• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: a nespadne to pak při přenášení do trouby?
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Cha, teď jsem si vzpomněla - Klára na kopci má dost propracovaný postup i s videonávody (http://conovehonakopci.cz/?p=5017), ve spodní části diskuse jsou videa od pekaře Víti. Je na nich vidět, jak asi tuhé/tekuté těsto, jak ho stáčet a tak podobně.

    Ad domácí kvasení - s mužem experimentuje v oblasti domácích vín z bezu (květy i plody), šípků a dalších plodin. Daří se. :-)
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Rozjíždět se bude vždycky, kdyby ne, měla bys moc husté těsto, pořádně by neprokynulo, chleba by byl po upečení nízký a extra hutný. Místo ošatky můžeš použít jakoukoli nádobu vyloženou pomoučenou utěrkou - cedník, mísa, hrnec.. Nebo můžeš dát chleba kynout do formy na biskupský chlebíček, pak bude mít průřez jako toustový chleba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A k další debatě - co doma kvasíte, co byste chtěli zkusit vykvasit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A vykopávám dotazem ke kvasovému chlebu.

    Nemám ošatku a tak nechávám kynout kváskový chleba tak nějak sám o sobě. Problém kdy se kvasinky pořádně rozjedou, tak nemám dostatečně pevné těsto a kyne mi to do šířky, takže výsledný chleba je poněkud placatý.

    Držím se poměru 5 dílů mouky a 3 díly vody, tedy 77% hydratace. Je fakt, že 40-50% bývá celozrnný žitná s podílem pohankové a zbytek je tedy 00 pšeničná, takže je možné, že by to chtělo víc lepku, aby to drželo.

    Je tedy potřeba pořídit ošatku? Nebo mám někde nějakou technologickou chybu? Míň vody?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pro začátek jsem dala všem práva k nástěnce, pokud máte nějaký dobrý zdroj info - sem s ním.

    V ideálním případě pak ještě někde zkusím postupně archivovat recepty, co se tu, doufám, objeví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak pro začátek diplomka o mléčném kvašení. Naložím květák a večer upravím záhlaví a nástěnku.

    http://is.muni.cz/th/326403/lf_b/bakalarska_prace_mqstvghy.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam