už měli na střeše soláry.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CERMI_FOX: mně běží oběhovky pro podlahovku nonstop - jak přímo ta u směšovačů, tak ta, co k tomu žene teplou vodu z akumulace. Oběhovku pro okruh z tepelka bych ale nechal na automatiku už kvůli úspoře elektřiny.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Kdyby někdo zvažoval Dům kotlů, speciálně pobočku z Kadaně, tak si pečlivě kontrolujte stav všeho při předávání, ideálně nechat to den běžet a až pak podepsat předávací protokol. Včera mi namontovali TČ a dneska ráno už řeším reklamaci.

    Omáčka zde: [TEAPACK @ Prace - jak zapadnout do (nejen noveho) kolektivu, mj. take klub mladych workholiku a support proti zmrdum v praci..] , víc už pak budu sypat klidně sem.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SANOUK: 120l
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    CERMI_FOX: O jak velky akumulacni nadobe se tu bavime?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    mám nově TČ, které je udělané tak, že TČ nahřívá akumulační nádobu (okruh1), která funguje jako tepelný výměník a nahřívá topný okruh podlahového topení (okruh2). Jak na okruhu1, tak na okruhu2 jsou oběhový čerpadla. Zjistil jsem, že když TČ nenahřívá, protože akumulační nádoba je nahřátá dost, tak to vypne jak čerpadlo na okruhu1 (to dává smysl), tak na okruhu2, což mi smysl moc nedává. Není to blbě? Logicky, když neběhá voda topným okruhem, tak ani akumulační nádoba nebude moc chladnout a tedy to nebude ani moc topit.

    Přepnul jsem ovládání těch dvou čerpadel na manuál, tj běží furt, teplota v akumulační nádobě rychle poklesla, což potvrzuje mou teorii, že to je udělané blbě.
    Druhá věc, vadí něčemu, že oběh. čerpadlo na okruhu1 bude běžet nonstop?
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Ahoj, postradame 13 venkovnich jednotek Fujitsu WOYA060LFCA, 6 kW, jednovrtlule. Kdyby nekdo nabizel, tak budu vdecnej za info. Zmizely ze skladu na severu Cech.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Acond, ceska vyroba, mivali i 4kW, nevim jak ted
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Zvažoval jsem nějaké malé tepelné čerpadlo na ohřev vody přez léto do bojleru, případně dotápění akumulační nádrže na podzim a na jaře. Nemůžete mě nějak nasměrovat? Představuju si nějaké malé čerpadlo.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    kdo to dělal nevím, plzeňský kraj ale jezdili z Phy tuším.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    CAL: tatík to od nich má a je spokojenej. taky oborech alpha.
    CAL
    CAL --- ---
    Nemáte někdo referenci na firmu Woltair, bývalé topite.cz? Mám od nich nabídku a návrh smlouvy (tepelné čerpadlo Alpha Innotec LWD 90A-HMD1, 9kW, projekt celkem za 380 tisíc), ale jsem z toho trochu nervózní. Člověk od nich vypadal zkušeně a byl sympatický, ale v kontextu jsou nějaké red flags. Člověk vypadal zkušeně nejen v tepelných čerpadlech, ale i jako obchodník, takovej ten co vás zpracuje pro cokoli, co potřebuje prodat. Pak jsem ho googloval a našel jako obchodního zástupce Alpha Innotec na Slovensku, což docela koliduje s prohlášením Woltair, že jsou neutrální k výrobci (jaká náhoda, že mi navrhli AI, že). Je strašně vidět, jak na to nemá čas (v této době chápu) a jak mají všechny procesy automatizované, pro stejných pár vstupních parametrů prostě vypadne stejný projekt, detaily se "nějak doladí". Ve smlouvě není žádný projektový plán, což nemusí být špatně, ale při té vytíženosti se bojím, kdo a kdy ty detaily vyřeší, aby si to dobře sedlo - už máme za sebou několik kol připomínkování a opravuju jim tam i úplně triviální věci, takže kolik přemýšlení asi dali těm těžkým. No, kdybyste měli referenci na Woltair nebo konkrétně na Patrika Kučeru, byl bych klidnější.
    HAFRAN_POWL
    HAFRAN_POWL --- ---
    Kvalitní Rothenberger Lamella hřeben 8-15 mm ROT-224500 za 584 Kč | ProfiNářadí.com
    https://www.profinaradi.com/rothenberger-224500-rot-224500?
    HAFRAN_POWL
    HAFRAN_POWL --- ---
    CERMI_FOX: tohle je tak nezanedbatelna vada ze se většinou neřeší, mam na to hřeben který to trochu dokáže srovnat ale do původního stavu to nikdy nebude. Většinou nam takhle jednotky uz přijdou od dopravy a ovlivňovat se to da velmi těžko. Pri odmrazovani ti proudí do téhle trubek stlačený plyn chladiva , v tu chvíli by ti měl vetrak vypnout pac by to bylo kontraproduktivní. V opacnym případě kdy topiš tak to snižuje kvalitu vyparovani...při odmrazovani je možný že u některých typů jednotek to proste neřeší relatkem které by to vyplo.
    Jako reklamujici kdyz je toho víc tak bych to aspoň srovnal tím hřebenem od technika...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: bohužel s tepelkama a fotovoltaikama je to z pohledu zákazníka děs a hrůza. Třeba se to za pár let trochu srovná.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: na reklamaci trvat asi budu, je tam těch problémů víc, u tohohle jsem si ale nebyl jistý. Tohle je prokletý kšeft, původní subdodavatel se na to vysral, navíc se to muselo po něm předělávat, pak zas nebyly nějaký součástky a ovládací destičky ....
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: teoreticky to být problém nemusí, ale máš to nový, takže bych trval na výměně tak jako tak. Pokud nemají fotku z instalace, že všechno bylo v pořádku, tak by ti to měli uznat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: jo a vůbec jim to nebylo blbý, takže předpokládám, že se budou hádat a bagatelizovat, že "to, šéfe, není problém"; zítra mám schůzu s předávajícím technikem, tak dělám palebnou přípravu
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: aha, tak to i tak je poměrně hodně. To ti takhle dodali? Já myslel, že sis to udělal sám. Pokud je tam toho víc, je to na reklamaci určitě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam