Jinak jsem prozatím úspěšně zkysala kimči a řepu a dnes jsem naložila květák.
recepty:
Řepa I.
Nastrouhat syrovou, oloupanou řepu, promíchat s 2% objemu řepy soli, napěchovat do kvasicí nádoby, zatížit, aby řepa byla ponořená (pustí to spoustu šťávy), zakrýt nádobu, aby tam mělo přístup méně divokých bakterií z okolí. Případně se tam dá dát startovací kultura - lžíce jogurtu.
Výsledkem je hlavně skvělá šťáva, samotná řepa takhle zkvašená není moc zázrak. Ale je to za pár dní hotové.
Daleko lepší je polský způsob - nakládání do vody.
Řepa II.
Oloupanou řepu nakrájet na silnější plátky, naskládat do kvašáku a proložit plátky cibule, přidat pár hřebíčků, nové koření a podrcené stroužky česneku. Zalít převařenou vodou, zavíčkovat. NEchat stát v teple tak dva, tři týdny. Sbírat pěnu. Případně tam dát kus kvasového chleba.
Výsledkem byla krásně kyselá řepa a hlavně výborný nálev, který se dal pít samotný. (nemělo to na mě žádné projímavé účinky). Byla skvělá nastrouhaná s tvarohem a ořechy - dělala jsem to jako náplň do tortellin, ale při příštím zpracování to udělám jen jako pomazánku.
[ ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
Obojí je základ do borščů - ať už teplých a nebo studených.
Udělala jsem základní chybu při skladování - aby to zabralo méně prostoru, slila jsem nálev do lahve a řepu dala do krabičky. Během pár dní mi tato bohužel v lednici zplesnivlě. Ale kvas v pohodě.