• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: skripta z medicíny http://public.fnol.cz/www/urgent/seminare/20060216/ABR_Kut.pdf

    Nic takového jako překyselní organismu neexistuje. PH moči souvisí především s množstvím snědených bílkovin (libovolného druhu) a je nezávislé na ph krve.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Jako taky jsem tomu teď věnovala chvilku a koukám, že je dost mimo, no.. jen jsme si na ni vzpomněla v souvislosti s tím, že dělá s kváskem i jiné věci, než chleba. Ale pak perly "kvásek se po roku vyčerpá, je dobré udělat nový", plus neznalost práce s těstem ("5 minut hnětení je příliš"), no dobře, no. Ale vede kurzy!;)
    Hele a to je úplně mimo, ale nějaký relevantní zdroj k těm zakyselovacím problémům neznáš? Já to potkávám hlavně v souvislosti s podobnými, na mě až příliš přírodaalidičky stránkami a lidmi, kteří to (ne)mají podložené tak různě...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: mašrktnica určitě, paní co očišťuje střeva a odkyseluje bohužel pro mě není zkousnutelná...

    Navíc když něco neví, tak si vymejšlí...

    Kváskový chléb | Vaříme zdravě
    http://www.varimezdrave.cz/kvaskovy-chleb
    (chleba praská proto, že je v příliš chladné a suché troubě a/nebo má blbě vyvinutý lepek a povrch)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Pak, ale to uz hodne zavani prilisnou dietou, varimezdrave.cz (hlavne kvuli kvasku, mozna pro nekoho muze byt prinosne). A maskrtnica.cz, taky kvásek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: ten mi nikdy nevzešel. Respektive po dvou dnech začal kvasit jako obyčejná žitná mouka. Ale kyselo je z něj slušný. Ti vezmu kus kvásku k tomu kefíru.

    Mám tu momentálně základ profesionálního z jipeku, následně živený celozrnnou žitnou.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s tímhle kváskem? Záráží mě, že v receptu mají uváděné droždí...
    Půjde z toho vypiplat normální kvásek na chov? :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: á kombucha, jasně..
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Možná proto se mi to tak líbilo ;)
    Ještě můžeš do seznamu zařadit toto: http://kombucha.wbs.cz/Uvod.html ;)

    Anyway, naložil jsem dnes další sklenici. Cca 1,5 kg, směs zelí, mrkev, cibulka a naplněné papriky. Sůl jsem dával od oka (zřejmě trochu víc, než minule) a pořádně to prohnětl v míse, než jsem to upěchoval do sklenice. Výsledek se zdá být super - poprvé mi to pustilo tolik šťávy, že to v ní hezky plave :) Teším se na výsledek.

    Prozatím baštím první sklenici. Po týdnu šla do lednice. Je nakvašená jen lehce, zelí i papriky jsou ještě dost "dosyrova". Předpokládám, že to je i kvůli tomu, že jsem to pěchoval jen tak, aby se neřeklo, ve sklenici a nepomačkal to pořádně v míse...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale jo, je přes stylizaci se tam najdou informace a forum. Díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: ten obrázek je jak když jsme ve třetí třídě malovali světový mír.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: K vodnímu i mléčnému kefíru jsem našel tohle a moc se mi to líbilo: http://www.akrodif.com/Kefir/Default.aspx
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pěkně prosím - dávám dohromady odkazy na českém webu. Co jsem zapomněla?

    oblast a nebo stránky kde je toho hodně a nebo je tak aktivní komunita ve foru??

    kvásek -
    http://conovehonakopci.cz/?page_id=731 http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php

    mlčné produkty
    klára z kopce + http://jaknato.webpark.cz/html/index.html

    kefír
    vodní http://www.fisar.net/tibi/
    mléčný http://tibetskahouba.netstranky.cz/vse-o-tibetske-hoube.html

    Zelenina - http://vyzivujicitradice.cz/tag/kvaseni-zeleniny-a-ovoce/
    makrobiotici

    kimči http://dadala.hyperlinx.cz/nakl/naklr0015.html

    pivo, víno http://www.tech-info.cz/
    cider http://www.domaci-cider.cz/

    octy http://dadala.hyperlinx.cz/kvas/kvasr0040.html

    fermentované listí enzymama http://www.pestovanitabaku.szm.com/fermentace.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mléčné výrobky s kulturou » VyzivujiciTradice.cz
    http://vyzivujicitradice.cz/2012/01/15/mlecne-vyrobky-s-kulturou/

    Mimochodem celý ten web obsahuje spoustu zajímavých věcí, byť je extrémě uživatelsky nepřítulný a ne moc přehledný
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ohledně vodního kefíru to má moc pěkně popsaní ID brozkeff
    » “Tibi” vodní kefír – biochemické vlastnosti » Brozkeff's Mandala
    http://brozkeff.net/2010/12/15/tibi-vodni-kefir-biochemicke-vlastnosti/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: mléčný žerou chtějí hlavně laktozu, bez ní se po chvíl tváří nešťastně.

    Vodní žerou glukozu a umí si ji naštípat ze sacharozy a čas od času se jim musí přidat sušené fíky, aby měli z čeho stavět domečky. Mléčné si to staví z bílkovin v mlíce.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: On je rozdíl mezi mléčnými a vodními? Já myslel, že je jen rozdíl mezi kavkazskými a tibetskými... Ale jinak bych zájem měl :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kdyby někdo chtěl kefírové krystaly (mléčné), tak jich začínám mít víc než dost.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A další pěkný blog, kde se kysá
    Punk Domestics | Preserving • Culture • Community
    http://www.punkdomestics.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak pokud by se někomu chtělo taky psát o něčem zkvašeném a zkysaném, tak budu jedině ráda (jestli se nepletu, tak přidat dalšího autora k blogu je snadné, stačí mít google účet), stejně tak budu velmi vděčná , kdyby se někomu chtělo dělat korektury a nebo měl nápad, jak to trošku graficky zpříčetnit. Trošku s tou blogspotovou šablonou zápasím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    aha - díky - najdu kde se to ovládá.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Fajn, je fakt, že mimo mouky (chleba) a mlíka to ve vodách českého netu zatím moc nejde.
    Ale možná si povol anonymní komentáře, nebo takový to zadat stránku a jméno, kde člověk může vyplnit, co chce - hodně lidí nemá ani jeden z daných účtů a k diskuzi by přitom rádi přispěli...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam