• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOJZA: me se to samozrejme zakalilo, ale to jsem povazoval za pruvodni jev kvaseni, dtto jsem ochutnaval a chut super.
    Ale souhlasim se ZUZKAOU, nechaval jsem to na svetle v teple cca 35-40 hodin a pak dal do ledbnice a mam pocit, ze to jetste chtelo.

    Nevite, zda kdyz to vytajnu a dam na svetlo, zda se proces zas rozjede?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vám ty okurky kvasej nějak rychle ne? Jsem je v sobotu zalila, a včera pod vlivem zdejších termínů ochutnala a fakt ještě prokvašená není. Něco se tam děje, ale chce to alespoň do pátku.

    Zakalení naopak je známka že to kvasí.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    LA_PIOVRA: Zkusil jsem taky, ale neúspěšně.
    Polní okurky. 3 velké - tak 20 cm, 5 - 6 cm v průměru. Načtvrtkoval jsem je.
    Ve středu naloženo, v pátek ochutnáno. Příliš mnoho kopru! Brr.
    Možná příliš málo soli. Nálev se v pátek trochu zakalil, přestalo to asi kvasit...
    Každopádně, šlo to do kompostu :( Better luck next time.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: no žádoucí kyprost a vláčnost dosáhneš vysokým podílem kyselých složek (ideálně kyselina mléčná) z kvásku a podílem žitné mouky. I ten bramborový škrob s tím bude něco dělat.

    Vlhkost průmyslového chleba je většinou způsobená nedopečením - je tam tedy víc vody než, kdyby se dopekl pořádně, stačí ti tedy méně mouky a taky to pečeš kratší dobu.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: ok, pristi chleba zkusim s plechem vody na dne trouby!

    a jak to delaji v pekarnach, ze ten jejich chleba je i po trech a vice dnech vlhky? me to skoro vzdy vyschne - chleba je chutove skvely, do plesniveni ma daleko, ale neni tak vlhky. je to tou brambourou do testa?
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZUZKAOU: děkuji, myslela jsem, že kvasinky jsou bakterie:) ale koukám na wikipedii, že to jsou houby. Musím se dovzdělat!
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Takze dle rad KEDLUBNA_OBECNA jsme v sobotu nalozili okurcicky, v nedeli dopo uz v nich krasne probihal nejakej proces, jednu jsem ochutnal, byla dobra - jeste chtela ale trochu, vecer jsem je dal do lednice a budeme zkoumat slanost. Oproti receptu jsme dali jeste i snitku libecku, par madarskych kulatych feferonek a cibuli:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHANA: No v jogurtu nejsou kvasinky, ale bakterie mléčného kvašení, které jsou v kvasu. Spolu s kvasinkama - tedy zvířátky podobnými kvasnicím. Mléčné kvašení dodává kyselost, typickou pro kváskový chleba a ochranu kvásku před plísněmi a nežádoucími příbuznými bakterií i kvasinek.

    Do kvasu se ten jogurt dává kvůli tomu, že v žitné mouce spí spoustu potenciálních kvasinek, bakterií a plísní, které jen čekají na trošku vody. A když se tam od začátku dají ty mléčné, tak ty pak svým ponožením zabrání tomu, aby se tam vyvíjely ty, které nechceš.

    Jinak ta divoká zázvorovka bez kvasnic či vinných kvasinek asi fakt kvasí mléčně. Report přijde, až bude hotová i ona.
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZUZKAOU: někde v nějakém receptu na prvotní výrobu kvásku jsem četla, že je možné ho rozjet se lžičkou jogurtu. Tak z toho jsem usoudila, že jsou všechny ty kvasinky na jedno brdo a můžeme jim říkat mléčné nebo chlebové...


    Děláte někdo domácí ocet?

    Zkouším dělat jablečný ocet - jablka, voda a na rozjezd lžičku kvásku. Alkoholové kvašení už mi u dvou várek octů proběhlo a teď jsou uloženy asi na pět týdnů na kvašení octové. Nadchlo mě to, baví mě sledovat ty změny. Zatím ale nemohu poreferovat o žádných velkých výsledcích.

    Máte někdo tipy z čeho jde dělat ocet? Zkusila jsem zakvasit i mrkev a rybíz a dokonce i šlupky od melounu:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: Pokud máš na začátku pečení v troubě páru a dobře vyvinutý lepek, tak ti kynuté pečivo víc vyskočí, protože jaksi se zvýší elasticita, takže kvasinky můžou vyprdět víc CO2, aniž by se to potrhalo.

    Když tam máš jen suché horko, tak se naopak jen zatuhnou vazby.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    no me jen prijde, ze ta kurka treba tomu vysockemu trochu chybi. chapu, ze se s tim nemuzou tak patlat jako kdyz to nekdo dela doma a taky chapu, ze asi jedou na co nejnizsi teplotu tak, aby se jim chleb propekl a vznikla jim nejaka kurka.

    ja paru v obycejne troube nepouzivam a nic me k tomu nenuti, jsem spokojenej, tak by me zajimalo proc je to lepsi?
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MILHAUZ: Parní pece má dnes dnes většina moderních pekáren. Pak existuje takový dojem, jakože "parní pec" je něco übercool starověké a prazvláštní, to možná vyvolaly ty články a mšenském chlebu (jiná věc je pec na dřevo a "zauzená" vůně v kůrce, ale to má tak možná nuova pizzeria:)... A pak existuje jsou menší rozdíly mezi rotačními/etážovými pecemi...
    Pára je dobrá věc (správně použitá, tzn. nevhánět to tam moc dlouho/krátce!), ale úplně stěžejní není (ovlivní spíš kůrku a kresbu střídky, než chuť).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: nemám ponětí. Ale určitě nejde říct, že by pekárny byly stejné a nebo jen podobné ;-)
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: ted jsme byli ve vysokem n.jizerou, jedli jejich chleba, moc dobry, ale neco mu chybi. netusis treba v kolika stupnich to pecou? a pecou to vsechny vetsi pekarny vzdycky v parni peci? na to jsem se jich zapomnel zeptat. ale taky jsem si od nich koupil kvasek a udelam z nej chleba. na chut je kyselejsi nez muj, taky do nej davaji drceny kmin.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kde koupit dobrý chleba | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/?article%5Bcomment%5D%5Bukaz_vsechny%5D=1&article%5Bcomment%5D%5Bart_id%5D=43526780&p=035000_d&article%5Bid%5D=43526780

    V diskuzi skvělý adresář na pekárny, co pečou z kvasu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Comparing Salt, Whey and Starter Cultures for Fermenting Vegetables, Fruits and Condiments
    http://www.culturesforhealth.com/compare-salt-whey-starter-culture-ferment-vegetables-fruits-condiments/

    startery
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: no někde jsem viděla video, kde nejrřív dala lžíci zázvoru, lžíci cukru a trošku vody, nechala to pár dní stát a pak tam přidávala každý den lžičku cukru a zázvoru. Jinak nejzajímavější mi přijde, že teda ten zázvorovej základ používaj pak na nakvašení normálních ovocnách šťáv.

    Jen mi teda není jasné, proč tomu říkají mléčně kvašené limonády, imho to jsou normální kvasinky, ne? Jako uvidím, co udělá ten divokej základ.

    Včera jsem zkusila experiment - jedna sklenice s kvasnicema, druhá s vinejma kvasinkama a třetí nadivoko.

    Kvasnicovou jsem dneska slila - CO2 tam je dost, ale chutná to po kvasnicicích, kvasinková mi nějak nezačala, tak jsem tam hodila zázvor z toho kvasnicového základu a ta divoká začíná pomalu bublat.

    Dělala jsem to zhruba 50g strouhaného zázvoru se šlupkou, 100g cukru 300 ml vody. (je možné že na ty vinné kvasinky to bylo moc sladké.) Do té slité jsem dodlila vodu a citronovou šťávu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    fermentované nealkoholické nápoje

    Naturally Cultured & Fermented Beverages
    http://www.culturesforhealth.com/naturally-cultured-fermented-beverages/
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    MILHAUZ: aha uz tomu rozumim. jake kombinace divnych muk ti fungovaly a jake ti i chutnaly? ja akorat prisypavam podle oka ruzne celozrnne, ale ze bych tam daval quinoovou, kukuricnou nebo cizrnovou mouku, to teda ne.

    moc dobry je teda ten celozrnny ciste zitny chleba, tzv. moskva, taky je moc jednoduchy, akorat se hned sezere :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: experimenty kolik jaké divné (čti nízko až bez lepkové) mouky to unese, experimenty s prodlouženou fermentací v ledničce a teď naposled to byla ona příliš dle předpisů dodržovaná doba první fermentace a následné placatění v troubě.

    Jako kdybych furt jela 50% pšenično žitnej, tak se mi to taky daří, byť bych asi nějak musela upravovat tu dobu kynutí, protože kvásek zjevně dospěl (mám zhruba půlroční)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam