• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nějaké fulltexty
    sojoknihy

    miso, koji a tak

    Free Online Books - SoyInfo Center
    http://www.soyinfocenter.com/free-online-books.php
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A na výrobu plísní (a kontrolu teploty při kynutí a prvních fází fermentace) DIY termobox!

    A dá se to zkvasit?: Kynárna, jogurtovač a domeček na plísně v jednom.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/12/kynarna-jogurtovac-domecek-na-plisne-v.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Spice Up Your Stir-Fry With Homemade Soy Sauce - Real Food - MOTHER EARTH NEWS
    http://www.motherearthnews.com/real-food/homemade-soy-sauce-zmaz75jfzwar.aspx
    Making Soy Sauce At Home - China: Cooking & Baking - eGullet Forums
    http://forums.egullet.org/topic/103707-making-soy-sauce-at-home/

    nadivoko fermentovaná sojovka!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A dá se zkvasit Antarktida?

    Zvláštní bakterie zpod ledu antarktického jezera Vida - Mozaika - pořad rozhovorů reportáží o kultuře | ČRo 3 - Vltava (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/mozaika/veda/_zprava/zvlastni-bakterie-zpod-ledu-antarktickeho-jezera-vida--1146488
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jak začalo mrznout, tak jsem zapomněla kefír na balkoně a chudákům krystalům se ten noční mráz fakt nelíbil.

    Ovšem zabraly kefírové lázně - na krystaly nalít koupený čerstvý kefír a mléko a nechat to dokysat do oddělení syrovátky. A zjevně se mi povedlo to kolonizovat novými bakteriemi, které tam už nějakou dobu nebyly, protože to začalo vyrábět zase hustej kefír.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: O tom psal nějakej pán pod Cuketčím článkem o chlebu, že tak jede opravdové třístupňové vedení kvasu, největší mazec:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Katz má v art of fermentation naprosto geniální nápad na výrobu termostabilního prostředí.

    Větší plastová nádoba, v ní něco vody a topítko do akvária. Mají rozsah 20-35 st., malej příkon a kvalitní regulaci, protože jinak by citlivější rybički chcíply. Ty nejmenší pro 30 litrů stojí okolo 200.

    To je něco, co bych měla umět zvládnout vyrobit i já ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Eshop s lahvemi všech možných tvarů a druhů.

    Sklo,láhve ,Uzavěry | Bricol-M Eshop
    http://eshop.bricol.cz

    Máte tipy na nějaké podobné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nakladatelství Jan Melvil (vydává různé svépomocné knihy, ovšem té lepší kvality) zaveldo aplikaci, kde nabízí možnost navrhnout, co mají vydat.

    Přidala jsem jim tam Sandorovo Art of fermentation - kdyžtak hlasujte pro

    Art of fermentation Sandor Katz http://www.wildfermentation.com/the-art-of-fermentation/ – Zpětná vazba zákazníků Jan Melvil Publishing
    http://janmelvil.uservoice.com/...9-chcete-%C4%8D%C3%ADst-v-%C4%8De%C5%A1tin%C4%9B/suggestions/3384136-art-of-fermentation-sandor-katz-http-www-wildfe
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HANNYS: Jmenovec!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: 1. vyvařit nádobu. 2. dát tam sktuečně tak 2-3% objemu soli. 3. zajistit aby k zelí nebyl přístup vzduchu 4. pojistit to nějakým startérem - trochou syrovátky (spíš z kefíru, než z jogurtu), lactobacily z lekárny a tak.


    RAGNAROK: na větších akcích děláme jogurt do termosky, což funguje zcela ideálně. Chce to ovšem tu se širším hrdlem, aby se dala vymejt.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Yobot: Arduino Yogurt Maker — DIY How-to from Make: Projects
    http://makeprojects.com/Project/Yobot%3A+Arduino+Yogurt+Maker/499/1#.UKoNBIbd58F
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    EXCITE: zatim jsem kvasil jednu 20kg varku, ted dobiram posledni cca 2kg na dne. Kvasim v takovym tom klasickym velkym kameninovym hrnci na zeli (koupeno za 150,- na blesim trhu v CKD). Par dnu pri pokojovy teplote, pak presun do sklepa. Dusledne jsem dbal na to, aby zeli bylo ponoreny, nahoru jsem dal prkynko z tuhyho ale ohebnyho plastu a zatizil sutrem. Pokud by hlasina klesla, prilej osolenou vodu proslou varem.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    kvasíte někdo zelí? Před týdnem jsem naložil malý soudek..nicméně otec mě zrazoval,že když to dělal, že mu to dost často chytalo plíseň..máte někdo osvědčené rady na co se zaměřit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Chcete vyčistit kvas na pálení od pektinu (pektin kvasí na methanol) - potřbeujete plíseň!

    Purification and characterization of... [Appl Biochem Biotechnol. 2009] - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19089648

    (no dobře, prodává se izolovaný enzym té plísně)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tohle je zajímavé složení probiotik pro případný startér- má tam i ty, které mají raději rostliny, než jen laktozu, ale i ty klasické laktozové - ale je potřeba ho udržovat v teple, jinak vám bulgaricus zahyne. Jen mám pocit, že ta firma je nějaká taková divná, letadlovitá ...

    Probiotic 12 | LR Health & Beauty Systems
    http://www.lr-czech.com/probiotic-12/d-1180341697-c-3193/
    CHANA
    CHANA --- ---
    Děkuji:)
    HANNYS
    HANNYS --- ---
    CHANA: já klidně můžu, když si pro něj dojedeš do centra Prahy k Prašné bráně. Pokud máš zájem, napiš mi do pošty a já ho den před tím nakrmím, ať ho je dost :)
    CHANA
    CHANA --- ---
    Prosím! Mohl by mi někdo v Praze dát za pár jablek trochu chlebového kvásku? Starý mi během mé angíny zplesnivěl, protože jsem se mu nevěnovala, další začal pěkně kvasit a zplesnivěl už po druhém chlebu, třetí pěkně vykvasil, nicméně v něm lezli ČERVI! A čtvrtý už ani nevykvasil a celá rodina už má chlebový absťák.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam