• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: Nic takového, jako překyselení organismu neexistuje. Teda existuje, ale znamená to, že máš právě infarkt myokardu a nebo si vypil flašku brzdové kapaliny.

    PH moči souvisí s čiností ledvin, množství snězených bílkovin (i rostliných, nejen živočišných) a množství vypité vody.

    PH v jednotlivých orgánech organismu je velmi odlišné a ani PH krve není stejné - protože je zásadní rozdíl mezi okysličenou a odkysličenou krví. PH v organismu se udržuje biochemicky pomocí jednotlivých minerálních iontů. Zcela nezávisle na PH moči.

    podrobnosti třeba zde http://www.med.muni.cz/patfyz/powerpnt/0607/13_acidobaze.pdf

    a nebo stručněji a úderněji zde http://www.zradielko.sk/2013/07/bullshithunter-prekyslenie-ph-alkalicka-strava/

    A třeba konkrétně na pálení žáhy kefír a jiné fermentované věci dost pomáhají. A paradoxně - pálení žáhy je většinou spojeno s nedostatkem HCL v žaludečních šťávách.

    "Odkyselovací" dieta úplně čirou náhodou sebou nese dostatek jednoduchých cukrů v ovoci, dostatek vody a jídlo s vysokým obsahem mikronutrientů - takže se člověk cítí rychle lépe (furuktoza a hydratace) a postupně se mu může i zlepšit stav jako takový, pokud jeho předchozí strava byla na mikronutrienty chudá. Ale ten rituál s měřením PH je tam zcela zbytečný a je to jen kouzlo, které posiluje placebo efekt a dodává zdání kontroly. A když si myslím, že mám něco pod kontrolou, tak to dost pomáhá redukovat stres, který je často příčinou oněch nespecifických problémů, kvůli kterým člověk začne "odkyselovat".

    Korelace není kauzalita...

    Korelácia vs. kauzalita » Žrádielko
    http://www.zradielko.sk/2013/08/korelacia-vs-kauzalita/

    (nehledě na to že nejzázračnějším "zásadotvorným" elixírem je přece nepasterovaný jablečný ocet! http://eatalkalinefoods.com/alkalize-with-raw-apple-cider-vinegar/
    buhahaha)

    A ještě sem udám tu potřebu kontroly a očisty z pschoanalytického hlediska - velmi překvapivě to pasuje...

    A dá se to zkvasit?: Jarní ne-očista
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/03/jarni-ne-ocista.html
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    Ahojte, koukám že to tady žije. Chci se vás, jako příznivců všeho kvašeného, zeptat na váš názor ohledně kyselinotvornosti některých kvašených věcí... Třeba kefír, jogurt atd. Nevím, jak se mám rozhodnout. Jedni píšou, že kefír je neskutečně zdravá věc, ale nadruhou stranu se všude píše, že to je kyselinotvorná potravina stejně jako skoro všechny mléčné výrobky. Jakej k tomu máte postoj?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: diky...vypiju i s tim :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: přesně tak jsou to odumřelé kvasinky/mikroby. Plné b vitamínů. Velmi zdravé...

    Chutná to - no po kvasnicích.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Predpokladam prosim spravne, ze bila usazenina na dne zazvorove limonady jsou neskodne? A co to je? Jsou to ty kultury, které se rozmnozily, nebo jsou to mrtve laktobacily/kvasinky? (Kvasim pomoci predesle zazvorove limonady kvasene na divoko, plus jsem tam včera nalila tak pul deci syrovatky z kefiru)...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: to je asi vůně, která mi přijde v pořádku.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Tak jsem poprve zkusila kysat zeli, zacina mi smrdet trochu jako kefir... To je dobre? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ještě k ginger beer plant - hele tak ty klíčové mikroorganismy jsou i ve vodním kefíru

    Yemoos Nourishing Cultures | Water Kefir Strains
    http://www.yemoos.com/waterkefirstrains.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: no - to je o té koncentraci - med má něajké vlastní kultury, ale když už má 50% ředění na medovinu, tak to musíš převařit a nebo počkat alespoň rok, než vyhrají alkoholové kvasinky.

    Takže asi jo, trocha by šla použít jako na urychleni.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Med kvasi jak blazen. Zkus nechat v nejake lahvi vodu se lzici medu a do rana je to zkvasene. Když takhle nechas vodu se sirupem, nerozjede se to tak rychle (nechtene pokusy s dětským pitim)...Ostatne i vcelari musí davat pozor, když vcelam odebiraji med, aby nebyl prilis ridky. Jakmile je vic jak 18% vody v medu, hrozi, ze ti med ve sklenici zacne kvasit...A když jsme vloni nechali odmáčet plasty se zabetonovanym medem, za 3 dny to zkvasilo...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: med by neměl kvasit - pokud není převařený (pak ale nemá ochrané enzymy) - med v dostatečné koncentraci je naopak značně antibakteriální.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: mozna tam ten med je pro urychleni kvaseni? Med kvasi strasne rychle, chtěla jsem napsat jak blazen, protože ho to presne vystihuje, ale vypada to blbe napsane :) ...Ale nevim, jak by kysane zeli chutnalo s medem :( Mozna ho pokusne pridam k repe...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: dik...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: co nejvíc - a přidat tam pro jistotu něco octa/citronu, aby bylo od začátku nízké PH. Makrobiotici přidávají na ochranu před patogeny med, ale nevím, nevím.

    Nejspíš to bude rozpadem chlorofylu, ale ostře zelené věci kvašením mění barvy směrem k vyblité.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Když bych potřebovala kvasit zeleninu bez soli,popř. jen s malým množstvím,kolik syrovátky z kefiru je (relativně) bezpečně mnozstvi,aby se to nezkazilo?

    A dochází při mlecnem kvašení k rozpadu chlorofylu? Zkusila jsem naložit zelene Česnekové stonky do 3% solneho roztoku a některé mi belaji/zahnedavaji,na pohled to trochu vypadá jak hniti,ale nic nezapacha...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: hele mě z jednoho už jsou tři, tak doufám, že tvoří i oddenky. Otázkou je jak se při transportu přes půl zeměkoule promění mikroflora co na tom zázvoru je. Respektive jestli tam zbude ta, co dělá onen sliz, ve kterém pak bydlí hildegarda.

    Je fakt, že přímo zázvorový bug jsem zkoušela jen jednou a netušila jsem, že se tam má něco vyvinout, takže to prost zkvasilo a já to přecedila k druhé fermentaci.

    Aha - tak si hilgardii pletu s bulgaricus - není teplomilná, bude to fungovat i na lince.

    Lactobacillus hilgardii
    http://enologyaccess.org/EA2/index.php/winemicrobes/919-bacteriaid/149-lactobacillus-hilgardii.html
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Zázvor mi v květináči nějak nechtěl růst, neřád. Rostlina se rozrostla, ale oddenek zůstal stále skoro stejný jako ten zasazený kus. Naštěstí místní vietnamci mívají zázvor prvotřídní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Yemoos Nourishing Cultures | Ginger Beer Plant
    http://www.yemoos.com/gingerbeerproductpage.html

    Tady je to pěkně vysvětlený - no pokus si nechám na léto, jestli se mi v tom má namnoži nějaká Hildegarda, tak ta je fakt termofilní. A taky mi dozraje zázvor v květináči. Byť netuším, jestli teda mám v pokoji a kompostu ty pravé mikroorganismy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: a je to něco jiného, než "ginger bug" tedy nadivoko kvašený zázvor s cukrem, co se pak používá jako startér pro sekundární kvašení?

    A tohle http://www.yemoos.com/productgingerbeer.html
    vypadá jako vodní kefír

    How to Grow Your Own Ginger Beer Plant
    http://mistyhorizon2003.hubpages.com/hub/How-to-Grow-Your-Own-Ginger-Beer-Plant

    Tady je o tom něco víc. No - nějaká verze vodního kefíru. Bych se tím nijak extra nezalamovala a dělala buď divoce kvašený zázvor (imho když se bug bude krmit dlouho a bude v teplém prostředí, tak se tam třeba vyrobí i plant) a nebo s pomocí syrovátky/vodního kefíru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam