• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DA_NIELA: Tyhle knizky od Ransoma jsem jako decko miloval. A nedavno jsem si rikal, ze si sezenu tech par, co jsem jeste necetl :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Mileráda ti tohle téma přenechám :)
    A jalovec zní inspirativně, beztak se mi tu válí v pytlíku, na svíčkovou ho potřebuju jen tak dvakrát do roka a zvěřinu nedělám. Mátu bych asi stejně dala až do hotového, pár lístků na ozdobu a provonění.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a máta během fermentace hnědne a hnusní, je potřeba používat nálev.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: zatím ne, ale zní to dobře. Imho to půjde jak na slano ala kvašáky s koprem a česnekem, tak nasladku s něčím sladkým a třeba jalovcem - podle okurkového sorbetu s ginem http://blog.trikopecky.cz/2012-07-01-okurka-je-jen-prevlecenej-meloun/

    Pokud nechceš o tom někde psát sama, tak bych to ráda zkusila a publikovala, až dorazí slušné okurky, myslím že to má potenciál.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Lidi, máte někdo zkušenost s kvašenou okurkovou limonádou? Samotná okurková šťáva by měla příznivě působit na dnu a revma, laktobacily navíc se vždycky hodí, ale nerada bych, aby to bylo hnusné. Google-fu mě odkazuje jen na různé verze nakládaček.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    LUCYA: Trosečníci z Vlaštovky ... já bych raději tábořila na ostrově, než pila limču, ale taky dobrý!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kchůl. Lajkuje mě na FB kuchař z La Degustation Bohême Bourgeoise (no ne Sahajdák, to zas ne)

    Ale koukám že to tu dost zanedbávám.

    Tak ke stažení Book of tempeh
    the_book_of_tempeh.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/x7V8Wfm/the-book-of-tempeh-pdf

    A teda sdělení, že startér na tempeh jde zcela bez problémů udělat z balíčku čertvého, bílého tempehu (ve zdravých výživách. Vybalit ho z igelitu a nechat na suchém, teplém místě (30-40 stupňů), dokud nenaroste dostatek tmavých spor. Pak to nakrájet na tenké plátky, nechat při nízkých teplotách usušit na horkovzduchu/slunci, rozmixovat na prášek a ten používat.

    Osloupaná soja funguje, cizrna funguje, ale teda nepřijde mi chuťově v tempehu nijak zázračná. Červená čočka dobrý a teď zkouším kroupy. Tempeh taky je ochotej žrát ledacos. Ale ten sojovej je chuťově asi zatím nejzajímavější.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    ZUZKAOU: nene, dobrý! nezachází to do detailů, to je jasný na takovým prostoru, ale hned by člověk něco běžel zkvasit.) Zvlášť tu zázvorovou limonádu, kterou taky znám z dětství.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCYA: no já ho ještě nečetla, bo mi jde výtisk poštou, tak se mi nechce kupovat ;-) Jsem zvědavá co z toho vylezlo, protože jsem nebohé redaktorce nedodala ani hluboký lidský příběh a i teda dotazy na zdravotní zázračnost jsem tak nějak trapně tlumila ;-)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    zajímavý rozhovor v respektu .)!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: to naštěstí neumí. Buď budou kvasit a nebo nebudou dělat nic.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    VIKY_K:
    ZUZKAOU:
    Moc děkuji, já se bála, aby třeba nedělaly něco, co normálně dělat nemají. Ale když o tom tak přemýšlím je to docela logické.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    FURINKA: Jak píše Zuzkaou, pokud se po rozmíchání s cukrem v teple rozjedou, tak jsou v pořádku, Trvanlivost u těhle kvasinek jenom říká, že než uplyne, budeš tam mít hodně živých. Když uplyne doba trvanlivosti, tak se poměr živých ku mrtvým kvasinkám bude zvětšovat ve prospěch mrtvých.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: Tak je zkus rozkvasit vedle - do sklenice dej vodu s cukrem a živnou solí a nasyp do toho kvasinky. Nech to stát v teple a když to začne něco dělat, tak jsou aktivní.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Chtěla bych se zeptat, nemáte-li někdo zkušenost s tím, jak moc vadí prošlost u vinných kvasinek (Vínky)? Dík.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    První plísňový úspěch - tempeh ze startéru z Ekokozy se mi víceméně povedl. Zapomněla jsem usušit soju před smícháním se startérem, takže spodní část, kam natekla zbylá tekutina jaksi neprorostla, ale tempeh byl moc dobrý. Jen teda i v kynárně zrál dvojnásobek doby, než měl praví recepty, takže ho omlazuji na rýži
    Home made Tempeh Culture (Tempeh Starter) | Make the best Tempeh | Gunter Pfaff
    http://www.makethebesttempeh.org/home-made-tempeh-culture-te.html

    (imho by měl jít startér vypěstovat i ze zakoupeného syrového temphu ve zdravé výživě)

    Následovat budou pokusy s divnejma věcma - běžně se dělá z jiných luštěnin a nebo z pseudoobilovin typu proso a pohanka a nebo se do soji přidává sezam a jiná semena.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JULYZ: to je divný, ale v tom Frýdku je. http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1285
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ZUZKAOU: ale to Kimchi je v Prahe? aspoň teda ten odkaz ukazuje na nejakú pražskú reštauráciu.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ZUZKAOU, DAVE_PAGE: super, díky za tip :o)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kvalitka!

    Winter Kimchi Part One - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=lQqd5nO1S0o


    Winter Kimchi Part Two - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=4KVTkkBMwxQ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam