• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    FLU
    FLU --- ---
    FLU: ...jinymi slovy, opravdu bych chtel videt celniky, jak mi budou ve spravnim rizeni prokazovat, ze jsem vyrobil a nenahlasil a tudiz se stavam platcem dane ve smyslu ust. § 80 odst. 3 ZSpD. zkratka nehlasit nic a hotovo.
    FLU
    FLU --- ---
    minuly rok jsme delali cider (dohromady cca 50 litru) a vubec mne teda nenapadlo, abych se nekde registroval :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: nijak nekomplikuju a hlásit se nikam nebudu, jen mě to zajímá, odkdy to je pivo a jak je to třeba s kvasem ;-)

    Pokud se dělá domácí pivo z koncentrátů, kde se nic nevaří, tak to už by nahlášený být mělo. Sladovit je sladovej výtažek - tedy mladina a kdybych do toho neházela šištice na studenou maceraci, ale chmelový výluh, tak už je to jasné ;-)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Mě překvapuje, že si to chceš vážně tolik komplikovat :) Přidáš chmel a už je to pivo? :) IMHO to s pivem nemá nic moc společného. Vaříš to potom nějak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ehm, tak teda mrkev se zázvore a pomerančovou kůrou patří k nepovedeným experimentům. Ta kůra tam do toho dodala takovou mýdlovou chuť a ani nepomohlo, když jsem ji po dvou dnech vyndala a vyměnila nálev. brrr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - Před zahájením výroby piva je třeba mít na paměti, že tato činnost je v Česku zákonem regulována. Dle zákona 353/2003 Sb. o spotřebních daních, § 80, je třeba zahájení výroby piva ohlásit na místně příslušném celním úřadu.

    Vztahuje se to i na kvas? A teď jsem do pampeliškovo-lopuchového základu přidala sladovit a chmel. Mám to jít hlásit? Daně jako takové se na to nebudou vztahovat, protože "... Od daně je dále osvobozeno pivo, které je vyrobeno fyzickou osobou v zařízení pro domácí výrobu piva výhradně pro vlastní spotřebu její a osob s ní tvořících domácnost, osob jí blízkých nebo jejích hostů, až do množství, které nepřesáhne 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji...."
    Ale podle všeho bych se měla nechat zaevidovat... A nebo nebudu ale překládat jako pivo, nýbrž jako limonáda a bude.

    LA_PIOVRA: jestli si v praze, tak otestuj v takových těch prodejných ruských lahůdek koupit flašku. V PETu to je vlastně limonáda. Uznávám, že třeba na ukrajině ty cisterny nevzbuzují důvěru.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: pekny, treba se taky odvazim.
    Kvas je pro me zahadou, nikdy jsem nemel odvahu ho ochutnat a jinak ochutnam, cokoli. Vzdy jsem koukal na ty velky cisteny podel cesty a sbiral odvahu a marne:)
    Kdyz jsem treba videl prodavat a pripravovat kocky nebo larvy, tak me az trochu sralo, ze nejim maso - ale kvas nevim proc nedam:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kvas v blogýskové podobě se skoro přesnými ingrediencemi. A odkazy na další zdroje

    A dá se to zkvasit?: Kvas
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/kvas.html

    Jo a třetí den večer byl už vyloženě dobrej, byť bublinky už téměř ustaly. A obsah alkoholu se taky dost zvýšil. Naštěstí už došel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: Jako dneska jsem ochutala první várku, prokvašený je to výrazně lepší, než na začátku, ale teda žádnou moc chuť to nemá. Je to takový plochý.

    A to jsem, měla základ chuti v převařeným medu, té máty jsem tam dala celkem dost a přihodila tam něco chmele.
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: ha, to mne zajima. na domaci kvas se uz chystam delsi dobu. ale mam problem s tvrdou vodou. co jsem tak vsude cetl, tak jako jednu z nezbytnych ingredienci zminuji mekou vodu.

    jinak idealni je to s touhle veci (pocitam, ze v nejakych ruskych potravinach to pujde normalne sehnat, ale nejsem z prahy, tak nevim)
    KVASS - Kvass concentrate
    http://www.kvas.lv/en/products/kvass-concentrate/
    samozrejme, ze se tam dava chleba a ostatni ingredience, ale ten koncentrat by to mel doladit, aby to melo presne tu "kvasovou" chut
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZUZKAOU: představuji si právě takový pěkný pytel. Loni nebo předloni jsem ho viděla na farmářských trzích na Kubáni, ale neměla jsem ještě štandlík. Letos mám připravené dva štandlíky a zelí nikde. V holešovické tržnici mi rovnou u stánku řekli, že není a nebude:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A v Jesenáku poláci nakrouhané zelí prodávali přímo ve velkých pytlích. V Praze netuším.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHANA: kdepak ... Odkyselování je momentálně super byznys. A skutečně se to měří pomocí lakmusových papírků z moči. To že neutrální a nebo dokonce zásaditá moč povede k močovým kamenům je holt příliš odborná informace.

    Viz cokoliv, co ti najde google na dotaz překyselení organismu.
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZUZKAOU: není tím míněno prostě překyselení žaludku? To jsem si protrpěla několik měsíců v těhotenství...

    Nemáte náhodou někdo tip kde sehnat nakrouhané zelí? Nemám žádnou krouhačku a nožem se mi do toho nechce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A našla jsem recept na kvas s křenem. A to je teda za hranicí i mé ochoty experimentovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: nějak mi jeden chleba rychle ztvrdl a teď se tu tady tak dva, tři týdny sušil.

    Tak jsem ho rozlámala, přidala do toho hrozinky (hrstku), něco máty a šťávu z citronu a zalila vroucí vodou svařenou s medem (tak 400g chleba na 5 litrů vody a cca 10 dkg medu). Když to vychladlo, tak jsem tam vrazila dvě lžíce kvásku (žitného) a teď počkám co to udělá. Po 24 hodinách se to má nalahvovat a skladovat v chladu - má to mít krátkou trvanlivost.

    Jako ta základní chuť není nic moc, ale třeba se to změní, když to vykvasí. Většina receptů co jsem našla, tak je z kvasnicema, Sandor Katz tam dává kvásek, tak jsem ho tam dala taky, protože by to mohlo dodat něco acidity.

    Ale možná jsem to měla založit v malém...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    No mělo by. Pokud ti to nezabije kvasinky. Podělíš se o postup?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zkouším založit na chlebovej kvas (začíná v tom být celkem bordel -v tomto případě myslím ruskou mírně alkoholickou limonádu) a jak tam tak sypu ty hrozinky, tak pokud je člověk neumeje, tak to že jsou sířené by mělo pomoci ochránit kvasící nálev od toho, aby tam vyrostl křís, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: skripta z medicíny http://public.fnol.cz/www/urgent/seminare/20060216/ABR_Kut.pdf

    Nic takového jako překyselní organismu neexistuje. PH moči souvisí především s množstvím snědených bílkovin (libovolného druhu) a je nezávislé na ph krve.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Jako taky jsem tomu teď věnovala chvilku a koukám, že je dost mimo, no.. jen jsme si na ni vzpomněla v souvislosti s tím, že dělá s kváskem i jiné věci, než chleba. Ale pak perly "kvásek se po roku vyčerpá, je dobré udělat nový", plus neznalost práce s těstem ("5 minut hnětení je příliš"), no dobře, no. Ale vede kurzy!;)
    Hele a to je úplně mimo, ale nějaký relevantní zdroj k těm zakyselovacím problémům neznáš? Já to potkávám hlavně v souvislosti s podobnými, na mě až příliš přírodaalidičky stránkami a lidmi, kteří to (ne)mají podložené tak různě...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam