• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: experimenty kolik jaké divné (čti nízko až bez lepkové) mouky to unese, experimenty s prodlouženou fermentací v ledničce a teď naposled to byla ona příliš dle předpisů dodržovaná doba první fermentace a následné placatění v troubě.

    Jako kdybych furt jela 50% pšenično žitnej, tak se mi to taky daří, byť bych asi nějak musela upravovat tu dobu kynutí, protože kvásek zjevně dospěl (mám zhruba půlroční)
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    a neda se nekde ten cernej cesnek koupit uz hotovej?

    a k tem kvaskovejm chlebum. co s tim proboha delate? :-) me se jeste zadnej chleba nepodarilo pokazit a delame casto i dva az tri tydne. mne to prijde foolproof. akorat jsem zjistil, ze lip ted nechat pres noc kynout 2.kynuti ve spajzu, v lednici je na to moc velka zima, to bych to tam musel nechat strasne dlouho :-)

    jinak jsme ted v kraji podkrkonosskem a uzivame si kyselo a jine lokalni dobroty pekne od mostnich. mnam mnam!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: ha - to je dobré maskování. V prvním patře sklepa kulinářské hračky, o patro níž pěstírna, která zaplatí za ty hračky a zajistí čas na čtení těch blogů ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIY Fermented Garlic | Sustainablog
    http://sustainablog.org/2011/02/fermented-garlic/

    no - ten česnek, co jsem dala do řepy zkysáním dost nabyl síly. Budu muset zkusit jen sám naloženej česnek!

    A teda tohle vypadá famozně, ale nemám jak zajistit 40 dní 60 stupňů pro fermentaci
    DIY Black Garlic « AKulinary Blog
    http://adamkapela.com/2012/02/28/dyi-black-garlic/

    Nebo máte někdo nápad, jak to vyzkoušet v domácích podmínkách a ideálně, aby to účet za elektřinu posléze udělal elektrárnám fakt velkou radost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIC: kvasnicovej je celkem easy. Tam se dobře dodržujou poměry a když už má člověk ozkoušeno, jak mu peče trouba, tak se to pak chová celkem předvídatelně.

    Kváskovej u nás divergentních chaotiků, co si fakt nepíšou, kolik tam je a nebo není vody, už začíná být těžká magie.

    Ale ty videa na youtube jsou super, protože tam člověk vidí, jakou konzistenci má mít těsto.
    MIC
    MIC --- ---
    ZUZKAOU: no je to prostě největší věda, alchymie a magie v jednom. Až jednou upeču fakt povedenej chleba a dokážu to libovolně opakovat, pak si začnu myslet že něco umím. Nějaká svíčková.. pche, to zvládne za pár pokusů kdokoliv, ale takovej chleba, jen třeba umět přizpůsobit množství vody podle mouky a kvásku a počasí, to chce roky dřiny a odhodlání.
    Zrovna ráno si mi posmutnila kamarádka, že jí umřel Eda (kvásek ;) a že netuší co vlastně udělala špatně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIC: nelekání platí až u další fáze - naopak po první fermentaci ho musíš ještě prohníst a natvarovat.

    A hlavně - pokud ti spadne při mírném pošťouchnutí, tak je stejně překynutej a v troubě z něj bude placka.

    tady je na to video.
    Bread Dough: First Rise (Fermenting) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=jpQ5HiQpikE


    (aha - a koukám že jsem teda měla první fázi tenokrát nedokynutou, protože se mi to vracelo pomalu, paní na videu se to nevrací skoro vůbec. No srovnalo se to při druhé fermentaci)
    MIC
    MIC --- ---
    ZUZKAOU: já bych se bál že jak do toho šťouchnu, tak to splaskne :-) (nebo to nelekání platí až u další fáze?)
    já teda zatím dělal chleba jen v autopekárně, kde žádnou druhou fázi neřeším, ale kolikrát stačilo se na to ošklivě podívat a propadl se mi střed.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Poslední tři bochníky chleba mi vyšly placaté. Zkoušela jsem měnit hydrataci, mořila se s vyvíjením lepku a posléze jsem se tedy optala na http://www.thefreshloaf.com/ a zjistila jsem, že mám příliš aktivní kvásek a během první fermentace mi to příliš překvasí, protože jsem dodržovala doby, co byly napsané v Reinhartovi.

    Takže na zjišťování dokončení první fermentace u kynutého těsta je šťouchací test.

    Když do toho šťouchnete dvěma prsty a důlek se okamžině neodpruží zpět, ale trvá to nějakou dobu, první fermentace je u konce.

    Jo a nefunguje to na těsto co leželo v lednici kvůlivá autolýze.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    vse z "tale of tales" od norsteina - http://www.youtube.com/watch?v=Tmcp4XNCWRY
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOJZA: Urcite to urychli, ale ze az tak.. mozna nejaka osmoza mezi slanym nalevem a neslanou okurkou.
    No, hlava kone, jenomze pod konem na zadech plove jezecek z moji ikonky a ten uzlicek ma na brise:)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    KEDLUBNA_OBECNA: Díky za ten recept. Něco podobného dělávala asi babička - říkali jsme tomu "močáky" :) Tak vyzkouším...

    LA_PIOVRA: Řekl bych, že jak se to zalije teplou vodou, tak to jde výrazně rychleji... A co je s tou ikonkou? Hlava koně koukající z křoví... Vidíš v tom něco jiného? :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KEDLUBNA_OBECNA: Super diky. Urcite vyzkousim. Docela me prakvapuje, ze tu chut natahnou uz za 24 hodin. Je nejaky rozdilm pokud pouziju cervenej nebo cernej rybiz? (mam oba:)

    Smarja, ted koukam, co to mas na ikonce!!
    KEDLUBNA_OBECNA
    KEDLUBNA_OBECNA --- ---
    jinak jiné recepty bych mohla postupně přidávat, recept na houby bude určitě vědět maminka, ale pamatují si, že jsme měli vždy dva druhy: buď houby v zavařovačce takové spíš marinované anebo pak právě v bečce asi teda kysané.. zkusím to zjistit od ni. maso nejím, takže žádnej strach :)
    KEDLUBNA_OBECNA
    KEDLUBNA_OBECNA --- ---
    toz rychlosolené ukrajinské okurky, tazvané malosolnyje ogurcy :) : na litr vody jedna lžíce soli (trochu vrchovatá pokud chcete okurky slanější), snítek koprů, nelépe takový ten rozkvetlý, par stroužku česneku, černý pepř nemletý a oněch pár kouzelných rybízových lístků (na dno). Okurek kolík se do litru vody vejde, vše je možné zdvoj, ztroj, zčtyř a takdál znásobit. Takže vodu se solí dovedeme k varu, necháme se sůl rozpustit a do sklínky, do které jsou okurky těsně naskládáme a proložené česnekem a koprem nalijeme vroucí rosol. necháme tak 24 hodin stát normálně v pokoji a pak ochutnáme, pokud se vám budou zdát málo slaný, dají se ještě chvíli nechat v teple, jinak ji date do ledničky, ale pozor, pokud budou ve slaném rosolu moc dlouho, budou pak moc slaný, takže buď je rychlé sníte, nebo rosol trochu naředíte třeba po par dnech.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tyjo, nikdy jsem s rozblemcanou zeleninou nemel problem. Nedavno jsem mel nekolik mesicu v lednici ulozenou kvasenou smes a prave jsem koukal, ze to neni kase.
    Kazdopadne to listi vyzkousim :]

    KEDLUBNA_OBECNA: houby, mrkve, brukve... vsechno sem :]
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KEDLUBNA_OBECNA: sem s nim a dalsimi recepty sz ukrajiny, ehm bezmasymi:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEDLUBNA_OBECNA: sem s ním. Stejně začíná sezona. A kdyby byl i přesný recept na kysané houby ...
    KEDLUBNA_OBECNA
    KEDLUBNA_OBECNA --- ---
    LA_PIOVRA: jo, jo, přesně tak - rybízové listy jsou základ ukrajinských nakladaček. Já jsem též z Ukrajiny, děláme tam i takové rychlosolené okurky, který jsou za den hotové a sice nejsou kyselé, ale vynikající! Kdo chce, můžu vložit recept.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam