• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    NOLONGERTHERE: mysost? posles link?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    a další ukradnutelné knihy

    Peter Rainhart
    The bread baker´s apertience
    Download The Bread Bakers Apprentice epub
    http://longfiles.com/z9iyzixo1pcr/The_Bread_Bakers_Apprentice.epub.html

    peter reinhart's artisan breads every day
    1580089984 - Free Download from uploading - FilesTube.com
    http://www.filestube.com/5AtcIf6Pfsqa4esaECIdnV/1580089984.html
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ZUZKAOU:
    podle toho co rikas menapadlo, ze pred bourkou vetsinou byva dost vedro a proto se muze mliko zkazit driv. (lednicka treba nestiha chladit)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Zadělávám s ní chleba, nalít místo vody do nějaké polívky. Ale většina nakonec velká část zůstane v lednici, než ji po nějaké době zapomenutou najud a vyleju. Nebo z větších množství jde udělat sýr mysost (u Kláry z Kopce)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ZUZKAOU:
    dekuji o tom jsem vubec nemel ani tucha.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RAGNAROK: zkyslo mi v ledničce nepasterovaný který jinak vydrží tak o tři, čtyři dny dýl.

    V dávných dobách pytlíkového mléka se to na chatě (chlazení potoční vodou) dělo téměř automaticky.

    Interneti praví, že elektromagnetismus nějak urychluje růst kvasinek. http://www.mpreis.com/index.php?id=836
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ZUZKAOU:
    To je nejaka povera ze bourka zkysne mliko nebo se to skutecne deje?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Děláte někdo něco se syrovátkou? Tedy něco rafinovanějšího, než vychladit a vypít a nebo se s ní umejvat? Bouřka mi včera zkysla 2 litry mlíka a mám tu teď litr a půl syrovátky co zbyla po výrobě tvarohu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANYSA: je sežranej.

    Jinak byl moc dobrej. Ovařenej květák, cibule, česnek, bobkový list a nové koření. Zalito vroucím slaným roztokem, zatíženo a ponecháno cca 10 dní.

    Ke konci mi začal křísovatět, takže jsem ho převařila a včera jsem dojedla poslední růžičku.


    Zároveň jsem zkoušela další dva experimenty - zkysané listí brukvovitých (z wild fermentation) - nakrouhané listí kedluben, květáku a ředkviček, prosolit a napresovat. Jako zkysalo to, ale bylo to hnusné, protože se nějak posílily takové ty syrovodíkové cosi, co smrdí při vaření, ale pak zmizí. No, jsou zkompstované a jistě tomu kompostu udělají moc dobře.

    A ještě jsem zkoušela kišk http://en.wikipedia.org/wiki/Kashk - libanonská zkysaný bulgur. Smíchat bulgur s jogurtem, nechat 9 dní na teple a promíchávat. Pak to usušit na sluníčku (v troubě) a namlít na moučku. Chutná to tak moukovokysaně a dělá se z toho polévka a nebo se to používá místo jíšky. JEště to nemám otestované na receptu, ale samotné to je celkem dobré.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ZUZKAOU: jak vypadá ten tvůj květák ?
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    VIKY_K: Můžeš ji vypnou a nechat nakynout do tvaru v ní, jestli nemáš nastavitelný program, stalo se že nám doma vyšly krásné naýchané bochníky-kvádříky (i když s jinou než klasickou kůrkou, ale to vem čert).
    A taky šutry, když jsem se spolehla na nějaký pitomý nejdelší program, který to čtyřikrát prohnětal, naposled hodiny před pečení, takže tudy ne, klasicky těsto, nechat kynout, maximálně jednou-dvakrát během kynutí přeložit:) Házet to do rozpálené pekárny - nemám ozkoušené a bála bych si, že spadne, protože zas tak rozpálená nebývá:)
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    NOLONGERTHERE: Dobrý nápad, akorát remosku nemám. Asi to zkusím s domácí pekárnou (jestli se mi tam chleba vejde, to je druhá věc).
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: No... Jo i ne. Obecně to pekaři (ok, ne možná američtí, ale naši jo) nedoporučují, asi mají proč. Ze čtyř účastníků toho pokusu třem nejdřív chcíp - ok, bylo to možná jinou moukou nebo miskou, ale je troufalost tvrdit, že mléčné kvašení je samospasitelné a asi se to nerozjede. Pak už se plísně nerozjedou, ale v začátcích, kdy titrační kyselost zdaleka není tak vysoká, máš právě velkou možnost, že se to zvrhne, proto doporučují spíš pomalejší kvašení při nižších teplotách z méně vymleté mouky. Klára si ji mele sama, tak ji má čerstvou a nestane se jí to. Tak jen aby někdo nebyl překvapenej:)
    Ošatku nebo utěrku pořádně vysypat, nechat v ní vykynout a je to ok, přebytek muky se dá oklepat potom.) Přilepení na ošatku nesnáším - kdo to z toho má pak vydloubávat?
    VIKY_K: Remoska! Chleba možná zespodu trochu popraská, ale vytápět hodinu troubou je utrpení...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Tohle horko je skvělé pro kvásek, ale péct je utrpení. :-(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: no mléčný kysání je celkem agresivní bakterie a jak se rozjede, tak tam candidy, plísně a podobní hušajhlové moc nemaj nárok, protože se prostředí čím dál tím víc okyseluje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: jsem to naivka zkoušela bez kynutí v ošatce/formě. Takže se nevytvořila pevná vrstvička, které to pak udrží, zejména když člověk peče méně lepkový chleba.

    No a teď peču zase placku - ošatka sice byla, ale málo vysypaná, takže se mi při vyklápění ta pevnější membrána strhla a zůstala v ošatce.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Na druhou stranu, hrozí taky, že se ti dřív pommnoží to nežádocí a zplesniví. Moje zkušenost to není, ale stává se celkem často.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: A zkoušela jsi ten Cuketkův, přesně tak, jako je tady? http://www.maskrtnica.cz/?p=162 I s překlápěním na prkénko mi to funguje skvěle. Nerozkydne se, nezačně se trhat (pokud ho nesázím nedokynutý), stihnu ho i ozdobně nařezat. po vsunutí na obyč půlhodinu nahřívaný plech (bez papíru) se krásně nafoukne jako v pekárně, prostě žůžo. Je třeba jen vychytat tu správnou chvíli - a často kynu buď ve formě vyložené utěrkou, hodně pomoučenou, nebo tím papírem, ale to se mi tolik nelíbí, málo mouky na něm (ale zas bez překlápění) :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Bez Farmy. TV nemám. Může za to ZUZKAOU! ;)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZUZKAOU: Hlásím se k 5% podílu z těch 400 :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam