• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: nejsem celnik, ale tipuju, ze tyhlety veci se nebudou danit jako pivo, nybrz jako "vino" (§ 93 a nasl.). jsou to produkty podle jednotne celni nomenklatury (to jsou ty kody 2204, 2205, 2206 uvedene v zakone - jsem liny hledat, pod ktery by spadal ten cider, ale jsou tam vsechny kvasene napoje krome piva) za predpokladu, ze maji mezi 1,2% - 22% obj. alk.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: To je jednoduché - pivo je to tehdy, když to splňuje definici piva v daném zákoně (nebo v zákoně, na který se tento odkazuje). Pokud tam nikde není napsáno, co je z hlediska zákona pivo, pak pokud se nerozhodneš vařit sladový nápoj s přídavkem chmelu a yvdělávat na tom, pak jsi IMHO z obliga. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No cider je další takový - kam to patří? Do piva?
    FLU
    FLU --- ---
    FLU: ...jinymi slovy, opravdu bych chtel videt celniky, jak mi budou ve spravnim rizeni prokazovat, ze jsem vyrobil a nenahlasil a tudiz se stavam platcem dane ve smyslu ust. § 80 odst. 3 ZSpD. zkratka nehlasit nic a hotovo.
    FLU
    FLU --- ---
    minuly rok jsme delali cider (dohromady cca 50 litru) a vubec mne teda nenapadlo, abych se nekde registroval :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: nijak nekomplikuju a hlásit se nikam nebudu, jen mě to zajímá, odkdy to je pivo a jak je to třeba s kvasem ;-)

    Pokud se dělá domácí pivo z koncentrátů, kde se nic nevaří, tak to už by nahlášený být mělo. Sladovit je sladovej výtažek - tedy mladina a kdybych do toho neházela šištice na studenou maceraci, ale chmelový výluh, tak už je to jasné ;-)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Mě překvapuje, že si to chceš vážně tolik komplikovat :) Přidáš chmel a už je to pivo? :) IMHO to s pivem nemá nic moc společného. Vaříš to potom nějak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ehm, tak teda mrkev se zázvore a pomerančovou kůrou patří k nepovedeným experimentům. Ta kůra tam do toho dodala takovou mýdlovou chuť a ani nepomohlo, když jsem ji po dvou dnech vyndala a vyměnila nálev. brrr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - Před zahájením výroby piva je třeba mít na paměti, že tato činnost je v Česku zákonem regulována. Dle zákona 353/2003 Sb. o spotřebních daních, § 80, je třeba zahájení výroby piva ohlásit na místně příslušném celním úřadu.

    Vztahuje se to i na kvas? A teď jsem do pampeliškovo-lopuchového základu přidala sladovit a chmel. Mám to jít hlásit? Daně jako takové se na to nebudou vztahovat, protože "... Od daně je dále osvobozeno pivo, které je vyrobeno fyzickou osobou v zařízení pro domácí výrobu piva výhradně pro vlastní spotřebu její a osob s ní tvořících domácnost, osob jí blízkých nebo jejích hostů, až do množství, které nepřesáhne 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji...."
    Ale podle všeho bych se měla nechat zaevidovat... A nebo nebudu ale překládat jako pivo, nýbrž jako limonáda a bude.

    LA_PIOVRA: jestli si v praze, tak otestuj v takových těch prodejných ruských lahůdek koupit flašku. V PETu to je vlastně limonáda. Uznávám, že třeba na ukrajině ty cisterny nevzbuzují důvěru.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: pekny, treba se taky odvazim.
    Kvas je pro me zahadou, nikdy jsem nemel odvahu ho ochutnat a jinak ochutnam, cokoli. Vzdy jsem koukal na ty velky cisteny podel cesty a sbiral odvahu a marne:)
    Kdyz jsem treba videl prodavat a pripravovat kocky nebo larvy, tak me az trochu sralo, ze nejim maso - ale kvas nevim proc nedam:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kvas v blogýskové podobě se skoro přesnými ingrediencemi. A odkazy na další zdroje

    A dá se to zkvasit?: Kvas
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/kvas.html

    Jo a třetí den večer byl už vyloženě dobrej, byť bublinky už téměř ustaly. A obsah alkoholu se taky dost zvýšil. Naštěstí už došel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: Jako dneska jsem ochutala první várku, prokvašený je to výrazně lepší, než na začátku, ale teda žádnou moc chuť to nemá. Je to takový plochý.

    A to jsem, měla základ chuti v převařeným medu, té máty jsem tam dala celkem dost a přihodila tam něco chmele.
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: ha, to mne zajima. na domaci kvas se uz chystam delsi dobu. ale mam problem s tvrdou vodou. co jsem tak vsude cetl, tak jako jednu z nezbytnych ingredienci zminuji mekou vodu.

    jinak idealni je to s touhle veci (pocitam, ze v nejakych ruskych potravinach to pujde normalne sehnat, ale nejsem z prahy, tak nevim)
    KVASS - Kvass concentrate
    http://www.kvas.lv/en/products/kvass-concentrate/
    samozrejme, ze se tam dava chleba a ostatni ingredience, ale ten koncentrat by to mel doladit, aby to melo presne tu "kvasovou" chut
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZUZKAOU: představuji si právě takový pěkný pytel. Loni nebo předloni jsem ho viděla na farmářských trzích na Kubáni, ale neměla jsem ještě štandlík. Letos mám připravené dva štandlíky a zelí nikde. V holešovické tržnici mi rovnou u stánku řekli, že není a nebude:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A v Jesenáku poláci nakrouhané zelí prodávali přímo ve velkých pytlích. V Praze netuším.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHANA: kdepak ... Odkyselování je momentálně super byznys. A skutečně se to měří pomocí lakmusových papírků z moči. To že neutrální a nebo dokonce zásaditá moč povede k močovým kamenům je holt příliš odborná informace.

    Viz cokoliv, co ti najde google na dotaz překyselení organismu.
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZUZKAOU: není tím míněno prostě překyselení žaludku? To jsem si protrpěla několik měsíců v těhotenství...

    Nemáte náhodou někdo tip kde sehnat nakrouhané zelí? Nemám žádnou krouhačku a nožem se mi do toho nechce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A našla jsem recept na kvas s křenem. A to je teda za hranicí i mé ochoty experimentovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: nějak mi jeden chleba rychle ztvrdl a teď se tu tady tak dva, tři týdny sušil.

    Tak jsem ho rozlámala, přidala do toho hrozinky (hrstku), něco máty a šťávu z citronu a zalila vroucí vodou svařenou s medem (tak 400g chleba na 5 litrů vody a cca 10 dkg medu). Když to vychladlo, tak jsem tam vrazila dvě lžíce kvásku (žitného) a teď počkám co to udělá. Po 24 hodinách se to má nalahvovat a skladovat v chladu - má to mít krátkou trvanlivost.

    Jako ta základní chuť není nic moc, ale třeba se to změní, když to vykvasí. Většina receptů co jsem našla, tak je z kvasnicema, Sandor Katz tam dává kvásek, tak jsem ho tam dala taky, protože by to mohlo dodat něco acidity.

    Ale možná jsem to měla založit v malém...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    No mělo by. Pokud ti to nezabije kvasinky. Podělíš se o postup?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam