• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo chce křupavou zeleninu v pickles, tak tam dá vinné listy a nebo listy černého rybízu. Běžně se to dává do kvašáků, studie praví, že to listí obsahuje nějaké enzymy, které blokují narušení celulozy a tedy se zelenina nerozplizne.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: dekuju za tip!
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    prosím, poptávám Tibi krystaly na výrobu vodního kefíru

    (praha)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Fabrication du pain Max Poilâne à Lyon - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=u4RiJs1a92U&feature=player_embedded


    Jak se peče chleba u Poilânů. Nic moc o těstě, ale ta pec je nádherná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: na farmě, kde dělají kozí sýry. Je celkem pravděpodobné, že jí budou mít nadbytek a nebudou vědět co s ní.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    VIKY_K: diky, v norsku jsem si "brunost" velmi oblibil, i kdyz my jsme jedli jedine ten ze 100% kozi syrovatky. takze ted sehnat kozi syrovatku, nejake tipy??
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Jo, v ledničce v pohodě kvasí i žitný kvásek a bouřlivě.. Nechávám si trochu kvásku pro příště ve skleničce v horní poličce dvířek ledničky a abych mu dopřála, dala jsem mu ještě dvě lžíce mouky a potřebnou vodu, nakonec ho bylo něco málo přes půl skleničky. Do 4 dnů nakynul tak, že se prodral skrz šroubovací víčko ven. :-D Ale přežil, dneska chleba kynul bez problémů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    v ledničce nejsou procenta, ale stupně, pochopitelně...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: imho si to vrazil do té ledničky moc brzo a málo si to solil. Chce to alespoň týden, nebo i dva. V ledničce se to zastaví jedině, pokud tam máš skutečně méně než 4%. Třeba já to ve spodních poličkách rozhodně nemám.

    Ty dva recepty jsou od lidí profesionálně se věnující zdravé výživě a ti sůl neradi. Jenže vona aby zabraňovala osídlení nežádoucími kulturami, tak jí musí být alespoň 2%.

    Zelímu (a jinejm listovejm zeleninám) je potřeba narušit buněčnou strukturu - sůl a tlak. Buď se šlape a nebo v menším množství ho hnětáš. Jednak to pustí víc šťávy a druhak se k tomu pak ty bakterie snáz dostanou.

    U větších kusů zeleniny to normálně jde zalít slano-kořeněným nálevem.

    V záhlaví je odkaz na stažení wild fermentation - víc než doporučuju.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Ahoj, sháním radu od někoho, kdo si doma běžně dělá pickles. Já to zkouším letos poprvé a úplně nevím, jestli správně...

    Zjara jsem objevil odkudsi z Maďarska dovážené kelímky pickles (různé směsi - papriky plněné zelím, okurky, květák, cibulky, dokonce i zelená rajčata a mini melounky...). Chuť byla naprosto výborná a tak jsem si to chtěl stejně připravit doma. Postupoval jsem podle těchto návodů:

    http://www.jimejinak.cz/2011/08/pickles-kvasena-zelenina/
    http://skramlikova.wordpress.com/tag/pickles/

    Do kvašáku jsem dal zelí, zelené papriky (naplněné tím zelím), cuketu na kolečka, malé cibulky, pár paliček květáku a kousky mrkve. Už na začátku mi zelí nechtělo pouštět šťávu, jak je to třeba vidět v tomhle postupu:

    http://www.reproplast.cz/detail-kuchynske-potreby-na-ovoce-a-zeleninu-stlacovaci-pruzina-na-zeli-pickles.html?_ID=3152009230229

    Druhý den pořád nebyla zelenina ponořená (ani po zatížení), takže jsem doléval osolenou vodou. Pak jsem to 4 dny nechal. Teplota mohla kolísat mezi 24 - 27 stupni. Směs jsem asi nezvolil nejlépe, protože třeba květák byl jen tak tak načatý, ale cuketa už byla úplně na měkko zkvašená. Zelí, papriky, cibulky... byly asi OK. No ale ta chuť! Ona se té mé vysněné chuti moc nepodobá. Podle mně to má velmi nízkou kyselost (zdaleka to není třeba tak kyselé, jako kvašené zelí, které dělávali rodiče, nebo kvašáky (okurky), které dělávala babička). Místo takové té jemné kyselosti je to možná až trošínku nahořklé a nevím, čím to je. Plíseň se žádná neobjevila; může to být tou kombinací zeleniny?

    Když jsem přendal obsah kvašáku do plastových kelímků s těsným víčkem (třeba do takových, v jakých se prodávají zavináče) a dal to do ledničky, tak asi po 3 dnech se víčka nafoukla. Vůbec netuším proč - čekal jsem, že se kvasný proces zastaví, jak se říká v návodech. Nicméně, chuť se nezměnila...

    Co byste radili? Jinou směs? Jinak solit? Jinou teplotu? Použít tu chlebovou kůrku, o které říkají ve video návodu..?

    Díky za jakékoliv tipy.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    NOLONGERTHERE: mysost? posles link?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    a další ukradnutelné knihy

    Peter Rainhart
    The bread baker´s apertience
    Download The Bread Bakers Apprentice epub
    http://longfiles.com/z9iyzixo1pcr/The_Bread_Bakers_Apprentice.epub.html

    peter reinhart's artisan breads every day
    1580089984 - Free Download from uploading - FilesTube.com
    http://www.filestube.com/5AtcIf6Pfsqa4esaECIdnV/1580089984.html
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ZUZKAOU:
    podle toho co rikas menapadlo, ze pred bourkou vetsinou byva dost vedro a proto se muze mliko zkazit driv. (lednicka treba nestiha chladit)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Zadělávám s ní chleba, nalít místo vody do nějaké polívky. Ale většina nakonec velká část zůstane v lednici, než ji po nějaké době zapomenutou najud a vyleju. Nebo z větších množství jde udělat sýr mysost (u Kláry z Kopce)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ZUZKAOU:
    dekuji o tom jsem vubec nemel ani tucha.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RAGNAROK: zkyslo mi v ledničce nepasterovaný který jinak vydrží tak o tři, čtyři dny dýl.

    V dávných dobách pytlíkového mléka se to na chatě (chlazení potoční vodou) dělo téměř automaticky.

    Interneti praví, že elektromagnetismus nějak urychluje růst kvasinek. http://www.mpreis.com/index.php?id=836
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ZUZKAOU:
    To je nejaka povera ze bourka zkysne mliko nebo se to skutecne deje?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Děláte někdo něco se syrovátkou? Tedy něco rafinovanějšího, než vychladit a vypít a nebo se s ní umejvat? Bouřka mi včera zkysla 2 litry mlíka a mám tu teď litr a půl syrovátky co zbyla po výrobě tvarohu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANYSA: je sežranej.

    Jinak byl moc dobrej. Ovařenej květák, cibule, česnek, bobkový list a nové koření. Zalito vroucím slaným roztokem, zatíženo a ponecháno cca 10 dní.

    Ke konci mi začal křísovatět, takže jsem ho převařila a včera jsem dojedla poslední růžičku.


    Zároveň jsem zkoušela další dva experimenty - zkysané listí brukvovitých (z wild fermentation) - nakrouhané listí kedluben, květáku a ředkviček, prosolit a napresovat. Jako zkysalo to, ale bylo to hnusné, protože se nějak posílily takové ty syrovodíkové cosi, co smrdí při vaření, ale pak zmizí. No, jsou zkompstované a jistě tomu kompostu udělají moc dobře.

    A ještě jsem zkoušela kišk http://en.wikipedia.org/wiki/Kashk - libanonská zkysaný bulgur. Smíchat bulgur s jogurtem, nechat 9 dní na teple a promíchávat. Pak to usušit na sluníčku (v troubě) a namlít na moučku. Chutná to tak moukovokysaně a dělá se z toho polévka a nebo se to používá místo jíšky. JEště to nemám otestované na receptu, ale samotné to je celkem dobré.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam