• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MILHAUZ: zkouseli jste nekdo? je to moje oblibene piti v lete na vychode, rada bych ho ozkousela, aspon bych spotrebovala prilezitostne zbytky chleba... sel by pouzit normalni, cesky, kupovany chleba? imho jo, kdyz se tam pridava drozdi... chapu to spravne? Dik.
    MILLY
    MILLY --- ---
    MILHAUZ: Ke kyselu: napadá mě jen, že čim dýl se nechá kvásek namočnej ve vodě (rozmíchanej), tím kratší dobu je pak třeba kyselo vařit. (tzn, např. místo 12. hodin 24)


    Zajímavá diskuze. :-) Osobně jsme zatím doma kysali jen mlíko- přičemž jsme objevily, že mu to jde líp ve skleněný láhvi než v plastový.

    Zuzkaou: díky za recepty zatím, případné zavalení dotazy přijde posléze. .-) Nechce se mi teď nic hledat...- ale případně.....- jak má vypadat vhodná nádoba na kvašení?


    VIKY_K: Zkoušeli jsme jablečný...- přidat ke strouhanejm jabkám, zalitejm vodou, kůrku chleba a denně zamíchat, ale vlezly nám do něj octomilky (vítr nám z něj odfoukl plátýnko) a ocet se zkazil.
    Byl to asi tenhle recept: http://www.zeny.cz/magazin/zdrava-vyziva/jablecny-ocet--domaci-vyroba.aspx
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    BOOK!
    kvass: http://www.enjoyyourcooking.com/beverage-recipes/russian-rye-bread-drink-kvass.html

    uz nejaky cas peceme kvaskovy chleba a neni nic jednodussiho a lepsiho. kvasek zalozen doma pouze zitna mouka a voda a je nesmrtelny a skvely.

    apropo nejake vychytane recepty na kyselo? respektive uz jsem nejake kyselo delal, bylo moc dobre, spis by me zajimaly nejake osvedcene finty.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Zkoušeli jsme jablečný, ale vznikla z toho kysele smrdící a velmi podivně chutnající hmota jdoucí přímo do záchoda. Šli jsme na to amatérsky, z premisy "nastoruháme jablka a za dostatečného přístupu vzduchu nedojde k alkoholovému, ale k ocotovému kvašení".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Olive - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Olive#Traditional_fermentation_and_curing

    jj - olivy sem patří. Teda některý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A velmi bohatý katalog studií. http://naldc.nal.usda.gov/


    A jdu spát.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Moderní techologie v tradičním kvašené - full text
    http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1939&page=11
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aehm
    Recipe for Garum or liquamen, the Roman fish sauce
    http://www.coquinaria.nl/english/recipes/garum.htm

    A uheráky, pršutky a takové ohavnosti
    Cured Meats
    http://curedmeats.blogspot.cz/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kombucha je tady taky doma
    Kombucha - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha

    Mimochodem - děláte někdo octy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A propos - olivy naložené v slaném nálevu, aby byly jedlé? Nefermentujou se taky?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Wild Fermentation | Fermentation makes foods more nutritious, as well as delicious! :: Wild Fermentation
    http://www.wildfermentation.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pár zajímavých receptů uschovaných na příště

    http://paleodietlifestyle.com/fermented-food-recipes/
    rajčatová kysaná salsa a broskové čatní.

    http://www.damyko.info/ForumC/viewtopic.php?p=394&sid=43faac3abeb4d05a4482fa5ad8435d88
    kvašené houby

    okurkové kimči (normální kvašáky mi nechutnaj)
    http://aeriskitchen.com/2009/08/cucumber-kimchi-oi-sobagi-%EC%98%A4%EC%9D%B4-%EC%86%8C%EB%B0%95%EC%9D%B4/

    databáze indických pickle (nalezeno, neprozkoumáno)
    http://www.indianfoodforever.com/pickles/

    zelené fazolky
    http://heartlandrenaissance.com/2010/08/lacto-fermented-dilly-beans/
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Dnes jsme zakoupili takovou tuhle kameninovou nadobu a budeme kvasit.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak ke kimči je vhodé shlédnout nějaké video
    How to Make Kimchi - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=fznTL6TzsqI


    A tady recept z Momofuku
    Momofuku’s perfectly prickly cabbage kimchi - food - TODAY.com
    http://today.msnbc.msn.com/id/33482489/ns/today-food/t/momofukus-perfectly-prickly-cabbage-kimchi

    a tady pak celkem podrobné pdf
    http://www.traditionaltx.us/Heidi's%20kimchi%20recipe.pdf

    docela dost info (hlavně o tradičních variacích) je na wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Kimchi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    recept kysaný květák

    Rozebrat květák na růžičky, zalít vodou, přidat nové koření, bobkový list, pepř a 2% objemu kvasící nádoby soli. Přivést k varu a dvě, tři minutky vařit.

    Do kvasící nádoby naskládat květák a proložit ho česnekem a cibulí. Zalít nálevem, zavřít a nechat kvasit.

    Dnes jsem to naložila a tak ještě nevím co z toho vyleze. Našla jsem taky recepty na kvašený květák s kořením z indických přihrádek, což taky bude určitě moc dobré.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak jsem prozatím úspěšně zkysala kimči a řepu a dnes jsem naložila květák.

    recepty:

    Řepa I.
    Nastrouhat syrovou, oloupanou řepu, promíchat s 2% objemu řepy soli, napěchovat do kvasicí nádoby, zatížit, aby řepa byla ponořená (pustí to spoustu šťávy), zakrýt nádobu, aby tam mělo přístup méně divokých bakterií z okolí. Případně se tam dá dát startovací kultura - lžíce jogurtu.

    Výsledkem je hlavně skvělá šťáva, samotná řepa takhle zkvašená není moc zázrak. Ale je to za pár dní hotové.

    Daleko lepší je polský způsob - nakládání do vody.

    Řepa II.
    Oloupanou řepu nakrájet na silnější plátky, naskládat do kvašáku a proložit plátky cibule, přidat pár hřebíčků, nové koření a podrcené stroužky česneku. Zalít převařenou vodou, zavíčkovat. NEchat stát v teple tak dva, tři týdny. Sbírat pěnu. Případně tam dát kus kvasového chleba.

    Výsledkem byla krásně kyselá řepa a hlavně výborný nálev, který se dal pít samotný. (nemělo to na mě žádné projímavé účinky). Byla skvělá nastrouhaná s tvarohem a ořechy - dělala jsem to jako náplň do tortellin, ale při příštím zpracování to udělám jen jako pomazánku. [ ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]

    Obojí je základ do borščů - ať už teplých a nebo studených.

    Udělala jsem základní chybu při skladování - aby to zabralo méně prostoru, slila jsem nálev do lahve a řepu dala do krabičky. Během pár dní mi tato bohužel v lednici zplesnivlě. Ale kvas v pohodě.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Trošku jo, ale ne o mnoho. Nech to ve formě do poslední chvíle, otoč ji na pečící papír nebo nějakou podložku a rovnou to šoupni na vyhřítý plech do trouby. Chleba trochu tím vyklopením klesne, ale zase naroste, jak se kvasinky dostanou do tepla, proto je dobré mít v troubě hrnek s vodou nebo zastřikovat, ale to nejspíš víš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam