• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Rozjíždět se bude vždycky, kdyby ne, měla bys moc husté těsto, pořádně by neprokynulo, chleba by byl po upečení nízký a extra hutný. Místo ošatky můžeš použít jakoukoli nádobu vyloženou pomoučenou utěrkou - cedník, mísa, hrnec.. Nebo můžeš dát chleba kynout do formy na biskupský chlebíček, pak bude mít průřez jako toustový chleba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A vykopávám dotazem ke kvasovému chlebu.

    Nemám ošatku a tak nechávám kynout kváskový chleba tak nějak sám o sobě. Problém kdy se kvasinky pořádně rozjedou, tak nemám dostatečně pevné těsto a kyne mi to do šířky, takže výsledný chleba je poněkud placatý.

    Držím se poměru 5 dílů mouky a 3 díly vody, tedy 77% hydratace. Je fakt, že 40-50% bývá celozrnný žitná s podílem pohankové a zbytek je tedy 00 pšeničná, takže je možné, že by to chtělo víc lepku, aby to drželo.

    Je tedy potřeba pořídit ošatku? Nebo mám někde nějakou technologickou chybu? Míň vody?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pro začátek jsem dala všem práva k nástěnce, pokud máte nějaký dobrý zdroj info - sem s ním.

    V ideálním případě pak ještě někde zkusím postupně archivovat recepty, co se tu, doufám, objeví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak pro začátek diplomka o mléčném kvašení. Naložím květák a večer upravím záhlaví a nástěnku.

    http://is.muni.cz/th/326403/lf_b/bakalarska_prace_mqstvghy.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam