• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: to naštěstí neumí. Buď budou kvasit a nebo nebudou dělat nic.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    VIKY_K:
    ZUZKAOU:
    Moc děkuji, já se bála, aby třeba nedělaly něco, co normálně dělat nemají. Ale když o tom tak přemýšlím je to docela logické.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    FURINKA: Jak píše Zuzkaou, pokud se po rozmíchání s cukrem v teple rozjedou, tak jsou v pořádku, Trvanlivost u těhle kvasinek jenom říká, že než uplyne, budeš tam mít hodně živých. Když uplyne doba trvanlivosti, tak se poměr živých ku mrtvým kvasinkám bude zvětšovat ve prospěch mrtvých.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: Tak je zkus rozkvasit vedle - do sklenice dej vodu s cukrem a živnou solí a nasyp do toho kvasinky. Nech to stát v teple a když to začne něco dělat, tak jsou aktivní.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Chtěla bych se zeptat, nemáte-li někdo zkušenost s tím, jak moc vadí prošlost u vinných kvasinek (Vínky)? Dík.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    První plísňový úspěch - tempeh ze startéru z Ekokozy se mi víceméně povedl. Zapomněla jsem usušit soju před smícháním se startérem, takže spodní část, kam natekla zbylá tekutina jaksi neprorostla, ale tempeh byl moc dobrý. Jen teda i v kynárně zrál dvojnásobek doby, než měl praví recepty, takže ho omlazuji na rýži
    Home made Tempeh Culture (Tempeh Starter) | Make the best Tempeh | Gunter Pfaff
    http://www.makethebesttempeh.org/home-made-tempeh-culture-te.html

    (imho by měl jít startér vypěstovat i ze zakoupeného syrového temphu ve zdravé výživě)

    Následovat budou pokusy s divnejma věcma - běžně se dělá z jiných luštěnin a nebo z pseudoobilovin typu proso a pohanka a nebo se do soji přidává sezam a jiná semena.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JULYZ: to je divný, ale v tom Frýdku je. http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1285
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ZUZKAOU: ale to Kimchi je v Prahe? aspoň teda ten odkaz ukazuje na nejakú pražskú reštauráciu.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ZUZKAOU, DAVE_PAGE: super, díky za tip :o)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kvalitka!

    Winter Kimchi Part One - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=lQqd5nO1S0o


    Winter Kimchi Part Two - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=4KVTkkBMwxQ
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    JULYZ: ZUZKAOU: jj, v tom sagasushi je maji a je dobre. Da se koupit domu, takze nemusis vysedavat v sushi baru s vyzdobou, kterou zdedil po predchozi mexicke nalevne ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nebo zajít do Nošovic do kantýny ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PLAGUEDIL: máte tam za rohem Nošovice, někde tam musí být krám s korejským jídlem.

    A vida http://www.sagasushi.cz/specialni-korejske-jidlo - kimči tam nemaj psaný, ale zeptala bych se - ať už jestli ho dělaj a nebo aby ti řekli, kde ho sehnat.

    Případně výlet do Frýdku http://www.kimchi.cz/
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JULYZ: na podzim
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    PLAGUEDIL: fíha, kórejské dni... a v akom období roku cca?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JULYZ: mužu teda posloužit ze svych zasob, ale original ti toho podle mě řekne vic (navic aktualně nemam nic)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JULYZ: jednou ročně tady byvaji korejske dny, tam si mužeš dat přimo original od korejcu
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    je možné nejaké dobre kimči ochutnať (ostrava) aby som vedela, že keď si to vyrobím tak to chutí ako má a nie je to pokazené? :o)
    LEMS
    LEMS --- ---
    ZUZKAOU: aha, takze to neni az takova magie jak sem mysle!:))
    prave, taky sem to srovnaval se slapanim kde nepride nic vnivec. tak sme setrnejsi nez asiati, cool!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LEMS: Zárodečné kultury sedí na tom zelí. Konec konců kde by se jinak vzali, když se tam nedává žádný startér. Fermetnací se pomnoží.

    Zgumovatění zabezpečuje narušení buněčné struktruy - lázeň v slané vodě má stejný efekt, jak šlapání prosoleného zelí v naší kultuře. A zároveň tedy zabíjí nežádoucí bakterie, které tam sedí stejně, jako zárodečné kultury těch žádoucích.
    LEMS
    LEMS --- ---
    ZUZKAOU: diky za dalsi inspiraci! na maangchi se zdalo, ze stejne vsichni jedou jen podle "easy kimchi" receptu, kde se to misto louhovani v solnem roztoku prosoluje a omyva. efekt je ale asi podobny. zda se teda, ze se proste stava ze zeli obetuje ve prospech cistoty a "zgumovateni". coz sem netusil, ze to muze byt az tak "spinavy" a na zgumovateni sem myslel je spousta casu pri dlouhy pomaly fermentaci. me ty stavy prislo jen skoda, ale asi vedi co delaj:)

    laktobacily vznikaj az pri ty fermentaci ne?


    PLAGUEDIL: diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam