• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: mozna tam ten med je pro urychleni kvaseni? Med kvasi strasne rychle, chtěla jsem napsat jak blazen, protože ho to presne vystihuje, ale vypada to blbe napsane :) ...Ale nevim, jak by kysane zeli chutnalo s medem :( Mozna ho pokusne pridam k repe...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: dik...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: co nejvíc - a přidat tam pro jistotu něco octa/citronu, aby bylo od začátku nízké PH. Makrobiotici přidávají na ochranu před patogeny med, ale nevím, nevím.

    Nejspíš to bude rozpadem chlorofylu, ale ostře zelené věci kvašením mění barvy směrem k vyblité.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Když bych potřebovala kvasit zeleninu bez soli,popř. jen s malým množstvím,kolik syrovátky z kefiru je (relativně) bezpečně mnozstvi,aby se to nezkazilo?

    A dochází při mlecnem kvašení k rozpadu chlorofylu? Zkusila jsem naložit zelene Česnekové stonky do 3% solneho roztoku a některé mi belaji/zahnedavaji,na pohled to trochu vypadá jak hniti,ale nic nezapacha...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: hele mě z jednoho už jsou tři, tak doufám, že tvoří i oddenky. Otázkou je jak se při transportu přes půl zeměkoule promění mikroflora co na tom zázvoru je. Respektive jestli tam zbude ta, co dělá onen sliz, ve kterém pak bydlí hildegarda.

    Je fakt, že přímo zázvorový bug jsem zkoušela jen jednou a netušila jsem, že se tam má něco vyvinout, takže to prost zkvasilo a já to přecedila k druhé fermentaci.

    Aha - tak si hilgardii pletu s bulgaricus - není teplomilná, bude to fungovat i na lince.

    Lactobacillus hilgardii
    http://enologyaccess.org/EA2/index.php/winemicrobes/919-bacteriaid/149-lactobacillus-hilgardii.html
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Zázvor mi v květináči nějak nechtěl růst, neřád. Rostlina se rozrostla, ale oddenek zůstal stále skoro stejný jako ten zasazený kus. Naštěstí místní vietnamci mívají zázvor prvotřídní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Yemoos Nourishing Cultures | Ginger Beer Plant
    http://www.yemoos.com/gingerbeerproductpage.html

    Tady je to pěkně vysvětlený - no pokus si nechám na léto, jestli se mi v tom má namnoži nějaká Hildegarda, tak ta je fakt termofilní. A taky mi dozraje zázvor v květináči. Byť netuším, jestli teda mám v pokoji a kompostu ty pravé mikroorganismy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: a je to něco jiného, než "ginger bug" tedy nadivoko kvašený zázvor s cukrem, co se pak používá jako startér pro sekundární kvašení?

    A tohle http://www.yemoos.com/productgingerbeer.html
    vypadá jako vodní kefír

    How to Grow Your Own Ginger Beer Plant
    http://mistyhorizon2003.hubpages.com/hub/How-to-Grow-Your-Own-Ginger-Beer-Plant

    Tady je o tom něco víc. No - nějaká verze vodního kefíru. Bych se tím nijak extra nezalamovala a dělala buď divoce kvašený zázvor (imho když se bug bude krmit dlouho a bude v teplém prostředí, tak se tam třeba vyrobí i plant) a nebo s pomocí syrovátky/vodního kefíru.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: zákal mi neva, bála jsem se, aby se to celé nezkazilo dřív, než vykvasí. Děkuju za uklidnění.

    Btw. na cuketkovi jsem narazila na tuto diskuzi, nevíš o tom Ginger Beer Plant něco bližšího? http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=912
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: ne - jen to bude trošku zakalené.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dělám zázvorovku, jako startér syrovátku z jogurtu a gramlavé ruce způsobily, že mi tam kydlo i cca půl čajové lžičky jogurtu. Bude to průser?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: nádhera - já našla jen blokované servery jen pro američany!
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: nebo se dá sledovat online (s anglickými tiulky) zde: http://www.gooddrama.net/japanese-drama/moyashimon
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japonci mají naprosto geniální anime o studentovi zemědělské školy, co vidí mikroby.

    Takový fermentovaný byl jednou jeden život. Velmi, velmi, velmi japonské.

    Moyasimon: Tales of Agriculture - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Moyasimon:_Tales_of_Agriculture

    ku stažení na torrentech

    NyaaTorrents >> [-__-'] Moyashimon [BD 1080p x264 8-bit FLAC]
    http://www.nyaa.se/?page=view&tid=483882

    titulky jsou buď v angličtině a nebo část už v čj http://anime.akihabara.cz/anime/Moyashimon-2007

    Na obrázku aspergyllus dobývá škrob z rýžových zrn
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: diky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: dej ho do ledničky, třeba v sáčku. A přípaně ho klidně zalej čerstvým nálevem. Jde taky zmrazit bez větších ztrát na mikroorganismech.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A bohuzel jsem tu zpatky s dalším dotazem :(. Omylem jsem kopla do uz hotoveho kvetaku v nalevu s curry, zázvorem a rybi omackou a 80% nalevu se vylilo. Kvetaku je celkem dost, v nejbližších dnech ho urcite nezvladnu snist, da se to nejak uchovat?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: dik, presunu ho teda do lednice...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: dej to ještě alespoň na dva týdny do chladu dozrát.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak oprava. Kvetak JE kysely. To, co jsem prvne ochutnala, byl kousek celeru, ten kupodivu není skoro kysely. Uplne jsem zapomněla, ze jsem ho tam pridala. Kazdopadne hodnoceni "divny" sedi, zkusim to jeste par dni nechat, třeba to jeste není hotove...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Zkusila jsem kvasit platky cervene repy a ruzicky kvetaku, oboji ve stejny den, tak před 10 dny. Do repy jsem nasypala synovy laktobacily, do kvetaku jsem dala syrovatku z vykapaneho jogurtu. Obe sklenice radne bublaly, ted uz je klid. Dnes jsem ochutnala, repa je vynikajici, kvetak je takovy divny. Není prakticky vůbec kysely, není ani moc slany, spis ma jakoby mýdlovou pachut, po ochutnani jsem to vyplivla. Nemá to plisen, nesmrdi to, ale je to proste divny. Ma cenu jeste cekat, popr. s nim jeste něco delat, nebo je to na vyhozeni?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: pokud si to nezařívala nad 60 stupňů, tak nechat ještě pár dní stát, domnoží se tam očkovací kultura a bude to fungovat buď jako startér pro další kvašení, půjde s tím zadělat kynutý těsto a nebo jako ještě zdravější pití. Taky je to pak dobrý na pleť či vlasy.

    Ta vrzavost/moučnatost je způsobená čerstvostí sýra. Kdybys ho nechávala dozrát (jako alespoň týdny), tak by zmizela. Případně pokud byla sýřenina zahřívaná, tak ta v tom taky hraje roli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam