• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: ha, to mne zajima. na domaci kvas se uz chystam delsi dobu. ale mam problem s tvrdou vodou. co jsem tak vsude cetl, tak jako jednu z nezbytnych ingredienci zminuji mekou vodu.

    jinak idealni je to s touhle veci (pocitam, ze v nejakych ruskych potravinach to pujde normalne sehnat, ale nejsem z prahy, tak nevim)
    KVASS - Kvass concentrate
    http://www.kvas.lv/en/products/kvass-concentrate/
    samozrejme, ze se tam dava chleba a ostatni ingredience, ale ten koncentrat by to mel doladit, aby to melo presne tu "kvasovou" chut
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: nějak mi jeden chleba rychle ztvrdl a teď se tu tady tak dva, tři týdny sušil.

    Tak jsem ho rozlámala, přidala do toho hrozinky (hrstku), něco máty a šťávu z citronu a zalila vroucí vodou svařenou s medem (tak 400g chleba na 5 litrů vody a cca 10 dkg medu). Když to vychladlo, tak jsem tam vrazila dvě lžíce kvásku (žitného) a teď počkám co to udělá. Po 24 hodinách se to má nalahvovat a skladovat v chladu - má to mít krátkou trvanlivost.

    Jako ta základní chuť není nic moc, ale třeba se to změní, když to vykvasí. Většina receptů co jsem našla, tak je z kvasnicema, Sandor Katz tam dává kvásek, tak jsem ho tam dala taky, protože by to mohlo dodat něco acidity.

    Ale možná jsem to měla založit v malém...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    No mělo by. Pokud ti to nezabije kvasinky. Podělíš se o postup?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zkouším založit na chlebovej kvas (začíná v tom být celkem bordel -v tomto případě myslím ruskou mírně alkoholickou limonádu) a jak tam tak sypu ty hrozinky, tak pokud je člověk neumeje, tak to že jsou sířené by mělo pomoci ochránit kvasící nálev od toho, aby tam vyrostl křís, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: skripta z medicíny http://public.fnol.cz/www/urgent/seminare/20060216/ABR_Kut.pdf

    Nic takového jako překyselní organismu neexistuje. PH moči souvisí především s množstvím snědených bílkovin (libovolného druhu) a je nezávislé na ph krve.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Jako taky jsem tomu teď věnovala chvilku a koukám, že je dost mimo, no.. jen jsme si na ni vzpomněla v souvislosti s tím, že dělá s kváskem i jiné věci, než chleba. Ale pak perly "kvásek se po roku vyčerpá, je dobré udělat nový", plus neznalost práce s těstem ("5 minut hnětení je příliš"), no dobře, no. Ale vede kurzy!;)
    Hele a to je úplně mimo, ale nějaký relevantní zdroj k těm zakyselovacím problémům neznáš? Já to potkávám hlavně v souvislosti s podobnými, na mě až příliš přírodaalidičky stránkami a lidmi, kteří to (ne)mají podložené tak různě...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: mašrktnica určitě, paní co očišťuje střeva a odkyseluje bohužel pro mě není zkousnutelná...

    Navíc když něco neví, tak si vymejšlí...

    Kváskový chléb | Vaříme zdravě
    http://www.varimezdrave.cz/kvaskovy-chleb
    (chleba praská proto, že je v příliš chladné a suché troubě a/nebo má blbě vyvinutý lepek a povrch)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Pak, ale to uz hodne zavani prilisnou dietou, varimezdrave.cz (hlavne kvuli kvasku, mozna pro nekoho muze byt prinosne). A maskrtnica.cz, taky kvásek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: ten mi nikdy nevzešel. Respektive po dvou dnech začal kvasit jako obyčejná žitná mouka. Ale kyselo je z něj slušný. Ti vezmu kus kvásku k tomu kefíru.

    Mám tu momentálně základ profesionálního z jipeku, následně živený celozrnnou žitnou.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s tímhle kváskem? Záráží mě, že v receptu mají uváděné droždí...
    Půjde z toho vypiplat normální kvásek na chov? :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: á kombucha, jasně..
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Možná proto se mi to tak líbilo ;)
    Ještě můžeš do seznamu zařadit toto: http://kombucha.wbs.cz/Uvod.html ;)

    Anyway, naložil jsem dnes další sklenici. Cca 1,5 kg, směs zelí, mrkev, cibulka a naplněné papriky. Sůl jsem dával od oka (zřejmě trochu víc, než minule) a pořádně to prohnětl v míse, než jsem to upěchoval do sklenice. Výsledek se zdá být super - poprvé mi to pustilo tolik šťávy, že to v ní hezky plave :) Teším se na výsledek.

    Prozatím baštím první sklenici. Po týdnu šla do lednice. Je nakvašená jen lehce, zelí i papriky jsou ještě dost "dosyrova". Předpokládám, že to je i kvůli tomu, že jsem to pěchoval jen tak, aby se neřeklo, ve sklenici a nepomačkal to pořádně v míse...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale jo, je přes stylizaci se tam najdou informace a forum. Díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: ten obrázek je jak když jsme ve třetí třídě malovali světový mír.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: K vodnímu i mléčnému kefíru jsem našel tohle a moc se mi to líbilo: http://www.akrodif.com/Kefir/Default.aspx
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pěkně prosím - dávám dohromady odkazy na českém webu. Co jsem zapomněla?

    oblast a nebo stránky kde je toho hodně a nebo je tak aktivní komunita ve foru??

    kvásek -
    http://conovehonakopci.cz/?page_id=731 http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php

    mlčné produkty
    klára z kopce + http://jaknato.webpark.cz/html/index.html

    kefír
    vodní http://www.fisar.net/tibi/
    mléčný http://tibetskahouba.netstranky.cz/vse-o-tibetske-hoube.html

    Zelenina - http://vyzivujicitradice.cz/tag/kvaseni-zeleniny-a-ovoce/
    makrobiotici

    kimči http://dadala.hyperlinx.cz/nakl/naklr0015.html

    pivo, víno http://www.tech-info.cz/
    cider http://www.domaci-cider.cz/

    octy http://dadala.hyperlinx.cz/kvas/kvasr0040.html

    fermentované listí enzymama http://www.pestovanitabaku.szm.com/fermentace.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mléčné výrobky s kulturou » VyzivujiciTradice.cz
    http://vyzivujicitradice.cz/2012/01/15/mlecne-vyrobky-s-kulturou/

    Mimochodem celý ten web obsahuje spoustu zajímavých věcí, byť je extrémě uživatelsky nepřítulný a ne moc přehledný
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ohledně vodního kefíru to má moc pěkně popsaní ID brozkeff
    » “Tibi” vodní kefír – biochemické vlastnosti » Brozkeff's Mandala
    http://brozkeff.net/2010/12/15/tibi-vodni-kefir-biochemicke-vlastnosti/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: mléčný žerou chtějí hlavně laktozu, bez ní se po chvíl tváří nešťastně.

    Vodní žerou glukozu a umí si ji naštípat ze sacharozy a čas od času se jim musí přidat sušené fíky, aby měli z čeho stavět domečky. Mléčné si to staví z bílkovin v mlíce.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: On je rozdíl mezi mléčnými a vodními? Já myslel, že je jen rozdíl mezi kavkazskými a tibetskými... Ale jinak bych zájem měl :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kdyby někdo chtěl kefírové krystaly (mléčné), tak jich začínám mít víc než dost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam