• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    CHANA
    CHANA --- ---
    Děkuji:)
    HANNYS
    HANNYS --- ---
    CHANA: já klidně můžu, když si pro něj dojedeš do centra Prahy k Prašné bráně. Pokud máš zájem, napiš mi do pošty a já ho den před tím nakrmím, ať ho je dost :)
    CHANA
    CHANA --- ---
    Prosím! Mohl by mi někdo v Praze dát za pár jablek trochu chlebového kvásku? Starý mi během mé angíny zplesnivěl, protože jsem se mu nevěnovala, další začal pěkně kvasit a zplesnivěl už po druhém chlebu, třetí pěkně vykvasil, nicméně v něm lezli ČERVI! A čtvrtý už ani nevykvasil a celá rodina už má chlebový absťák.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: A tenhle je ještě lepší - přírodní nitráty z celerové šťávy!

    Home-cured Corned Beef
    http://nourishedkitchen.com/home-cured-corned-beef/
    HANNYS
    HANNYS --- ---
    ZUZKAOU: já nevím, zda je to makrobiotik (tolik znalostí o tomto oboru nemám).

    Docela obšírně vysvětluje, že ta sůl zas až tak potřeba není, ale doporučuje právě používat startér. Jako nelepší (prý vyzkoušel více druhů) se mu jeví doplněk stravy Biopron 9 , který je běžně k sehnání v lékárnách.

    Jelikož jsem začátečník, tak kombinace zatím nemohu posoudit. V úterý jsem si připravila dvě várky - jedno kimchi a pak rajčatovou salsu dle tvého návodu. Uvidíme, jak to dopadne. Sůl jsem použila, ale v menším množství, než požadovaly původní recepty.

    ZUZKAOU: super tip, dám o tom vědět kámošovi, mohlo by ho to zajímat ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PLAGUEDIL: ha, sakra - jistě.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ZUZKAOU: kavkaz není v kazachstánu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdyby někdo chtěl zrna na mléčný kefír, tak už jich mám zase moc. Osobní předání v Praze a nebo pošlu poštou.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZUZKAOU: A o několik set let později...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BONEMINA: drceny jabka tak 4 tydny, ale jsi vedle, tady se kvasi zelenina :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Meanwhile in Caucasus
    Elixír mládí prý existuje. Kazašští vědci ho vyvinuli pro prezidenta | Věda | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/kazassti-vedci-pry-vyvinuli-na-podnet-prezidenta-elixir-mladi-p7d-/ln_veda.asp?c=A121107_111549_ln_veda_ape
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Home Cured Corned Beef, Nitrate Free « Pickle Me Too
    http://www.picklemetoo.com/2012/03/09/corned-beef/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HANNYS: tak kniha je k ukradení na uloz.to a podle prvního listování to vypadá velmi dobře. Zařadím ji na seznam Ježíškovi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ha obsah
    Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu – Léčivé účinky, recepty, historie
    http://www.floowie.com/cs/cti/kvasena-zelenina-pro-zdravi-a-vitalitu/#/strana/2/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HANNYS: to bude makrobiotik, že? Používá alespoň nějaký startér?

    Ta sůl je tam celkem důležitej bezpečnostní prvek - zabraňuje bujení nežádoucích kultur. A teda u kysání ve vlastní šťávě - tedy bez nálevu pomáhá dostat tu šťávu ven z hmoty.

    Má tam alespoň nějaké zajímavé kombinace?
    HANNYS
    HANNYS --- ---
    nevím, zda již někdo nezmiňoval, ale objevila jsem knížku Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu od Karla Machaly

    Zatím jsem někde v půlce knihy, ale dost se v ní propaguje kvašení čili fermentace bez soli. Máte s tím zkušenosti?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZATAMOKO: Díky za přesměrování.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Netušíte někdo, jaká je minimální doba, aby byl padesátilitrový sud jablečného kvasu dostatečně "zralý" na vypálení? Příbuzní se stěhují přes půl republiky a řeší, jestli stěhovat i deset sudů kvasu nebo to radši narychlo vypálit.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: no česnek mě nadýmal ale poté co odstraňuju ten vnitřní klíček tak přestal nadýmat :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam