• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILLY: počkej - jak 12 hodin vařit kyselo?

    Já jsem ho vždycky dělala tak, že jsem ve vodě rozmíchala něco aktivního kvásku, nakrájela do toho brambory a nalila namočené sušené houby a uvařila do měkka. Takže tak maximálně 30 minut.

    A teda kvásek normálně pěstovanej žitnej, ty sušený v prášku mi nikdy nevzešly.
    MILLY
    MILLY --- ---
    MILHAUZ: Ke kyselu: napadá mě jen, že čim dýl se nechá kvásek namočnej ve vodě (rozmíchanej), tím kratší dobu je pak třeba kyselo vařit. (tzn, např. místo 12. hodin 24)


    Zajímavá diskuze. :-) Osobně jsme zatím doma kysali jen mlíko- přičemž jsme objevily, že mu to jde líp ve skleněný láhvi než v plastový.

    Zuzkaou: díky za recepty zatím, případné zavalení dotazy přijde posléze. .-) Nechce se mi teď nic hledat...- ale případně.....- jak má vypadat vhodná nádoba na kvašení?


    VIKY_K: Zkoušeli jsme jablečný...- přidat ke strouhanejm jabkám, zalitejm vodou, kůrku chleba a denně zamíchat, ale vlezly nám do něj octomilky (vítr nám z něj odfoukl plátýnko) a ocet se zkazil.
    Byl to asi tenhle recept: http://www.zeny.cz/magazin/zdrava-vyziva/jablecny-ocet--domaci-vyroba.aspx
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    BOOK!
    kvass: http://www.enjoyyourcooking.com/beverage-recipes/russian-rye-bread-drink-kvass.html

    uz nejaky cas peceme kvaskovy chleba a neni nic jednodussiho a lepsiho. kvasek zalozen doma pouze zitna mouka a voda a je nesmrtelny a skvely.

    apropo nejake vychytane recepty na kyselo? respektive uz jsem nejake kyselo delal, bylo moc dobre, spis by me zajimaly nejake osvedcene finty.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Zkoušeli jsme jablečný, ale vznikla z toho kysele smrdící a velmi podivně chutnající hmota jdoucí přímo do záchoda. Šli jsme na to amatérsky, z premisy "nastoruháme jablka a za dostatečného přístupu vzduchu nedojde k alkoholovému, ale k ocotovému kvašení".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Olive - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Olive#Traditional_fermentation_and_curing

    jj - olivy sem patří. Teda některý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A velmi bohatý katalog studií. http://naldc.nal.usda.gov/


    A jdu spát.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Moderní techologie v tradičním kvašené - full text
    http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1939&page=11
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aehm
    Recipe for Garum or liquamen, the Roman fish sauce
    http://www.coquinaria.nl/english/recipes/garum.htm

    A uheráky, pršutky a takové ohavnosti
    Cured Meats
    http://curedmeats.blogspot.cz/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kombucha je tady taky doma
    Kombucha - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha

    Mimochodem - děláte někdo octy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A propos - olivy naložené v slaném nálevu, aby byly jedlé? Nefermentujou se taky?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Wild Fermentation | Fermentation makes foods more nutritious, as well as delicious! :: Wild Fermentation
    http://www.wildfermentation.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pár zajímavých receptů uschovaných na příště

    http://paleodietlifestyle.com/fermented-food-recipes/
    rajčatová kysaná salsa a broskové čatní.

    http://www.damyko.info/ForumC/viewtopic.php?p=394&sid=43faac3abeb4d05a4482fa5ad8435d88
    kvašené houby

    okurkové kimči (normální kvašáky mi nechutnaj)
    http://aeriskitchen.com/2009/08/cucumber-kimchi-oi-sobagi-%EC%98%A4%EC%9D%B4-%EC%86%8C%EB%B0%95%EC%9D%B4/

    databáze indických pickle (nalezeno, neprozkoumáno)
    http://www.indianfoodforever.com/pickles/

    zelené fazolky
    http://heartlandrenaissance.com/2010/08/lacto-fermented-dilly-beans/
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Dnes jsme zakoupili takovou tuhle kameninovou nadobu a budeme kvasit.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak ke kimči je vhodé shlédnout nějaké video
    How to Make Kimchi - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=fznTL6TzsqI


    A tady recept z Momofuku
    Momofuku’s perfectly prickly cabbage kimchi - food - TODAY.com
    http://today.msnbc.msn.com/id/33482489/ns/today-food/t/momofukus-perfectly-prickly-cabbage-kimchi

    a tady pak celkem podrobné pdf
    http://www.traditionaltx.us/Heidi's%20kimchi%20recipe.pdf

    docela dost info (hlavně o tradičních variacích) je na wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Kimchi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    recept kysaný květák

    Rozebrat květák na růžičky, zalít vodou, přidat nové koření, bobkový list, pepř a 2% objemu kvasící nádoby soli. Přivést k varu a dvě, tři minutky vařit.

    Do kvasící nádoby naskládat květák a proložit ho česnekem a cibulí. Zalít nálevem, zavřít a nechat kvasit.

    Dnes jsem to naložila a tak ještě nevím co z toho vyleze. Našla jsem taky recepty na kvašený květák s kořením z indických přihrádek, což taky bude určitě moc dobré.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak jsem prozatím úspěšně zkysala kimči a řepu a dnes jsem naložila květák.

    recepty:

    Řepa I.
    Nastrouhat syrovou, oloupanou řepu, promíchat s 2% objemu řepy soli, napěchovat do kvasicí nádoby, zatížit, aby řepa byla ponořená (pustí to spoustu šťávy), zakrýt nádobu, aby tam mělo přístup méně divokých bakterií z okolí. Případně se tam dá dát startovací kultura - lžíce jogurtu.

    Výsledkem je hlavně skvělá šťáva, samotná řepa takhle zkvašená není moc zázrak. Ale je to za pár dní hotové.

    Daleko lepší je polský způsob - nakládání do vody.

    Řepa II.
    Oloupanou řepu nakrájet na silnější plátky, naskládat do kvašáku a proložit plátky cibule, přidat pár hřebíčků, nové koření a podrcené stroužky česneku. Zalít převařenou vodou, zavíčkovat. NEchat stát v teple tak dva, tři týdny. Sbírat pěnu. Případně tam dát kus kvasového chleba.

    Výsledkem byla krásně kyselá řepa a hlavně výborný nálev, který se dal pít samotný. (nemělo to na mě žádné projímavé účinky). Byla skvělá nastrouhaná s tvarohem a ořechy - dělala jsem to jako náplň do tortellin, ale při příštím zpracování to udělám jen jako pomazánku. [ ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]

    Obojí je základ do borščů - ať už teplých a nebo studených.

    Udělala jsem základní chybu při skladování - aby to zabralo méně prostoru, slila jsem nálev do lahve a řepu dala do krabičky. Během pár dní mi tato bohužel v lednici zplesnivlě. Ale kvas v pohodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam