Ahoj, sháním radu od někoho, kdo si doma běžně dělá pickles. Já to zkouším letos poprvé a úplně nevím, jestli správně...
Zjara jsem objevil odkudsi z Maďarska dovážené kelímky pickles (různé směsi - papriky plněné zelím, okurky, květák, cibulky, dokonce i zelená rajčata a mini melounky...). Chuť byla naprosto výborná a tak jsem si to chtěl stejně připravit doma. Postupoval jsem podle těchto návodů:
http://www.jimejinak.cz/2011/08/pickles-kvasena-zelenina/
http://skramlikova.wordpress.com/tag/pickles/
Do kvašáku jsem dal zelí, zelené papriky (naplněné tím zelím), cuketu na kolečka, malé cibulky, pár paliček květáku a kousky mrkve. Už na začátku mi zelí nechtělo pouštět šťávu, jak je to třeba vidět v tomhle postupu:
http://www.reproplast.cz/detail-kuchynske-potreby-na-ovoce-a-zeleninu-stlacovaci-pruzina-na-zeli-pickles.html?_ID=3152009230229
Druhý den pořád nebyla zelenina ponořená (ani po zatížení), takže jsem doléval osolenou vodou. Pak jsem to 4 dny nechal. Teplota mohla kolísat mezi 24 - 27 stupni. Směs jsem asi nezvolil nejlépe, protože třeba květák byl jen tak tak načatý, ale cuketa už byla úplně na měkko zkvašená. Zelí, papriky, cibulky... byly asi OK. No ale ta chuť! Ona se té mé vysněné chuti moc nepodobá. Podle mně to má velmi nízkou kyselost (zdaleka to není třeba tak kyselé, jako kvašené zelí, které dělávali rodiče, nebo kvašáky (okurky), které dělávala babička). Místo takové té jemné kyselosti je to možná až trošínku nahořklé a nevím, čím to je. Plíseň se žádná neobjevila; může to být tou kombinací zeleniny?
Když jsem přendal obsah kvašáku do plastových kelímků s těsným víčkem (třeba do takových, v jakých se prodávají zavináče) a dal to do ledničky, tak asi po 3 dnech se víčka nafoukla. Vůbec netuším proč - čekal jsem, že se kvasný proces zastaví, jak se říká v návodech. Nicméně, chuť se nezměnila...
Co byste radili? Jinou směs? Jinak solit? Jinou teplotu? Použít tu chlebovou kůrku, o které říkají ve video návodu..?
Díky za jakékoliv tipy.